Kryssa i Västindien

Finlandskryss har man ju gjort. Men hur skulle det vara att bli ett instängd på ett fartyg i en vecka? Trångt och tråkigt? Enahanda, med för mycket mat och feta människor du inte kände men måste konversera vid bordet? Långa köer när du ska av och brist på solstolar till havs? Trångt och gapigt i poolen? Eller bara blåhåriga amerikanskor- första steget mot pensionärshemmet? 

Skulle vi tvingas köpa dyra utflykter eller kunde man bara gå av och skulle man i så fall hinna se något i land? Dricks, en plåga. Balkonghytt lät ju bra, men hur blir det till sjöss, kan man överhuvudtaget sitta ute?

Ja, frågetecknen var många när vi närmade oss Miami och även innan.

Redan bokningen var svår. Vilken rutt, båt och hytt. Hyttplaner och bilder var till föga nytta eftersom verkligheten var svår att få i tre dimensioner – även om hyttprincipen fanns i 3D.

Här kommer Kryssningstips intryck och subjektiva råd från en privat kryssning med m/s Explorer of the Seas, ett av världens tio största kryssningsfartyg, tillhörigt Royal Caribbean Cruise Lines.

Ankomsten

I Florida och Miami (guide) i synnerhet finns mycket att se. Så vi rekommenderar några dagar extra som det heter. Se vår Floridaguide. Men om ni, som vi, har ont om tid, så blir det bara en natt vid ankomst och ingen efter kryssningen. Vi bokade hotell via RCCL och fick ett lite för dyrt, men skulle det visa sig ”värt pengarna” hotell inom synhåll från fartyget och med fin havsutsikt – InterContinental i Miami. Vi kom under kryssningen att möta flera resenärer som var missnöjda min sina hotell i Miami, schabbiga och slitna, men vårt var komfortabel lyx av linne och ett hav av kuddar just som du längtar efter att ha haft 15 timmars resa och kraftig tidsförskjutning i bagaget.

Transfer till båten ingick och trots många formaliteter gick det smidigt att komma ombord. Avsegling sker 17.00, men de flesta var ombord 14.00 för att få lunch men inte riktigt ännu hytt.

Det blev ett bottennapp- det enda före återkomsten till Miami skulle det visa sig.

Lunch medförandes allt handbagage i bufferestaurangen, kallad Windjammer Café – var en kladdig, kletig och svettigt oaptitlig tillställning. Alla fördomar verkade bekräftas. Feta människor med dasslock till plasttallrikar överlastade med fet junkfood och därtill söt lemonad (sockervatten med citronsmak) eller iste som smakade, ja något unket, inte te. Skulle det bli så här?

Hytten

Vi hittade hytten långt före väskorna, men vi slapp släpa dit dem. Lite mindre än jag hoppats, men ändå bekvämt.

Så balkongen. En av 747 balkonger ombord. Lyd ett gott råd. Kryssa aldrig utan balkong. Det var resans själva klo och största lyx och njutning. Ändå var det ju bara en vanlig balkong på sjunde våningen, men rätt långt föröver. Det gav oss en ljudlös resa – jag menar ljudlös bokstavligen – och dörren stod öppen om natten så det enda som hördes var bogsvallet, när stäven slog undan dyningarna och så blev det tyst till nästa våg. Det var som att ligga på stranden och det var himmelriket. Samma känsla har du i en segelbåt, men detta var långt bekvämare. Men det var verkligen just ljudlöst, som på en segelbåt.

Bäddade och bytte handdukar gjorde de flinkt och så ofta du kunde begära.

Maten

Vi skulle aldrig besöka Windjammer Café någon mer gång. Jo, en gång och det var nästan likadant. Men vi behövde det inte heller. Frukost, lunch och middag intogs i de tre huvudrestaurangerna förbundna med sirliga trappor i stil imiterad från de gamla atlantångarna, vita dukar och drösvis med tunga silverbestick, porslin och glas, blommor och elegans. Val ur meny till alla mål, så vi tog sunda trerätters frukostar med ständigt påfyllning av kaffe och färskpressad, oftast, juice. Andrekyparen kom först, med ett stort frestande fat med kaffebröd, wienerbröd, croissanter, äppelnyten och frågade artigt Danish?. Han bjöd om också. En morgon hade vi en övernitisk indier som hann viska i örat; Danish? fem gånger. Jag föll för två….

Lunch var tre rätter, om man ville – med rejäla valmöjligheter och inte så tungt som vi fruktat, om man inte ville.

Middag var ett otal val och 3-4 rätter. Mycket gott. Men inte bättre än à la carte på finlandsbåt. En dag var det hummer och till vår förvåning var den riktigt bra, vilket de sällan är i varma hav – måhända hade den flugits in från Kanada?

Två kypare var från Atscheprovinsen respektive Bali. Vår Assistant Waiter från Bali höll inledningsvis ett underbart föredrag varje dag om vilka sorts bröd som vi kunde förtära just den dag; ”and this is the corrrnrrroll som han sade kärleksfullt och fortsatte fem brödsorter till.

Första eller andra sittning?

En smaksak, vi ville ha första och fick andra. Nästa gång bokar vi nog andra direkt. Det ger mer andrum, du behöver inte komma upp svettig från dagens utflykter eller poolen för att gå direkt till maten. Du får lite tid till kvällsdrink på balkongen, duscha, hämta andan, se utloppet från hamnen, njuta solnedgången eller göra något helt annat.

Sitta med okända?

Du har ditt fasta bord och därmed i princip samma middagssällskap. Det är sex till åtta vid bordet och ytterst få bord för två. Detta var en av hakarna. Skulle vi stå ut? Räckte vår engelska? Ja, vi hade kul. Eller tur. Våra bordsgrannar var självgående i skämtsamt prat och avslappnade trevliga människor. De två kanadensiska systrarna var kul och erfarna kryssare som kunde rutten utantill och kom med bra tips.

Hygien

På vår kryssning var det obligatoriskt att desinficera händerna från en automat innan man gick in i någon form av matsal eller restaurang, café. Ingen fick ta själv vid buffén, utan allt lades på tallrik av personal i plasthandskar. Det kändes rätt bra faktiskt.

Läkare och sjuksköterska finns ombord och lär ha en del att göra under veckan. Ofta är de skandinaver. Men sjukbesök kostar.

Andra möjligheter att äta

På Explorer finns även Portofino, fin-krogen där maten är ännu bättre. Du betalar en kuvertavgift på 20 dollar per person och framförallt boka bord i tid, helst första dagen. Det gjorde inte vi och fick inget bord på hela veckan. Det gjorde oss inget. Men våra bordsgrannar var erfarnare; paret från Dallas var på Portofino tre gånger och njöt i fulla drag – maten var magnifik, tyckte de. På en del fartyg finns även Chops Grill och på andra ännu fler restauranger. 20 dollar kan tyckas som en saftig kuvertavgift, men var värt priset tyckte de som provade.
Det finns även hamburgerrestaurang, med priser som i land i USA.

Sprit och vin

Vatten eller soft drinks ingår till maten. Vin kostar 5-7 dollar glaset eller 20-50 dollar flaskan, snitt runt 30-35. Det är inte dyrare, snarare lite billigare än på krog hemma. Det ges också erbjudanden om vin hela veckan förebeställt för lite bättre pris. Cocktails säljs överallt, i många barer, på teatrarna och av kringgående kypare på däck. Finns i snitt för 6-7 dollar och konsumeras i stor mängd.

Att ta med sprit ombord är förbjudet. Men att ta ombord en nattfösarflaska och lite romantikchampagne låter sig göras. Men ta den i resväskan, inte handbagaget som kollas noga. Det är förbjudet ja, men inget problem (möjligen för rederiet, men det är du som betalar resan så gör som du behagar – kunden har alltid rätt).

När du varit i land i hamnar köper många sprit (rom t ex), men den tas in i säkerhetskontrollen, lagras ombord och du får den levererad till ditt rum sista kvällen. Försök inte smuggla från mellanhamnarna. Det är svårt. Kontrollen här är nästan lika hård som den att du inte tar ombord – eller av – någon frukt; det är väldigt förbjuden frukt….

Att äta ombord

Vi ger maten ombord fyra stjärnor, men utan plus. Vissa dagar och vissa rätter var rent femstjärniga, några dagar droppade det till tre. Det finns lättare rätter. Vår bordsgranne från Dallas hade hört en siffra för hur mycket genomsnittsturisten går upp under en kryssning och bantat just så mycket innan sin kryssning. Men det går att äta rätt sunt, fast frestelserna är många, framförallt på desserter.

Dessutom är det fler mål än frukost, lunch och middag.

På eftermiddagarna, runt 16-18, är det snacks. Det betyder att du kan gå ned till Promenade Café och äta dig mätt eller ta med pizza slice, croissanter med mozzarella och tomat, fyllda frallor, stora cookies med nötter, russin, cocosflingor och annat fetslask som jag personligen älskar samt kaffe och te i stora lass.

Inte varje, men flertalet kvällar är det dessutom olika midnattsbufféer, rejält tilltagna och vackert dekorerade. Om du skulle bli hungrig alltså. Sjön suger ju. Suger den ännu mer har du nästa möjlighet.

Room service är möjlig och i stort sett utan extra kostnad. Så vill du äta i sängen eller kanske hellre på balkongen beställ dit frukosten eller middagen.

Vid frukost och lunch har du inte ett fast bord, men lotsas till ett bord när du kommer. Detta för att servicen ska gå fortare och bord fyllas upp. Det går att väntelista sig till bord för två, men de är få.

Men vill du inte prata vid frukost och lunch så går det bra med ett fåtal hälsningsfraser, ingen tar illa upp, många gör likadant.

Att klä sig ombord

Gör som du vill, det gör alla andra. Med ett par små undantag.

Två kvällar är gala; Captain’s Dinner och föregående cocktailparty på inre promenaddäck (shoppinggatan). Då klär man upp sig efter bästa förmåga. Du kan t o m hyra smoking. Men du måste inte. Fast det blir roligare om du gör det. Många gör det. Eleganta cocktailklänningar finns till salu ombord för riktigt bra priser i svensk jämförelse. Men det räcker även med kostym, gärna mörk och kort klänning. Det är inte formen, utan elegansen det kommer an på. T o m besättningen har finare uniformer dessa kvällar. Alla vill glo på varandra och fotografera varandra i fina dressar och kanske få en bild av sig själva med kaptenen och byta några ord – oftast en skandinav. Finkläderna ska sedan behållas över middagen, men eftersom det är två sittningar går ibland smokingarna omlott med andra som återgått till shorts i fartygets övriga utrymmen. Vid cocktailpartyt bjuder skeppet på champagne och drinkar i rundhänt tilldelning.

Den andra galakvällen är Chef’s Dinner, som är utan cocktailparty men som avslutas med en konstfullt uppdukad midnattsbuffé med skulpturer av mat och is.

Till middag ska det alltid vara långbyxor och aldrig badbyxor i något matutrymme, men det är väl snarast ingen regel utan allmän hyfs.

Information ombord

Det är en del rutiner att känna till. Om varje hamn, ankomst och avgångar, underhållning och aktivister ombord, tider och vad du kan se, vilka utflykter som finns m m. Det delar din hyttsteward ut på sängkanten med kvällens chokladbitar.

På en vecka fick vi exakt 59 tättskrivna A4 med information! Jag har räknat.

Främst fanns där den dagliga Cruise Compass-tidningen på fyra sidor med fyrsidig bilaga för varje hamn, där man faktiskt – heder åt rederiet – även tog upp frågan om du kunde gå av eller måste ta taxi för att se något – rederiets utflykter förutan.

En hel del info finns även på hytt TV:n och en del ges i högtalare.

Rutinerna kring avstigning och dricks var omfattande.

Dricks

Vi rekommenderar att du förbetalar den. Då kommer automatiskt ett antal vouchers, tio stycken för två passagerare, till din hytt och de kan läggas i fem små kuvert som du får till din hytt dagen efter. De ger du sista kvällen till de tre som ska ha i matsalen och till hyttstewarden på rummet. Har du fått mycket bra service kan du lägga i lite extra kontant. Det gjorde vi, trots medfödd svensk snålhet. Men de var mycket duktiga, så 10-20 dollar till var helt motiverat. Har du förbetalat dricks är det i sig 68.25 dollar (maj 2006) per person i hytten. Det blir 136.50 för två, men 204.75 om ni är tre. Det finns också en specifikation på nivån på dricks för de fyra personalkategorier som ska ha, t ex 3.50 per dag för Stateroom Attendant och 2.00 per dag för Assistant Dining Room Waiter. Reglerat så det förslår.

Dricks på drinkar och spritbeställningar tillkommer per beställning om du vill och därtill +15% service charge.

Solstolar – pooler och aktiviteter

Vår kryssning var fullsatt. Och det fanns alltid solstolar, även till oss.

På mornarna sprang vi löparbanan på däck i 30-45 minuter – med underbar vy över havet. Gymmet är stort, välutrustat och med havsutsikt och stor indoor jaccuzzi där vi sällan såg någon sitta.

Poolerna kring nöjesdäck var ofta välbesökta, medan det var lugnare i solariedelens pool och jaccuzzis där du ibland kunde få vara ensam (trots fullsatt fartyg).

Många solstolar även i skuggan med havsutsikt och lä.

Aktiviteterna var många i gymmet, du kunde ta dykcert med början i poolen, gå på bingo, salsakurs, delta i matlagning och seminarier, gå i kyrkan ja det fanns allt.

Ett välutrustat, stort och vackert designat spa finns också ombord med fin utsikt. Där kostar det extra och där kan du även få ren skönhetsvård, manikyr, örtbad, massage m m.

Det finns danssalong, disco (inrett som en medeltidsborg i två plan med målade kyrkfönster med djävlar bl a), pub, pianobarer, champagnebar, cigarrsalong….

Det finns minigolf, pingis, basketplan, klättervägg, golfsimulator…

För den som verkligen vill förlora pengar – eller kanske bli förmögen- finns ett stort, stort casino med allt du kan önska.

Det finns lugn och ro och rejält utrymme för promenader på en rad däck, varav många utedäck längre ner ofta är tomma. Du kan t o m gå fram i fören och leka Titanic. Vi såg den på intern TV:n, men hann aldrig dit, vi var ju bara ombord i sju dagar….

Underhållning

Här ligger Finlandsfärjorna i lä, rejält. Teatern på Explorer tar 800 gäster på parkett och balkong. Det är fri sittning och inget problem att få plats, trots fullsatt fartyg. Två shower, en för var sittning vid middagen. Här talar vi rena West End eller Broadwayshower i förkortad timslång version och full orkester. Mycket proffsiga dansare och sångare, mycket hög klass.

På vissa fartyg, t ex av Voyagerklass på Royal Caribbean Cruise Lines finns isrink. Det ger dig isshow av superklass i nån timme. Hit måste du förhandsboka biljett – de säger till när och var de ska hämtas – men liksom de övriga showerna är det gratis.

Gästartister kommer och går, t ex komikerkväll med någon nedflugen stå-upp från New York.

Underhållningen får fem stjärnor och ett plus i kanten.

Dessutom finns barpianister, vokalister med band, storband, calypsoband m m och m fl.

Utflykter

De finns och är många och kan bokas ombord.

Men precis som på charterresan är de relativt dyra, ja kanske t o m proportionellt ännu dyrare.

Vi kryssade sju dagar Miami – Puero Rico – St Maatrten – St Thomas – Nassau Bahamas. Vi tog taxi en gång, 15 minuter till en av världens tio vackraste stränder på St Thomas och vi tog taxibåt i Nassau till Paradise Beach. I övrigt gick vi och hann på varje stopp med såväl omfattande shopping, som bad och sevärt folkliv. Och vi saknade inget. Men visst kunde man åkt någon bad eller segelbåt – fast vi var ju redan till sjöss.

För dig som stannar i Miami åtminstone till kvällen sista dagen ordnas turer då också.

In- och utsegling och utsikten

Många samlas på de högsta däcken, men även här kommer balkonghytterna väl till pass. Fartygens höjd ger oanade perspektiv på öar och andra fartyg. Angöringen, även i arla morgonstund, lockar många beundrare. Hur fickparkerar man en sådan koloss? Utseglingen från Miami är mer än pampig. Sakta vi glider genom stan. Utsikten över South Beach är i helikopterperspektiv. Havet som sådant är också sevärt i Västindien, färgerna. Sedan har vi solnedgångarna, stjärnhimlen, mångatorna.

Barn

Har egna utrymmen och barnklubbar ombord. En särskild klubb finns för tonåringar med eget disko och spritfri drinkbar. De har också eget pool- och rutschkaneområde, många datorer och spel. Omvänt är de inte välkomna i solariets pooler, möjligen med föräldrar, men inte ensamma. Men nog tror jag de flesta barn skulle trivas ombord.

Vissa rederier har rejäla barnrabatter, andra knappt någon rabatt. Men det finns hytter/sviter som kan bäddas för fler och tvillinghytter med öppningsbar dörr emellan. Vi såg t o m spädbarn i barnvagn ombord.

Handikapp

På vår kryssning fanns flera passagerare i rullstol. Om än fartyget har många däck är det oftast tröskellöst och det finns många hissar. Inte heller av och påstigning är något problem med rullstol, den sker som regel rakt i kajnivå från däck 1.

Tråkigt?

Nej, det var tur att vi hade två rena dagar till sjöss annars skulle det blivit stressigt. Det var inga döda punkter ändå. Vi t o m längtade efter fler. Nästa gång, och det ska bli flera nästa gånger, ska vi ta 14 dagar sade vi till oss själva. Så tråkigt? Inte ett spår.

Medpassagerare

Inte som vi trodde. Många barn, än fler tonåringar, unga par – på vår resa fanns 80 smekmånadspar. Medelåldern kanske låg i de lägre 40 åren och det fanns många fler nationaliteter än väntat. Visst var amerikanerna i majoritet, men här fanns många italienare, spanjorer, mexikaner, folk från England, Australien. Svenskar? Vi träffade en i hissen. Hon sade de var tre andra. Vi såg dem inte igen under veckan. Så stor är båten.

Amerikanerna då?

Ja de frågar alltid varifrån du kommer. Du säger Sverige och de säger att oj, en så lång resa, hur lång tid tog det. Sedan vill de veta mer om hur det ser ut i Schweiz, i ett fall av tre ungefär. Själva presenterar de sig aldrig som amerikaner, utan nämner delstaten och du inser själv att det inte bara är de som är dåliga på geografi. Men du kan få veta mycket om USA:s olikheter på en sådan här resa. Men är du blyg, så är det inget problem med integriteten heller. Men jag skulle inte åka ensam på en sådan här resa.

Däremot är många familjer med barn, flera par tillsammans, en grupp vänner, syskon eller hela släkten på nån högtidsdag. Det gör folklivet blandat och sympatiskt.

Besättningen

De är inte bara servitörer eller städare. De är väl drillade eller utvalda även på social kompetens och utstrålning. Besättningen håller hög professionell klass vad de än gör, med ytterst få lite mer alldagliga undantag. Men de jobbar hårt, mycket hårt och långa pass. Många i den besättning vi ser kommer från Indonesien, Indien, och Pakistan. Många kommer från forna Östeuropa; Ungern, Ryssland, Rumänien och så från Sydamerika och även Sydafrika. Sjömännen är ofta från Filipinerna. Befälen ofta från Skandinavien eller Kanada.

Shopping

Amerikanska kryssningsturister är shoppinggalna. Det här traden var en riktig shoppingtrad och Puerto Rico ett shopparnas paradis vad gäller t ex kläder. Skattefritt var det i flera hamnar. Mycket shoppades även ombord där det varje dag var stora och mycket prisvärda reor på olika varor längs shoppinggatan. Allt ombord dras på ditt Sea Sail Pass, din hyttnyckel och debiteras förutbestämt kreditkort. Sista morgonen sitter specifikationen i din hyttdörr och det är dags att uppsöka akuten…..Nej, det var inte så farligt, men bekvämt och t o m omräknat i svenska kronor. Du behöver inget göra eller signera.

Dåligt väder

Vi hade två dagar regn av typ dagsregn. Trist, men inte ens det drog ned betyget för vår kryssning eller stoppade oss ens från bad eller shopping. Fast vi blev blöta. Detta oväntade utbrott av tjurskalligt väder i maj gav också lite sjögång, 4-5 meters vågor och död sjödyning. En del klagade, många tog sjösjukeplåster, men för en svensk normalvan vid Finlandstrafik var det inget att orda om. Men hon kan gunga lite. Och jag undrar hur det är omkring orkanerna på hösten?

Solbrända blev vi. Utan regn hade vi blivit stekta. För solen tog, trots helmulet första dagen, var vi som kokta kräftor efter 45 minuter.

Att gå av

I hamnarna tar du hyttkortet med och stoppar det i en apparat. Klick och du är registrerad. Samma process på returen. I regel ska du dessutom ha med ID-kort med foto (körkort t ex) men just på denna kryss behövde du t ex inte ta med pass, vilket kunde ligga tryggt hemma i hyttens kassaskåp.

När du ska gå av för gott är det inte längre bara att gå av. Det förvandlas till ren vetenskap. Du får 2 tättskrivna A4 med info, som låter värre än det visar sig vara.

Men du ska packa kvällen innan och ställa dina resväskor utanför hytten före midnatt. De ska ha bagagetaggar, som du får till hytten för ifyllning. Dessa taggar är en färg och du får gå av enligt ett visst schema färg för färg. Du tillåts inte gå av tidigare än din färg ropas upp (tro inte att de inte har koll), men får göra det senare om du vill.

Under tiden kan du – trots att det står nåt helt annat – äta en sista god frukost i matsalen och sedan sitta på däck eller i flertalet salonger och njuta en stunds frid, och sörja att det redan är slut, innan den i värsta fall långa kön till US Customs and Immigration vidtar. I vårt fall tog det 45 minuter i ren kö, men det sades vara ovanligt. Därefter hämtar du bagaget på rullband som på flygplatsen och kan ta en taxi kontant eller med förköpt voucher (lite billigare kontant) till flygplats eller fortsatt Floridavistelse.

Packa inte ned hyttkort. Det behöver du för sista avstigning, och packa givetvis inte pass och flygbiljetter.

Sammanfattning

Royal Caribbean säger sig ha fyrstjärniga båtar. De klarar betyget med ett svagt plus därtill.

Göra om det?

Gärna. Helst genast. Vi talade med ett australiensiskt par som kryssade mycket. De hade t ex kombinerat tre kryssningar i Europa till en; från Barcelona, runt Medelhavet, till England och vidare i norska fjordar och in i Östersjön med avslut i Amsterdam – tre veckor i en rad!

Och nog såg vi en och annan som var kvar ombord. När vi gick av (vi kom in 5.45 a m) vid 11.00 så var många kvar ombord och folk på väg på. Hon skulle nu gå till västra Karibien med Jamaica som första anlöp och några lyckostar fick vara kvar ombord för ännu en tur.

Balkongen, vänligheten, storleken på fartyget var viktigare än rutten. Och nog var det bekvämt att kunna packa upp bara en gång. Tänk att flyga mellan och byta hotell på dessa destinationer. Nej, kryssning är en mycket bekväm semesterform.

Observera

Ovanstående gäller för Royal Caribbean och för Explorer of the Seas på en specifik kryssning. Men i stora drag är mönstret så här, men standard och rutiner kan växla mellan rederier och trader och inte minst fartyg.

Tidtabellen

Vem vill ha en sådan på semestern? Men sista anlöp är ofta 7-8 på morgonen, fast ofta är hon inne redan vid 5. Ska du hem samma dag kan du lugnt ta ett eftermiddagsflyg till Europa vid 15-tiden, t o m något innan.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Relaterat

Du kanske också gillar

Shopping i Milano, Italien

6 tips för shopping i Milano

Shopping i Milano är som allra bäst i juli när du kan fynda under den stora sommarrean. Den som alltid drömt om ett par eleganta

Tåg i Litauen

Ta tåget i Litauen

De som inte har egen bil brukar använda Baltikums väl utbyggda expressbussnät. Men i Litauen finns ett såväl modernt som bekvämt och billigt järnvägsnät. Dessutom

Segla i Kroatien

Segla i Kroatien

Kroatien är ett turistland på stark uppgång. Bland svenskar är nu Kroatien det tredje populäraste semestermålet efter Grekland och Spanien och enbart i år har

Strand i Italien

På luffen i romantiska Italien

Att göra en reportageresa i Italien mitt i sommaren är en växlingsrik upplevelse: vissa turistmål är översållade av turister från hela världen (inte minst från