Du visar för närvarande Grannstaden Kaunas – Överraskningarnas tid är inte förbi

Grannstaden Kaunas – Överraskningarnas tid är inte förbi

Kaunas har just kommit till på lågprisflygets karta. Det är en storstad förklädd i småstadskostym och den ligger nära dig.

Lågprisflyget ger oanade möjligheter att upptäcka nya mål, som man kanske inte planerat. Men överraskningarnas tid är inte förbi och att kalla det resor utan mål vore att ta i.

Den välbevarade stadskärnan ger intryck av någon centraleuropeisk stad med sina två- och trevåningshus.Längs den vackra gågatan Laisves Aleja trängs modebutikerna och uteserveringarna med kyrkan St Michael Ärkeängelns Kyrka i blickfånget och den vackra Musiksalongen i sin park på en sidogata. De låga husen har gjort staden långsträckt. Bara allén är ett par kilometer och fortsätter naturligt i Vilniusgatan med medeltidshus ner till Den vita svanen, Stadshuset, som nu fungerar som vigsellokal och Domkyrkan. Här ligger Kaunas gamla Korsriddarslott i en vacker park, Jesuiternas kloster och St Georgekyrkan, som vaktas av en munk som mer än gärna uppgivet visar på en praktkyrka i total vanvård efter sovjetmaktens förstörelselusta, de använde den till lager; se kommunismens sanna själ tycks han uppgivet gestikulera. Längst ut på udden möts de två floderna Nemunas och Neris. På Nemunas andra strand kan du ta bergbanan, från 1935, upp till en utsiktsplats och även se de välbärgade villakvarteren där. Högt över staden reser sig den vita Resurrectionkyrkan. Det är en kyrka med hybris, uppförd 1932-40 och Baltikums största. Här kan du se dagens skolbarn både köa till biktstolen och knäfalla för att göra korstecken. Litauen söker åter sina djupt katolska rötter och många barn, i skoluniform, går i t ex Jesuiternas skola.

Kaunas undgick till stora delar bombning. Den är Litauens universitetsstad och fungerade efter att landet vid första världskriget förlorade Vilnius till Polen för en tid, som landets huvudstad.

En stor del av befolkningen bor utanför stadskärnan och det märks kvällstid då den blir en sömnig liten stad, fjärran från det brusande daglivet.

Priserna är ren njutning för en svensk. Vi bodde till sliten stadshotellstandard för 100 SEK natten (nivå våren 2006). Vi åt högsta klassens biffstekar med halvliteröl och kaffe och dubbla cognac för under 200 SEK- för två. En lunch på t ex bananpannkaka med smetana och sylt kostar 20 SEK. En halvliter öl kostar 8-10 kronor. En soppa går på 10 SEK. En glas rödvin är lite dyrare, cirka 10-15 kronor, en drink lika mycket. Köket är mycket inriktat på pizza, potatisrätter, pannkaka o dy traditionellt.

Kaunas är en grön och flanörvänlig stad, men med rätt långa avstånd. Den ligger cirka 10 mil från Vilnius med buss eller tåg eller motorväg. Till kusten är det drygt 20 mil. Flygplatsen nås på cirka 40 minuter med lokalbuss 29 som kostar ungefär 3 SEK. I staden finns gott om trådbussar och små minibussar och en hel flotta f d SL-bussar. Som överallt i Baltikum finns ett utvecklat nät av expressbussar, även till kontinenten.

Kaunas har drygt 380 000 invånare och var det kanske främsta motståndsfästet mot den sovjetiska ockupationen. Staden har idag ett rikt utvecklat småföretagsliv, mycket kultur och ung befolkning. Här finns en rad museer, mest berömt det s k Djävulsmuseet med allt som har med Djävulen att göra. På Nemuna går bärplansbåt under sommaren.