Du visar för närvarande Riga – En gång Sveriges största stad

Riga – En gång Sveriges största stad

Riga eller Tallinn? Svaret är självklart. Båda två!

Där Tallinn är medeltid har även Riga en kärna av delvis återuppbyggd medeltid. Men det som sticker ut och måste ses är stadens jugenddelar – flesta jugendhus och mest krusiduller i hela Europa!

Riga är dubbelt så stor och upplevs som en storstad. Allt är mer utspritt ,men här finns också mer att upptäcka. Riga är en centraleuropeisk storstad, lite som Prag.

Sommartid finns uteserveringar överallt och öl och Riga balsam flödar på gårdar, kullerstensgator och i de lummiga parkerna.

Men här finns också kulturen; Operan t ex. Den stora marknaden är väl värd ett besök. Prisvärda restauranger, kulinariska höjdpunkter, shopping och mycket prisvärd spakultur.

Riga har också en enastående badort; Jormala, en av Europas bredaste och mest sevärda stränder.

Äventyrsbad och fantastiska jugendvillor fås på köpet. Dit kan du komma med flodbåt eller tåg på en halvtimme, ändå åker de flesta buss (tråkigast). Sverige har ingen motsvarighet till Jormalas strand, möjligen då Sandhammaren som nyligen utsågs till Sveriges bästa. Men i Sandhammaren är vattnet kallt, i Jormala blir det ljummet om det vill sig.

Dessutom blir Riga och Tallinn alltmer olika.

Riga, med stor ryskspråkig befolkning, drygt 50 procent,  följer inte riktigt Tallinns strävan att bli mer skandinaviskt.

Här går klädstil, kultur, matvanor, musiksmak, ja hela gatulivet med ett öga sneglande mot väst, men ändå är det så mycket ryska ideal som råder. Det kanske avskräcker någon. Men låt det inte göra det. Jag menar det inte negativt. Det gör Riga ett kryddmått mer exotiskt. Där Tallinn känns svenskt, känns Riga som du åkt lite längre bort än du gjort.

Ändå ska du veta att Riga en gång var Sveriges största stad!

Även här ses den svenska ockupationen i Svenska Livland som en guldålder och det gör ”svenskt” populärt, till skillnad från brittiskt som står för värsta typ av lågbudgetfyllerism. Men de brittiska turisterna har gudskelov minskat något. Nu kan du njuta Riga exotism igen. Liksom i Estland är alla generationer välkomna på alla ställen. Men ävenledes som i Estland är staden och staten styrd av unga krafter, det märks i dynamiken att Lettland är en ung nation med ungas ambitioner. Så är du ung är det ett lika givet mål som, säg Berlin.