Du visar för närvarande Dublin – En Pint och en Picnic

Dublin – En Pint och en Picnic

Ingen resa till Irland är komplett utan en pub-runda. Är det i Dublin du befinner dig så är det Temple Bar District som gäller.

Temple Bar-området ligger vid floden Liffey i centrala Dublin, med floden som nordlig gräns, mellan Westmoreland, Fishamble, och Dame Streets. Förmodligen härstammar namnet från Temple-familjen som bodde i området redan på 1600-talet. Under 1800- och 1900-talen var området en slum, vilket gjorde att det undkom moderniseringen under 1960-talet som så många storstäder genomled. Under 1970-talet planerade man att riva området och bygga en stor bussterminal, men lyckligtvis tog pengarna slut innan bygget blev av. Nu har området restaurerats, är mestadels bilfritt, och bjuder på mycken irländsk historia, liksom en pint Guinness Stout eller två.

Musical Pub Crawl

Ett bra sätt att börja utforskningen av Temple Bar är med en ”Musical Pub Crawl”, en guidad tur till ett flertal pubar med musik och en och annan pint.

Vi möter våra guider och tillika musiker, Des Charleston (sång och gitarr) och Dermot O’Hanlon (fiol), i ett privat rum på övervåningen till en av pubarna.

”Fiolen är det viktigaste instrumentet i traditionell irländsk musik” förklarar Dermot. ”De flesta låtar har ingen känd kompositör, utan generation efter generation har lärt sig musiken genom att lyssna på andra. Många musikanter har dessutom sina egna varianter av låtarna.”

Musiker samlas ofta på en favoritpub för att spela och sjunga tillsammans. Man har ingen förbestämd repertoar, utan en av musikerna börjar helt enkelt med att utropa en tonart, t ex F, och börjar sedan spela en ny låt. De andra musikerna stämmer in, och musiken är igång. Ibland kommer nya musiker och frågar om de får vara med, och gruppen växer.
Des och Dermot demonstrerar hur det fungerar, och spelar några olika stilar av irländsk musik.

Hur stor är då repertoaren hos en typisk pub-musikant?

”Vi skulle kunna spela i 11 timmar utan att upprepa oss”, säger Dermot. ”Vi har vuxit upp med musiken och kan åtminstone någon variant av de flesta låtarna”.

Vi byter pub. Lyssnar på mer musik och berättelser av Des och Dermot. Tar en pint (1 pint = tre sånger). Byter pub. Des sjunger med stark stämma en ballad om vad som hände när man bryggde öl i gamla konjakstunnor. Tar en pint till. Mer musik. Berättelser. Vi känner oss snart som experter på irländsk musik. Och på irländsk öl. När den guidade turen är över känner vi oss definitivt redo för vidare utforskningar av Temple Bar. Kvällen är fortfarande ung, och pubarna är många.

Irländsk mat

Rökt organisk lax, Carlow Beef, rostade körsbärstomater, Irländsk färskpotatis, Cooleeny-ost från Tipperary, Ardrahan-ost från Cork, rabarberpudding, choklad från Limerick, och 16 andra superba rätter och tillbehör – vi är på picnic!

Strax söder om Dublin ligger Powerscourt House & Gardens, och på ägorna runt slottet har Eveleen och Pamela Coyle från Fabulous Food Trails dukat upp en utsökt lunch i det gröna. En underbart avkopplande miljö efter gårdagens Pub Crawl.

Med Fabulous Food Trails kan man åka på matresor i olika delar av Irland. Resorna är på mellan en och tre dagar, och Pam och Eveleen står för alla arrangemang längs vägen. Syftet är naturligtvis att äta god mat, men man får också besöka de som producerar maten. Oftast är det små, lokala producenter, och den mat de producerar finns många gånger bara att köpa lokalt. Pam och Eveleen har ingen fast resrutt eller meny, utan de anpassar sig efter säsongen och den mat som är bäst just när resan går av stapeln.

I dagens samhälle med massproducerad mat och långväga transporter är det lätt att glömma hur riktig mat smakar – men på en resa med Fabulous Food Trails blir du påmind. Det är svårt att komma hem till maten från ICA och Konsum efter några dagar med Pam och Eveleen.

Vi njuter av den goda maten, lyssnar på Eveleen’s många underhållande historier från den irländska landsbygden (fråga henne om den ostproducerande danskan som slagit rot dit inga vägar går), och ser fram emot nästa stopp på resan. Pam och Eveleen tar hand om disken.

Mer information om Dublin

Sedan 3 år tillbaka är alla pubar på Irland rökfria.

Musical Pub Crawl – http://www.discoverdublin.ie/musicalpubcrawl.html

Mer om Irish Fiddling – http://www.irishfiddle.com

Se irländska artister på YouTube.com – sök på “Irish fiddle”

Temple Bar Cultural Trust – http://www.templebar.ie

”Temple Bar Trad”, en årlig musikfestival med traditionell irländsk musik – http://www.templebartrad.com

Mer om Fabulous Food Trails hittar du på http://www.fabfoodtrails.ie