Du visar för närvarande Hamburg – En underbar sommarstad

Hamburg – En underbar sommarstad

Med sitt skummande öl är Hamburg en underbar sommarstad med gångvägar och segelbåtar kring sjön Alster mitt i stan. Hamburg har fler broar än Venedig, Amsterdam och London tillsammans, hela 2400 stycken. Vattenlederna och båtturerna på Alster leder in i grönskande kanaler i stadens noblare stadsdelar.

Från Landungsbrücken mitt i St Pauli kan man gå på en av Europas vackraste gångvägar längst vattenleder ända ut till den gamla fiskebyn Blankenese, en vit och vacker badortslik förort utanför staden. Det ser ut som vid Rhen, staden klättrar över floden Elbe. Det går faktiskt en buss också. Av Hamburgs yta är så mycket som hälften grönska.

Hamburg tar fortfarande in mycket stora fartyg i själva centrum. En timmes rundtur i hamnen är en spännande resa i Hamburgs historia. Fem varv har blivit ett enda; Blohm & Voss. Här ligger containerfartyg, mer än dubbelt så stora som finlandsfärjorna. Dessa giganter färdas på världshaven i 26 knop med 75 000 hästkrafters motorer. De kan inte passera Panamakanalen, men tar sig in i Hamburgs city med 6000 containers.

Hamburg är ännu den sjätte containerhamnen i världen, trots att den ligger ett par timmars flodfärd från havet och cuxhaven, färjehamnen. Stora hamnutrymmen har förvandlats till vacker strandpromenad längst Elbe. Under dess vatten går fortfarande Elbetunneln, byggd 1907 och fortfarande i bruk för bilar och fotgängare. Även bilarna åker ned och upp, två och två, i jättehissar. Här finns också Cap San Diego förtöjd. Byggd 1962 och det sista fraktfartyget i sitt slag. Nu är hon museum med sina trädäck, sin pool och sina hytter för passagerare som idag används som hotell. Vackrare än så här blev fartygen aldrig.

Den gamla Frihamnen har öppnats med världens största tegelmagasin för bl a kaffe och orientmattor. Här finns stadens kryddmuseum, spökmuseet Dungeon (men du bör kunna tyska för att kunna hänga med i den långa rundvandringen). Här byggs nu en gigantisk ny stadsdel, Hafencity OCH en ny passagerarterminal för kryssningsfartyg, en kvarts gångväg från Rathausplatz. Hamburg hoppas på Olympiaden 2012. Floden Elbe skiftar 3,5 meter i ebb och flod. Inåt är den segelbar till t ex förbi Prag, 650 kilometer längre bort. På andra sidan finns en teater som bäst nås med färja, här spelades t ex musicalen Lejonkungen. Fiskmarknaden på söndagsmorgnar, lockar många tiotusentals människor till en jättelik loppmarknad, för allt utom just fisk.

Reeperbahn är inget för barn. Men från kommunens sida försöker vi få det rumsrent. Det har ändrat sig mycket de senaste åren. Det säger Virve Heckt, kvinnlig sales manager på Hamburgs turistråd. Som exempel nämner hon Dollhaus.

– St Pauli är inte heller bara sex, menar Virve Heckt. Här spelas ABBA-musicalen Mamma Mia för fulla hus, andra kommer hit för att besöka den berömda Herzblut, St Paulis berömda fotbollspub, här finns också Schmidts Tivoli, en varietéteater. Knarket har vi fått bort. Eller tyvärr har det dragit in i stadsdelen St George istället, som annars är känt som gay kvarter, runt centralstationen.

– Inte bara sex?

– Nej absolut inte, menar Virve Heckt. Men sex är en del av Hamburg, har alltid varit. Turister, även kvinnor, kommer långväga ifrån och säger att de vill se Reeperbahn. Mot Dollhause; ett respektabelt etablissemang alltså, rekommenderat genom kommunen.

Men sedan finns det ju Herbertstrasse. Med plank i båda ändar som endast får passeras av män. Till skillnad från Dollhaus är det en ”officiell sevärdhet”. Här står kvinnorna i skyltfönster i utstuderad klädsel om man nu gillar det. Intill ligger Davidstrasse. Den är svår att promenera efter mörkrets inbrott. I korsningen med Reeperbahn är det fullt med frilansande tonårsflickor Varför just här? Därför att de känner sig trygga här. Mittemot den värsta trängseln reser sig ett pampigt äldre fasad med blå neonskylt; Polizei står det.

Två poliser släpar just nu ut en man från förhör, tydligt på väg mot fängsligt försvar. Flickorna ägnar de inte en blick.

Rumsrent?

Låt mig endast konstatera att Tyskland har, även officiellt, en helt annan syn på det här än Sverige och moraliserade jag över det skulle jag känna mig som en hycklare.

Reeperbahn är vad Hamburg är mest känt för, oavsett kön. Marken i St Pauli är dyrbar, skyskraporna vill in. Men utan Reeperbahn tror många Hamburg skulle förlora sin själ, måhända en svart, men ack så berömd själ. Alltså hellre rumsrent än inte alls. Du kan ganska tryggt promenera här, utan att bli antastad, även som kvinna. Här finns f ö ett utmärkt erotiskt museum, även för kvinnor. Fem våningar med delvis mycket bra erotisk konst, målningar, akvareller och tuschteckningar.

Red Light District har nog en helt annan innebörd för den gemene ”hamburgaren.” Övergångsställena i staden är försedda med dubbla röda gubbar. Går du mot rött, även om inte en bil syns i sikte, riskerar du en utskällning av någon äldre stadsbo. Här följer man reglerna.

I Hamburg spelar fortfarande succémusikalerna Lejonkungen, Mama Mia och Sister Soul (den senare slutar 14 januari 2005). I mars 2006 har Dirty Dancing premiär på Neue Flora. Teaterpaket finnes. Se [email protected]. Två nya bra webbsidor för yngre resenärer är http://www.young-germany.de, på engelska och under rubrik ”Det nya heta Tyskland” under http://www.tyskland-info.com på svenska.

Mat och Hamburg är värt ett kapitel i sig.

Ett mycket kort kapitel. Vore det inte för maten vore Hamburg en mycket trevlig stad.

Grünkohl mit Hamburger kohlwurst är en höstprimör. Annars kan du få Kasseler mit Röstkartoffeln eller Ofenfrischer Leberkäse eller Matjes Hausfrauen Art mit Äpfels Gurken in sauerrahm. Häll ner med öl och avsluta med apfelstrudel. Det är tungt, det är fett, det är mycket. Och mycket annat finns inte. Fisk, på lite dyrare ställen, kan vara en räddning. Men fläskstekt flundra a la Finkenwerder är å andra sidan en högt skattad delikatess. Stadens mest traditionella husmanskost är lapskojs och saftkräm. Det finns en del utländska restauranger. Med det är som om det nordtyska köket smyger sig in även där.

Snabbmatskedjan Schweinske har en glad gris i bikini som symbol. Det är Party-Schwein för 6,70 och Fritz Schwein för 5,90. Kanske lite Ibizasalad för vegetarianen? Även om ett innehåll baserat på vitkål är en allt för djärv gissning. Här serveras läcker frukost för 1.90. Välj mellan Süsse Morgenschweinerei eller Das Kraftschwein. Men öl är ju också mat, som tyskarna säger.

Grosse Elbestrasse har utvecklats till en ny resturanggata. Här är några förslag från Hamburger Abendblatt, för den som inte vill ha fläsk.

La Vela nr 27 italienskt
Lobsterhousee nr 96
Fischereihafen Restaurant nr 143
Au Quai nr 145
Fischauktionshalle nr 12
Indochine Neumüllen 11
Grüningen, nära Hafencity, “jättestort minibryggeri” flera 100 meter källarvarv och vita dukar I 1700-tals avdelning för den som vill ha fläsk.