Du visar för närvarande Singapore – Rena pengar

Singapore – Rena pengar

I Singapore handlar det om pengar. Utbildning. Och att inte skräpa ned.

Åskvädret ligger rakt ovanför. Blixtarna ljungar och knallarna får folk att huka sig.

Men den tropiska monsunvätan rinner snabbt undan och Singapores rusningstrafik flyter, om än lite saktare, som vanligt. Inga ras, inga översvämningar, inga bränder.
Ovädret bullrar mest, liksom den asiatiska krisen. Men i Singapore blåser det snabbt över.

Det sägs att det är satsningen på hög utbildningsnivå som gjort att Singapores lejon inte följde tigrarna i det österländska raset.

– Det är på väg att bli som vanligt igen, säger den äldre taxichauffören. Visst hade vi en liten nedgång. Men staten sänkta våra anslutningsavgifter och dieselpriset, så min privatekonomi påverkades aldrig.

Tvärtom har vår chaufför just köpt en ny villa. För fyra miljoner kronor. 80% är lån, mot låg ränta. Sitt gamla hus köte hann för fem år sedan för 640 000 och sålde för 2,5 miljon. För det som blev över kunde han faktiskt köpa en bil till frun.

-Bil är nämligen det allra dyraste du kan köpa här, säger han stolt. 450 000 för den allra billigaste modellen….

Han tjänar drygt 20 000 i månaden, varav en tredjedel är pension från en mångårig tjänst som polis.

-Men det har räckt för att få en son till ingenjör och en dotter som nu ska plugga till läkare.

Han är stolt. Och Lejonstaden med honom.

Det mest eftertraktade

3,5 miljon invånare gör det trångt i rusningstrafiken. Därav de dyra skatterna på bilar. Myndigheterna vill att invånarna tar buss eller världens renaste tunnelbana; inget klotter, inga fimpar, inga kolapapper. Det senare kostar 2500 att slänga ifrån sig. Och visst bidrar det till renheten att tuggummi är förbjudet. Samt att det är förbjudet att inte spola efter sig på offentliga toaletter (troligen får man böta om man kissar på kanten också…)Flit och lydnad mot överheten utgör samhällets moraliska bas, i enlighet med konfucianismen. Det ska motverka den extrema individualismen och bristen på disciplin i väst.

Det hindrar dock inte fåfängan. Bilpriset snarast ökar lockelsen. Visst vill man visa att man lyckats.
De braskande rubrikerna i tidningen Singapore Times är dock otänkbara i en svensk tidning. Trots viljan att motverka västerländskt inflytande, propagerar man just nu för ökad invandring.

Vi behöver fler invandrare

” Utländsk talang nyckel till Singapores framtid”, står det.

Singapore, med sin lilla befolkning, kan inte producera tillräckligt många begåvningar, därför behövs fler utlänningar, säger en högt uppsatt minister i ingressen, på en artikel som inte utan avund anger hur många miljoner Hong Kong, Kina, Silicon Valley m fl konkurrenter kan välja bland.

Ändå tas begåvning verkligen tillvara här. 90% går mer än tio år i skola. Nästan uteslutande läser man naturvetenskap, teknik eller företagsekonomi. Utbildningen är skräddarsydd för näringslivets behov. Liksom allt i Singapore, som mer drivs som ett kommersiellt företag, än som en politisk stat.

Mycket har hänt i denna pluttstat sedan sir Thomas Raffles landsteg 1819 för Ostindiska kompaniets räkning i Singapura, lejonstaden på sanskrit. Staden har aldrig haft några lejon och saknar helt naturtillgångar. Inriktningen var klar tidigt; lejonstaden var en handelsplats, om än till för bara några decennier sedan med stora delar av befolkningen i armod och omfattande och slitsam lågpristillverkning. En av världens absolut största hamnar har den dock kvar.

Amerikanska ideal

Den gamla kolonialstaden är nästan helt borta. Singapore är en skyskrapestad, som vilken stad i USA som helst, med undantag för att man sparat träden längs gatorna och ett otal lummiga parker.

I denna Mammons boning har demokratin svaga rötter. Inriktningen är harmoni och delaktighet för alla- delaktighet i välståndet.

Rättsväsendet väcker lama protester, trots att det innehåller moment som väcker internationell opinion mot andra länder, med annat rykte. I Singapore tillämpas dödsstraff, likväl som prygel.

Typisk är tidningens ekonomisidor under rubriken “Familjeekonomi”. En äldre kinesisk kvinna avporträtteras vid sidan av fondspalten.

– När jag för köpte i en fond tänkte jag inte mycket på att tjäna pengar, bara investera lite besparingar jag hade. Varför i fonder? Det slog mig som lite säkrare än aktier.

Säger miss Yeoh Bee Lian, vars 10 000 kronor nu är värda 225 000.

Den drickslösa staden

Taxichaufförerna är stadens bästa informationskälla. Pratsamma, vänlig. Det är billigt att åka taxi.För 25-40 kronor åker du alla nödvändiga sträckor i centrala staden. Lugnt och bekvämt kan du avvakta taxameterns tickande. Den är alltid på. Kvitto ges alltid på begäran och växeln kommer blixtsnabbt i retur om det så är några futtiga cent. Likandant på krogen eller portieren som bär upp väskorna på hotellrummet. Vänligt, serviceinriktat och ingen väntar sig dricks. Särskilt första dagen är det en befrielse. Den dagen du ändå inte har mynt eller små sedlar. Aldrig behöver du besväras av om, när eller hur mycket. Leve det drickslösa samhället.

Nattsafari

Det droppar tungt ur regnskogen och avlägset syns blåa blixtar lysa upp natthimlen. Den malysiska tigern låter sig inte störas i sin blodiga måltid, trolskt belyst från ljusmaster som inte syns. Det finns bara 600 allt som allt på hela Malackahalvön. Inte många, men tillräckligt för att svenska Jägarförbundet skulle krävt fri jakt och sagt något om hot mot barn) En jättemyrslok lösgör sig ur skuggorna lie längre bort. Några vackert bekronade hjortar sträcker på halsen mot “spårvagnen”, tätt intill. Håll in händer och huvud manar guiden. Världens enda nattzoo är en upplevelse. Djuren pigga i nattens svalka. Stängsel osynliga- eller för en del obefintliga. Gångstigar, och promenadvägar försvinner in i mörkret och dyker upp igen. En stor sjö, en savann med fridfullt betande giraffer. Kapbuffeln, som en dansk kransekage på ben. Dofter. Droppar. Mörkt grön grönska, höga regnskogsträd. En och annan mänsklig rar art också. Mycket folk, men vem brukar f ö gå ensam i regnskogsdjungel på natten. Här kan du få sällskap av en kvinna från Oman, i helt svart, utom små hål för ögonen, svartare än natten bland hyenorna, hägrarna, uttrarna, de fiskande djungelkatterna Efter 45 minuter med spårvagnståget i slingrande skog kan du bege dig ut på vandring på olika spår. Öppet från 19.30 till midnatt. Plötsligt slår jag nosen i en glasruta jag inte sett. Tur det, eftersom det ligger en krokodil på andra sidan.

Mat & Shopping

Little India och Chinatown samt Arab Street är fyndplatserna. Här kan du hitta bra tyger, kimonos, elektronik,sportkläder, kläder på många platser, men kontrollera varorna noga och pruta rejält. Singapore är fullt av shoppingcenters, särskilt kring Orchard Road. Men det ska vara om du hittar något du inte finner hemma. Priserna är ofta högre, om du inte hittar någon rea. Cd-skivor, böcker är bra köp, naturmediciner, rökelse mm.

Hygienen är god, vattnet drickbart och därför kan du våga dig på även skaldjur i värmen. S k hawkers place är stora torg med mängder av restaurangstånd. Du sitter var du vill och kan hämta eller beställa mat till ditt numrerade bord, du delar med andra. Festligt folkliv, ofta hela natten och god, vällagad mat till biilliga priser.