Du visar för närvarande Kuala Lumpur – Vild och välordnad

Kuala Lumpur – Vild och välordnad

Robinsson i all ära. Men nog blir det bättre med ett bra hotell och god mat.

Men nog ser det ut som i Robinsson, om ni nu tillhör TV-tittarnas skara. Malaysia har en enorm potential som turistland. Om de själva vill. Här finns naturen, stränderna, den asiatiska vänligheten, låga priser, god mat. Och här finns några unika fördelar. 60% av landytan täcks av regnskog. En unik lagstiftning skyddar den och djur-och fågellivet mot avverkning. Det gör Malaysia till världens fjärde regnskogsland.

Så nog har rubriken till artikeln sin täckning i verkligheten.

Istället har landet satsat på elektronikindustri. Här finns en väl fungerande infrastruktur; vägar, ett säkert och väl utbyggt flyg med Malaysian Airlines och t o m Asiens första riktiga lågprisflyg; Air Asia , bra busskommunikationer, billig taxi. Dricks är inte vanligt. Landet är muslimskt, men alltifrån fundamentalistiskt. Däremot råder lag och ordning.

På en paradisö som Langkawi, nära thailändska gränsen, är turismen långt ifrån fullt utbyggt. Tvärtom är den i sin linda och ännu finns öde stränder även på huvudön i den lilla arkipelagen på 99 öar, varav endast tre bebodda. Inga hus får numera byggas högre än tre våningar invid stränderna.

Turismen är nästan som nyupptäckt för Malaysia, som tjänat sina pengar på annat. Visst har man drabbats av den ekonomiska nedgången, men det regleras eller snarare exporteras, genom att skicka hem gästarbetarna, vilket drabbat grannlandet Indonesien hårt.

Därför kan Malaysia fortfarande erbjuda en semester i paradiset. Och sina invånare ett relativt välstånd.

Men på Langkawi finns inte mycket annat än turism. Den vackra ön var därför länge en fattig avkrok. På 900-talet avrättades här, oskyldigt dömd, en malajisk prinsessa för äktenskapsbrott. Hennes vita blod ska ha bildat paradisstränderna. Men hon lämnade jordelivet med en förbannelse; att ön skulle vara dömd till fattigdom i sju generationer. Förbannelsen verkade längre än så, men på senare tid har invånarantalet vuxit från 30 000 till 60 000. Ön anses också vara hem för den hinduiske fågelguden Garuda; hälften fågel, hälften människa.

Visst är det dyrare att åka hit än till Medelhavet. Men mycket tjänas åter in på billig mat och en del på shopping. Prisnivån är lite högre än Thailand, men högst överkomlig även för en fattig svensk. En middag för två, tre rätter och ett par starköl, kan du få för 30-40SEK. En ny t-shirt kostar tio kronor och en hel dag med egen taxiguide gick på under 250 kronor. På t ex Langkawi går alla taxiresor till fast taxa, angiven vid varje hotellDär Thailand satsat på massturism från Europa, inte minst Skandinavien, är de malajiska turisterna mer kosmopolitiska, mer asiatiska.

En kö till kaos

Kuala Lumpur är en, hur ska vi säga, exotisk stad. Väldigt asiatisk. Trafikkaoset börjar permanentas, trots att staden bara är tiondelen av Bangkok. Den är inte insmickrande direkt. Men storleken är ändå behändig.

De flesta hotell ligger i den moderna delen, med många vackra skyskrapor och gott om träd. Kronan på verket är givetvis de silverskimrande Petronas Tower, 452 meter mot skyn. Här kan du åka stadens spårvagn, en monorail en bit ovan gatan, om du inte tar taxi eller går. Här finns också en lång rad shopping-centers under tak. De verkar dimensionerade för en tio gånger så stor stad. Bäst köper du kanske tröjor, byxor, skjortor av “piratmärken”, musik, dvs och resväskor. Märkesvaror är inte så billiga. Men att åka hit med tom resväska och klä sig på stället är faktiskt en god idé. Många moderna cafeer. Det är inte bara Malaysias flagga som är USA-inspirerad. Ett par dagar här ger behaglig storstadssmak. Sevärdheterna är inte så många. Bukit Nanas Forest Recreation Park med ordidéträdgård och fjärilshus ligger centralt. När du hämtat andan där kan det vara dags för sprakande Chinatown och prutning.

Kuala Lumpurs flygplats ligger långt från staden. Den placerades där för att ligga närmare den nya huvudstad som skulle byggas där, men nu skjutits på framtiden. Vägen dit är dock vacker, taxi billigt och snabbtåg finns. För den som ska byta flyg i Asien är Kuala Lumpur en okänd och högst rekommendabel gateway. Flygplatsen är bekväm, vacker, väl fungerande och allt det som kaotiska Bangkok inte är.

In i Para Diset

Efter ett par dagar i Kuala Lumpur lockar paradiset. Det finns många att välja på.

Langkawi ligger en flygtimme norrut på gränsen till Thailand, som är ett tänkbart utflyktsmål.

En dag kanske det blir fullbyggt och förstört. Ännu kan man få den där härliga känslan av att här finns bra hotell, tillräckligt många restauranger, vägar, taxi och ändå orörd natur och ursprungligheten i behåll. Inte bara turister, mycket kosmopolitiskt.

Att man just fått sin första internmationella non-stopflyglinje – till London- är lite oroande. Men än får alla plats.

Regnskogen går nästan ned till stranden. Bergen, som kan besökas med linbana, är ungefär 800 meter och blå och taggiga. På sluttningarna finns vattenfall, med badpooler att svalka sig i. Runt kusten ligger gröna öar som underfundigt formade skepp och valar.

Stränderna är breda, tidvattnet lämnar in undersköna snäckor. Vågorna rullar mer än rusar.

Östkusten täcks av mangroveträsk. Barn Thai är en sällsam restaurangupplevelse, unik i världen. Den ligger 500 meter in på en träbro i mangroven. Där regnskogen tar slut, gör också ljuden det. En droppe ned i dyn ekar som i en kyrksal. Trädrötterna är krampaktigt svarta, som spindelben. En båt hänger högt i träden. Det är lågvatten.

Restaurangen är öppen även kvällstid. Då är det verkligt spöklikt att gå genom tystnaden. Lervällingen flyter fort och ljudlöst in från havet. En gren knäcks. Något lever. En fiskebåt lösgör sig ur mörkret på väg in till byn- 40 minuter längs vindlande vattenvägar i totalt mörker!

Någon som minns skräckkomedin Familjen Addams? Lite av den känslan är mangroven om natten. Huh!

Lankawi är tullfritt. Som överallt i Asien säljs gärna exklusiv cognac och whisky, till oerhört låga priser.

Den som vill dricka något hälsosammare kan försöka med asiatiska läskburkar; sojamjölk (som flytande jasminris), Sockerärtsdricka, Sjögräsdryck eller Svalbojuice…

Här och var står gummiträd på rad. Men den personalintensiva odlingen med att skära en ny skåra varje morgon och tömma sav varje eftermiddag gör att odlingarna alltmer ersätts av palmer för produktion av palmolja, som Malaysia nu är världsledande på. Den blöta marken under gummiträden är också på mornarna tillhåll för orm. Langkawi har de flesta, utan att vi ser en enda. Kanske såg de oss; pyton, kobra, skalleorm osv. Aporna är sötare.

Här finns fågelpark, krokodilfarm, den största i Malaysia med 1500 saltvattenskrokodiler och ett museum över presidentens gåvor från utländska gäster (!). Kontemplativt kringbyggda varma källor utgör en oas på mer än ett sätt och nattmarknad hålls på olika platser varje kväll- mest för mat.

Frukt är billigt. Papaya, flera sorter mango, ananas och drakfrukten som i cerisrött har drakfjäll. Inuti har den konsistens av kiwi, men mycket större och utseende av chokladripplad glass. Mycket läskande.

Durian, kungen av frukter, får inte medtagas in på hotellen. Den luktar mycket väl lagrad camembert med konsistens av gulaktig creme brulé. Smake som vaniljpudding. Eftersmaken kommer senare och den påminner mer om doften…

Överallt finns små restauranger med thailändsk, kinesisk och malajisk spis. Öns fiskarbefolkning i de långa, snabba båtarna har ett hårt liv. Nattetid fångas bläckfisk, om dagen t ex barracuda. Överallt finns risfält, kor och vattenbufflar behagsjukt vältrande sig i dyn. Traditionella hus står på pålar, vilket ger naturlig luftkonditionering.

Luftfuktigheten är hög. Det regnar på din tröja inifrån. Om luften är 32-34, men aldrig mer, kommer vattnet inte långt därefter.

Inga tropiker utan regn. Störtskurar med blå himmel efgteråt. Allt torkar upp fantastiskt fort.

Välj rätt tidpunkt

Men den som väljer att komma hit under höstens final av sydvästmonsunen, september-november tar en större risk. Det kan gå flera dagar med helmulet, tunga låga moln och störtskurar utan något blått på himlen. Havet kan blåsa på rejält, vattnet är grumligt och för med sig bråte. Men visst blir du sönderbränd ändå, innan veckan tagit sin ände.

Med en iskall thai-mai under det stora lövträdet direkt på stranden och ett fjärran ljudlöst åskoväder som har ljusshow över havet är den varma natten ändå paradiset, om än inte stjärnklar.