Du visar för närvarande Östersund – Inte bara porten till skidor i Åre

Östersund – Inte bara porten till skidor i Åre

Med många teater- och musikscener vill nu Östersund bli konferensstad. Förutsättningarna är utmärkta, tack vare JAS Gripen, som aldrig kom. Hela staden är också som en scen, en naturscen där Vinterparken ligger intill Badhusparken. Östersund är inte bara porten till Åre.

Östersund har fått ett nytt självförtroende. Nåja, det har väl jämtarna alltid haft. Men åren efter regementsnedläggningarna och förlusten av flygflottiljen var svåra. Så sent som 2005 uppförde försvaret den nya JAS-Gripenhangaren, ett förstklassigt bygge i material, isolering och av högsta säkerhetsklass. Den högtidliga invigningen kombinerades med gravöl. Flottiljen skulle läggas ned.

MR Skönsjungande flygplats

Ur detta har Frösö Park växt fram. Med plats för 3000 sittande personer. T ex lär akustiken vara perfekt. Här har hållits Guldgalan såväl som Wagnerkonsert. På flygplatsen.

På flygplatsen kanske låter trist. Men kanske borde den också heta Frösö Park istället för Östersund-Åre Airport. Den ligger nämligen grandiost och högt med utsikt rakt in i fjällvärlden och ned över skärgårdsöarna i Storsjön, 15 minuter från Östersunds centrum.

Det finns andra möteslokaler, med 400 till nära 800 platser, som Storsjöteatern, Petersson Berger Hallen och Gamla Teatern, som f ö också är Best Western Hotel. Det finns också Clarion och Scandic City. Men störst av allt blir nu det nya hotellet i Frösö Park där byggkranarna just nu svänger ihop 142 rum med fjällvärlden i fonden.

Scenernas namn skvallrar också om stadens stora teater-och musikutbud, allt från Petersson Berger till jazz.

MR Golf och naturupplevelser året runt

För golfare finns bl a de natursköna golfbanorna på Frösön och även 18 hål på Norderön en bit ut i Storsjön. Slå inte golfbollen på Storsjöodjuret bara. Östersjön-Frösöns golfbana brukar ligga i toppstriden om Sveriges vackraste.

Fall för Tännforsen du också, står det i en vitsig rubrik i turistbroschyren. Konkurrens kan den få av Döda fallet och det 40 meter höga Hällingsåsfallet i Sveriges längsta ravin.

Östersund är som gjort för att röra på sig. Sveriges längsta plogade skridskobana finns längs 20 km av Storsjön. Ridning, cykling, vandring, skidspår, prova skidskytte; Östersunds nationalsport, snöskotersafari, slädhundar, snökiting på Storsjön, snöskovandring, utförsåkning fem minuter från centrum, kajak, fiske förstås och en snögaranti från 1 november på längdåkning. Utrustning uthyres till allt detta. Och vinterbad är en lämplig avslutning.

MR Tama älgar och många viggar

Jamtli är bl a mycket annat är Östersunds Skansen, Mosse Garden har tama älgar och rådjur och Teknikland vid Optands gamla krigsflygfält nära Östersund är faktiskt egentligen det andra största flygmuseet i landet med den störstas samlingen Viggenplan bl a. Här finns många aktiviteter även för barn, flygsimulator bl a. Här finns en riksunik inriktning också på kvinnornas del och betydelse för försvaret, som faktiskt hjälpte till i jämställdhetsarbetet. Här finns många gamla kanoner och flygplan från förr, t ex legendariske fjällräddaren Spökis Andersons gamla Norseman. Och det är bara ett axplock.

Storsjöhyttans glasbruk och Frösö Handtryck, textil i Östersund samt Klövsjö Gårdsbryggeri, flera osttillverkare som Skärvångens Bymejeri och Åre Chokladfabrik är bara några exempel på framgångsrika småföretag med närproducerade varor som på senare tid bidragit till Jämtlands kvalitetsexport och en ny anda av småföretagande.

Östersund har 44 000 invånare.