Du visar för närvarande Pärnu – Här ska du synas sommartid

Pärnu – Här ska du synas sommartid

Pärnu är Estlands sommarhuvudstad. Den är vacker, romantisk, avslappnad och med en vit playa mot Rigabuktens varmaste del.

Den breda Pärnufloden för vatten från de omfångsrika våtmarkerna i Estlands inre. När den når kusten viker den tvärt av och rinner längs med kusten i några kilometer innan den flyter ut i Rigabukten. Därigenom bildas Pärnus skönhet; den halvö på en knapp kilometers bredd som innehåller den gamla staden och den jättelika kurparken, stadsporten och alla de vackra jugendvillorna, funkispalatsen och träkåkarna längs breda lövträdsskuggade boulevarder ned mot den breda vita sandstranden.

Pärnu är romantisk i tillbakalutat tempo, perfekt för flanörer, för cyklister, inlinesåkare eller joggare. Och för barnfamiljer.

Som sommarort kan den jämföras med svenska Tylösand, om de äldsta delarna av Halmstad legat innanför strandlinjen.

Och det gör de på sätt och vis. Stadsporten mot havet, med sitt mysiga café inne i de tjocka murarna, är en kopia av Halmstads stadsport, ritad av Erik Dahlberg.

Den breda vita stranden är samlingspunkten, med sitt strandcafé och diskot i kulturskyddad funkisstil. Intill ligger också den nyrenoverade Kuursaal, där ölet flödar i bayersk stil både inne i denna snickarglädjekrokan och ute där de ofta är sång och musik.

Nära stranden ligger också Rannahotell (Strandhotellet) som en strandad vit atlantångare. Funkisfulländndat med relingar och ventilfönster är det som ett skepp och drivs idag av Scandic. Det öppnades 1937. Och fick bara ett par säsonger på toppen av Pärnus forna storhetstid innan mörkret lägrade sig. Nu lyser den på nytt gräddvit i den lika vita sanden. Det bör ses även inuti.

Främsta lyxhotellet är Ammende Villa, nära havet. Uppfört som privatvilla 1904-05. Och nyligen renoverad till ursprunglig jugend-prakt. Att bara komma in här är en dröm för heminredaren. Se vad de vågade då och du kan knappast ta i för häftigt hemma hos dig! Alla uppstoppade djur är nygjorda, men uppstoppade i det jaktsprång man gärna ville exponera dem i vid sekelskiftet. Restaurangen är dyr, efter estniska mått, men värd det fullt ut. Boka bord. Här äter du som en prins och prinsessa. Särskilt om du bokar rum, eller varför inte en av sviterna och tar en romantisk tornmiddag för två med egen servitris och kock, gratinerade ostron och champagne. Det är romantik på hög nivå och till ett pris långt billigare än hemma.

Bra krogar är Postipoiss med slaviskt kök och bra priser. Genuina puben Veerev Ölu (Den rullande ölen) har ofta högt tryck. Den ägs f ö av en av få svenskar som etablerat sig här, Bo Källenius.

Affärsgatan i Pärnu är Ruutli, Riddarnas gata, här finns fikaställen, krogar och affärer. Pärnu har också anor från korsriddartiden. På en tvärgata finns en av de äldsta byggnaderna; Röda Tornet, Punane torn, som är konstgalleri. Pärnu har också ett livländskt inflytande i den medeltida byggstilen, vilket bl a kan beskådas på krogen Seegi Maja på Hospidali 1. Katarinakyrkan är en barockkyrka, utan de för tiden vanliga lökkupolerna, men ändå mycket rysk med sinas gröna spetsar. Rådhuset är ett av de finaste exemplen på gamla burgna, liviska, köpmanhus. Många försvann tyvärr så sent som 1944 då ryssarna bombade de äldsta delarna av staden ned mot floden. Seegi Maja på Hospitali 1 är ännu ett liviskt hus som bevarats och bra krog därtill i med stor öppen spis och medelhavsinspirerat kök. Cafe Grand är ett klassiskt jugendkafé på Kuninga 25.

Pärnu har runt 45 000 invånare, men sommartid det tiodubbla.