Du visar för närvarande Prova en ny del av Thailand

Prova en ny del av Thailand

Du har varit i Thailand. Men har du provat alla de olika regionerna?

Det finns tre turistregioner och ett huvudutflyktsmål i Thailand.

Bangkok är naturligt centrum för alla turistområden inom landtransportväg, dvs Pattaya-området, HuaHin-området och Koh Chang bort mot Kambodjakusten i öster.

Koh Samui, ö med andra öar att besöka i närheten, ligger tre timmars båtfärd från kuststaden Surrat Thani, dit du kommer från Bangkok t ex med nattåg, a/c buss eller än bekvämare VIP-buss. Somliga bussar medföljer färjan till ön, som i sig går varje timme. Total restid 12-14 timmar. Flygtiden till Koh Samui är en timme och flyg går varje timme. Flyg även till Phuket och Krabi.

Thailands sydliga turistregionen är främst på ön Phuket och på fastlandet kring Krabi. Även detta är runt dryga 12 timmar landvägen från Bangkok så flyg är att föredra. I denna region ligger också numera återuppbyggda Khao Lak, som dock hittills haft svårt att locka turisterna åter och därför kan vara ett ”bargain” för den prismedvetne. Utanför Krabi ligger Phi-Phi Islands och Koh Lanta samt en rad andra öar i ett bälte ned mot Malaysiagränsen där först turistön Langkawi dyker upp på andra sidan gränsen.

Det mesta utflyktsmålet, kanske svårt hinna med första gången, är nordvästra Thailand med dess andra stad Chiang Mai som centrum. Hit flyger du för att besöka nationalparker, vandra, se elefanter och få lite svalka.

De tre provinserna sydligast i Thailand, eller snarare i sydost (viktigt) Pattani, Yala och Narathiwat bör ej besökas av annat än resenärer med andra mål än ren turism. Här råder oroligheter och du går inte helt säker.

Omedelbart söder därom, på den malajiska sidan, är det åter lugnt.

Thailands ostkust

Hua Hin är endast 200 kilometer söder om Bangkok på en udde med flera kilometer lång sandstrand, långgrund och med stor skillnad vid ebb och flod. Hua Hin blev bad/kurort redan i början av 1900-talet. Lugn och mer bevarad atmosfär – bl a för att Thailands kungafamilj fortfarande har sommarpalats här. Fem golfbanor inom en timme. Mycket lugnare än Phuket, men bra restaurangliv. Inga dykvatten.

Strax norr om Hua Hin ligger turistorten Cha-Am.

Koh Samui på Thailands östkust är efter Phuket det mest populära målet. Chaweng Beach är för den som vill ha mest hålligång och shopping. Bra skräddare. Andra stränder lugnare. Koh Samui satsar mycket på spa-turism. Hårda bestämmelser om husbyggnad m m ger ekologiskt anpassad miljö, inga hus får vara högre än kokospalmerna, många är byggda i traditionell stil och istället för stora bussar finns bara små. Dykutbildning och Thailands kanske bästa snorkelvatten och en 18-håls golfbana. Bra period här är även den svenska sommaren fram till augusti. En bra guide till Koh Samui finns här. Hotellguider finns här och här.

Thailands västkust

Phuket – populärste turistområdet på Thailands västkust. Gott om kritvita stränder, palmer och t o m snorkling. Hotell och fina resorts i bukter/vikar längs hela öns västsida. Ön är ungefär 50 km lång och 20 km bred. Bra golfbanor, fina solknedgångar, många restauranger ger Phuket goda vitsord både hos dem som vill gömma sig för världen och dem som vill visa sig för den. Patong är det livligaste orten. Kata är lugnare och mer barnvänlig. Nai Harn Beach det kanske mest exklusiva området. Egen flygplats. Phuket Photos visar många bilder från området i stort före och efter tsunamin. The Phuket Guide har allmän information, och Hello Phuket Hotels har hotellerbjudanden.

Koh Kho Khao är en av dessa enkla, ”göra ingenting” paradisöarna i närheten. (Apollo). Cirka 2 tim transfer med buss/båt/bil från Phuket.

Koh Yao Noi en liten ö mellan Phuket och Thailands fastland. Regnskog och oexploaterade stränder, bara 4000 invånare. Inte så mycket nattliv och nöje, men dykning, strandliv, snorkling och båtturer.

Khao Lak, som var ett riktigt svenskparadis före tsunamin har till stora delar restaurerats. Men inga svenska arrangörer och få andra har ännu vågat återvända. Det betyder att området har återfått infrastruktur och strand, men inte kunderna. Khao Lak ligger norr om Phuket och är just nu ett bargain-resmål. Även om det kan låta cyniskt, så är det bästa hjälpen för Thailand återvändande turister. Hotell finns att hitta på Khao Lak Hotels.

Krabi är ännu lugnare än Phuket . Krabi är ännu i en tidigare fas av turismen. 160 km kustlinje och hundratalet öar utanför. Naturen och de märkliga klippformationerna i havet har gett Krabi skjuts i besöksstatistiken. Båtfärden på 2,5 timme Phuket-Krabi ger en fin översikt över den undersköna övärlden. Med buss brukar det ta ungefär tre timmar. Krabi har numera egen flygplats cirka 40 minuter från de flesta hotellområdena. De finaste stränderna nås i närområdet med longtailbåtar. Stora skillnader mellan ebb och flod. Fina dykområden i närheten.Guide på svenska finns hos Thailandsresor, hotell hos Krabi Hotels.

Cirka 40 km utanför Krabi ligger bilfria Phi Phi Islands. På en av öarna; Phi Phi Lei ligger bl a Maya Bay, en av världens mest berömda och fotograferade och dessutom filmade stränder.

Koh Lanta är en ö söder om Krabi som ligger tätt på kusten. Tidigare var Koh Lanta främst ett ryggsäcksmål och hotellexploateringen är i sin begynnelse. Ännu så länge enkelt, charmigt och finfina långgrunda stränder.

Cirka 1,5 timme med bil från Krabi och tätt på kusten ligger Koh Hai (Apollo) Rofylld paradisö med bungalowhotell en bra bit från varandra.. Stillsamt paradis.

Söder om Krabi ligger provinshuvudstaden Trang. Härutanför finns 100 km vita sandstränder, bra dykvatten, orörd regnskog och en skärgård med många strandöar.

Koh Mook, betyder ”den lilla pärlan”. Koh Mook ligger utanför Trangprovinsens västkust och är belägen cirka 9 km från fastlandet. Ön är mycket frodig och kantas av ett fåtal kritvita sandstränder vars sand är uppblandad med små snäckskal som glittrar i solen. Öns stolthet och en av Thailands mest sagolika platser är Emerald Cave. En märklig strand som bara upptäcktes för ett par år sedan. Det är ett 80 meter djupt och 75 meter brett hål rakt in i ön. I slutet av denna öppning ligger en strand kantad med växter som fått växa sig stora i fred i årtusenden. Denna strand nås bara genom att simma i lågvatten och till skenet från en ficklampa.

Längre turer i Thailand/luffa runt

Chiang Rai- flygplats. Härifrån via Doi Tung, prinsessmoderns sommarpalats på berget till Chiang Saen, 80 km där man kan kryssa ut på Mekongfloden i Gyllene Triangeln, tidigare opiumodlingens förlovade land.

Ayutthaya, Thailands första huvudstad, på Unescos världsarvslista, idag en välhållen men arkeologisk plats. Kan nås per båt från Bangkok längs Chao Phrayfloden på en dag.

Kanchanaburi, mycket naturskönt. Kringsmuseet JEATH, ett rekonstruerat krigsfångeläger från andra världskriget på väl valt ställe. En kort tågresa härifrån tar dig över den ökända bron över floden Kwai.

Smultronställen – bubblare

Koh Chang/elefantön är Thailands tredje största ö och nationalpark. Regnskog, vattenfall, extremt fint vatten. Inget nattliv att tala om. Utsökt mat av skaldjur och fisk, flera fina stränder, dykning, elefanttrekking, bra för även korta vandringar Hit kommer man med båt från fiskebyn Laem Ngop, dit man i sin tur kommit med buss/bil från staden Trat dit du flyger med Bangkok Airways på 30 minuter från Bangkok. Du finner ön nästan vid gränsen till Kambodja längs Thailands ostligaste kust.(Jambo Tours, Apollo) Total restid från Bangkok 6-7 timmar med buss/båt, kan kortas med flyg till Trat. Information finns om Koh Chang finns här (mycket bilder) och här.

Thailand Tips

De stora arrangörerna Ving, Fritidsresor och Apollo har alltid konsumenternas ögon på sig. De måste därför hålla relativt hög standard på konsumentinformationen om resmålen i Thailand, dvs även sådant som kan vara mindre bra. Men de berättar sällan hela sanningen var och en. Men tillsammans kommer man rätt långt. När du väl valt resmål i Thailand ta då en titt på dessa tre arrangörers faktainfo om resmålen. Fritidsresors ”Bra att veta om” är särskilt bra. Här kan du få veta om ev nackdelar med paradisstränderna; undervattenströmmar, maneter, tidvattenskillnader m m.

Läs också vår artikel om hur man ska uppföra sig i Thailand.

Vädret i Thailand

Vädret i Thailand och Sydostasien är lite lurigt. ”The good news” är relativt jämna temperaturer, 28-30 grader och ungefär detsamma i vattnet. Nattetid kan det gå nedåt 25 grader. I norra Thailand dock betydligt svalare.

För skandinaver är Thailand främst ett vinterresmål. Bästa perioden att resa till Thailand är februari-april, då det är torrt och mycket sol. Men även perioden maj-augusti är mycket bra på Thailands ostkust.

Maj-oktober kommer sydostmonsunen till Thailand med många regn och framförallt hög luftfuktighet, dvs det kommer att kännas mycket varmare trots att temperaturen är densamma. Risken för intensiva regn i Thailand är högst under senare delen av sommaren slutet av augusti, september t ex. Det Thailändska vädret stabiliseras sedan, men korta intensiva regn och blåst kan förekomma oktober ut och om du har otur även i november och då främst på ostkusten. Tyfoner förekommer sällan i Thailand som är en vädermässigt rätt lugn del av Asien.