Du visar för närvarande Litauen och Kuriska näset väntar på att bli upptäckt

Litauen och Kuriska näset väntar på att bli upptäckt

Kuriska Näset har utan tvekan några av Östersjöns allra bästa stränder, trevligaste och mest prisvärda sommarorter. Kritvita, milslånga stränder och Europas högsta sanddyner på andra sidan, vid innanhavet. Gott och billigt, lugnt och slösande somrigt.

Kuriska Näset är en smal remsa av sand. På insidan ligger Kuriska Lagunen, ett grundhav så stort att land inte alltid skymtas från näset. Näset har fast landförbindelse från Kaliningrad oblast, den ryska enklaven i söder.

Ryssarna kallar den ”Kuriska flätan”; ett bra namn. Ursprungligen utgörs näset vandrande sanddyner på upp till 60 meters höjd med fantastisk strand, längs sina 100 km på utsidan, varav knappt hälften i Litauen. Fina stränder finns även på insidan, där i skydd för vinden även byarna, från början små fiskesamhällen, ligger. Det är sällan mer än ett par kilometer tvärsöver, genom tallskog avsedd att binda sanden.

Det sägs att var och en som promenerar på dynerna förflyttar tonvis av sand. De dyner som ännu driver kan flytta sig upp till tio meter om året.

Det är en storslagen natur och nu ett av Unescos världsarv.  Här finns ett rikt fågelliv.

X Påminner om Bornholm

Nida är idag centralort för turismen och en mycket prydlig ort med sina strandpromenader och många restauranger, där fisk ; sill med smetana och ål, är stående på menyn. Rökt fisk finns att köpa, liksom konsthantverk, träsnideri, vackra plädar. Det här är en idyll. Här kan du hyra cykel, vandra, åka på havet, fiska, äta gott och dricka för än så länge Baltikums bästa priser. Eller bara sola på enastående och barnvänligt långgrunda stränder. Till havsstranden kommer du per trappor ned ungefär 10-20 meter. Bakom finns uteserveringar i typiskt rustik trästil, där du kan äta typiska pannkaksrätter eller rysk ravioli, pelmeni; utsökt gott. Givetvis finns även andra rätter. Litauen har gott öl eller drick en bra rysk vodka till. Den ska inte drickas till öl, men vara kall och tas i små njutande klunkar kanske med mineralvatten eller cola bredvid. Prisvärt så det förslår.

Det råder hundförbud på stranden, men många har dem med. Däremot råder bitvis klädförbud. Så av med paltorna. Delar av stranden är för nakna damer, andra för nakna familjer eller nakna män, men det finns dem för baddräktsdyrkare också. Det står att stark sprit inte får tas med på stranden. Men öl går bra och vad finns i kiosken på krönet om inte kyld rysk champagne. En stranddryck som heter duga.

X Romantisk vandring i vit oändlighet

Nida har supermarket öppen till 24, gratis internet på turistbyrån och ett flertal mysiga krogar där du kan sitta ute under parasoll och med infravärme. Det råder en familjevänlig och avslappnad stämning även en lördagskväll i juli.

Lite påminner det hela om Bornholm eller Gotland. Det är prydligt, lugnt och väldigt trivsamt. Det finns en lokal arkitektur med säv och vassinslag bl a på tak och klarblå fönsterluckor. Nobelpristagaren Thomas Mann bodde här i ett sommarhus som idag är museum. Han fick dock fly redan 1933, undan nazisterna.

Du kan om du är bilburen alltid hitta en strandremsa för dig själv, om du vill. Här blir inte trångt ens under högsäsong. Standarden är hög, priserna ännu vettiga. Men det är en riktig sommarort.

Det går att komma hit utan bil, här kan du ju cykla. Lokalbuss går till öns slut på en knapp timme. Därifrån tar du färjan över till Klaipeda med stor hamn och en vacker, men liten, gamla staden. Klaipeda har båtförbindelse med Karlshamn. Härifrån går bra expressbusar till Vilnius och även Riga, som nås på fem timmar, ofta via badorterna Palanga och Liepaja. Det kostar cirka 17 euro enkel väg. Det finns också nattbussar ända från Tallinn till Klaipeda och omvänt, via Riga, för den som vill spara in på övernattningarna. Från Riga finns flyg och båt till Stockholm.

X Ett besök i 1930-talet

Gränsen till ryska Kaliningrad kan passeras, med ryskt visum och med lokalbuss Klaipeda-Kaliningrad. Den ryska delen av näset är liknande, med badstränder, höga dyner och fiskesamhällen. Räkna på minst en timmes gränspassage. Naturen är vacker i Kaliningrad oblast med lövträd och öppen ängsmark, men staden i sig har inte mycket att bjuda som sevärdheter. Här finns dock forna statusbadorter som Svetlogorsk.