Du visar för närvarande Tallinn blir bara bättre – Medeltidsmys på nära håll

Tallinn blir bara bättre – Medeltidsmys på nära håll

Tallinn är medeltidsmys och ett enda stort party eller romantisk intimitet. Allt på gångavstånd, som ändå känns som en storstad och dessutom året runt.

Gillar du Visby? Det har en del gemensamt med Tallinn, fast Tallinn är mycket större, men ändå blir det som en storstad med småstadens fördelar; nära till allt och annars finns ju spårvagnen.

De medeltida sevärdheterna. Den fantastiska maten. Underbara hotell. Nattlivet. Bra priser. Tallinn har allt. Gator, gränder, konst och kultur.

Det går att göra Tallinn på 4-5 timmar. Till fots. Oavsett om du går från hamnen eller t o m från flyget (men varför gå när det finns lokalbuss och t o m spårvagn i närheten).

Snart kommer också staden att öppna sig mer mot havet, med nya cykelleder och strandpromenader i det hamnområde som under Sovjettiden var förbjuden mark.

Många är Tallinns fördelar under sommaren. Då ölkranarna flödar till tusentals bord utomhus.

Med vintertiden har också sin charm, med varm choklad eller glögg vid de många eldstäderna i kalk- och tegelstenskällare.

Arkitekturen blir alltmer sevärd. Gamla ruiner skapar möjligheter för ”fasadism”, gamla tegel- och murväggar med stål, krom och rostat stål inuti, ovanpå, glasfasader och muralmålningar, timmerbjälkar, krom och medeltidsmålningar om vartannat. Högklassigt kök, även alltmer ryskt.

Stilen; kläderna, kulturen och attityden blir allt vänligare och vänder sig alltmer väst. Där Riga och Tallinn tidigare hade sina likheter är nu Tallinn helt väst, medan Riga flirtar med östs stil.

Lägg därtill alla spaanläggningar, kosmetik och spahotell. Njutning för kropp och själ till halva priset mot hemma.

Sprit är fortfarande köpvärt. Inte minst för det exotiska sortimentet.

Småaffärerna har ersatts av shoppingcentrum. Det finns många. Nu har de flyttat ända in i city. Vart och ett är större än något i Stockholm. Det skapar konkurrens och låga priser. Utbudet är enormt, inomhus och med shoppingvänligt utrymme. Särskild inom reaperioder. Men linne, en del mode, bärnsten och annat har fortfarande sina specialaffärer i gamla stan.

Tallinn är en stad att njuta, många gånger, alla säsonger. Här händer mycket, förändras mycket. Och det till det bättre. Dessutom så behändigt.