Finanskris, stigande dollar – är det för sent att åka på shoppingresa till New York? Nej inte alls. Vi guidar
Börja redan hemma
De flesta större butiker och kedjor har numera webbsidor där du kan se både utbud och priser. Om du vet vad du ska köpa kan du jämföra priser redan innan du åker hemifrån, och på det viset spara både tid och pengar.
Fotoutrustning
Mest tjänar du på att köpa fotoutrustning och elektronik. Men det gäller att gå till rätt butiker. New York är överfullt av små och medelstora affärer med ett förbluffande utbud av kameror, mobiltelefoner, gps-er och annan elektronik. Allra värst är det runt Times Square. Men undvik dem till varje pris, de är rena turistfällorna. Trots att de ibland prutar priserna till hälften av vad det står på prislappen blir du ändå lurad. Ser det billigare ut än de välkända butikerna så är det för att man bytt ut ett batteri mot en kopia, ett objektiv mot ett annat, eller helt enkelt inte inkluderar alla tillbehör.
Kamerabutiker
Den utan tvekan bästa kamerabutiken är B&H Photo. Ser inte mycket ut från gatan, men när du kommer in blir du överväldigad. Flera våningar, med kameror så långt ögat ser. Du beställer vad du vill ha av en av försäljarna, får en lapp som du tar med dig till kassan och betalar, och när du kommer till utgången ligger dina varor och väntar på dig, efter att ha åkt mellan våningarna på ett snillrikt system av hissar och rutchkanor. Sevärt bara det. B&H har också en stor sektion begagnat. [www.bhphotovideo.com, 420 9th Ave]
Näst bäst är Adorama. Inte lika stor, men lite personligare service, och samma prisnivå. [www.adorama.com, 42 West 18th Street]
Båda butikerna har judiska ägare och personal, vilket innebär att de är stängda på lördagar, men öppna på söndagar.
Elektronik
Det finns flera bra hemelektronikkedjor. En av de bästa och billigaste är Best Buy [www.bestbuy.com] som har många butiker i NY, t ex 5th Ave nära 44th St.
Fifth Avenue
Är det modekläder du är ute efter är det femte avenyn som gäller. Börja vid Empire State Building, och gå norrut (mot högre gatunummer). Ju längre norrut du kommer, desto exklusivare blir butikerna. Här hittar du varuhus som Saks Fifth Avenue och Bloomingtons. Men de är de mindre butikerna som är exklusivast. Det finns ingen gräns på hur mycket du kan spendera, det här är motsatsen till billig shopping.
34th St & Macy’s
Ingen resa till NY är komplett utan ett besök på Macy’s. Det var länge världens största varuhus (nu ligger världens största varuhus med all sannolikhet i något tråkigt shoppingcentrum), och är fortfarande ett av de bästa. Priserna på Macy’s är bra, inte de billigaste, men du blir aldrig lurad. Har du begränsat med tid för klädshopping ska du definitivt gå till Macy’s. I området kring Macy’s hitter du också många skoaffärer. Ta en promenad längs 34th Street.
Garment district
Roligast är det att vandra runt i det traditionella kläddistriktet, mellan 5th och 9th Avenues från 34th till 42nd Street. Här hittar du kläder för alla smaker, till New Yorks bästa priser. Men räkna med att spendera minst en hel dag, det finns massvis med butiker, och utbudet är mycket varierat. Du måste vada igenom mycket smörja för att hitta juvelerna. Men när du lyckas får du ofta något unikt som ingen annan har.
Brooklyn & Target
Om du har en extra dag kan det vara värt att besöka Brooklyn. Vandra genom kvarter som ser ut att vara tagna direkt från ”The Cosby Show”, och ät på små pittoreska kvarterskrogar.
I Brooklyn hittar du mer ”normala” butikskedjor, som vänder sig till medelamerikanen. En av våra favoriter är Target [www.target.com, Atlantic Terminal, 139 Flatbush Ave], som påminner lite om Åhlens. Här köper du vardagskläder billigt till dig själv och barnen. Ett exempel: Wrangler-jeans för 18 dollar. Köp 3 par.
Allt på en dag
Om du bara har en dag på dig ska du välja Macy’s och B&H Photo. Macy’s har kvällsöppet, så börja med B&H, 9th Ave and 34th St. Gå sedan österut på 34th mot Empire State Building. Gott om butiker på vägen. Macy’s ligger vid Herald Square, där Broadway korsar 34th. När du shoppat klart, följ Broadway norrut till Times Square, titta på alla neonljus och köp lite souvenirer. Klart.
Så mycket mer
Vi har bara skrapat lite på ytan av vad New York har att erbjuda. Sightseeing, museer, etniska shoppingdistrikt (Chinatown, Little Italy, etc.), underbar mat, sport (New York Rangers, Knicks), med mera, med mera. Börja redan nu att planera resa nummer två!
Att se upp med innan du handlar • Nätaggregat/Laddare. Nuförtiden följer det oftast med ett nätaggregat som klarar 220V, men kontrollera för säkerhets skull att det står 110-240V, 50-60 Hz på laddaren.
• GPS-kartor. Om du köper en GPS kan det bli dyrt att köpa Europakartor. Se till att du får ”World Maps”. Står det ”World Base Maps” är det inte tillräckligt, du måste ha ”detailed” eller ”street level” maps.
• Garantin. Köper du t ex en kamera får du som regel bara USA-garanti. Kontrollera noga att kameran fungerar innan du lämnar NY.
• Videoformatet. Köper du en billig videokamera, se till att formatet är PAL, inte NTSC. Nyare HDTV-kameror stöder i regel båda formaten.
• Om du köper en laptop, tänk på att du inte får svenskt tangentbord.
• Vissa dataspel du köper i USA fungerar bara på amerikanska spelkonsoller. Detta gäller t ex Nintendo Wii. PC-spel är mestadels inga problem, utom de som kräver prenumeration (t ex World of Warcraft).
• Glöm mobiltelefoner. Alltför svårt att försäkra sig om att det är samma modell som i Sverige.
• Trådlösa telefoner använder som regel frekvenser som inte är tillåtna i Sverige. Även FM-mottagare har lite olika frekvensband.
• Datorkomponenter är identiska i hela världen, inga problem (utom tangentbord).