Du visar för närvarande Antwerpen – Väl värd ett besök

Antwerpen – Väl värd ett besök

Nog är Belgien ett underligt land. Europas näst största hamn; Antwerpen har t ex 12 mil kajer. Detta i ett land som totalt har bara sex mil kust mot havet. Istället finns 160 mil motorväg- varenda kilometer belyst. Det finns ungefär lika många mil kanaler, även om de förlorat mycket av sin betydelse.

Det har även mycket av den tunga industri som nu gjort det tidigare så rika södra Belgien; Vallonien till en fattig avkrok, medan det en gång mindre ansedda Flandern i norr blivit betydligt rikare.

Antwerpen ligger i norr. En blomstrande hamnstad med hanterliga 750 000 invånare.Det oändliga hamnområdet, som under utbyggnaden helt slukat sju byar, försvarar sig invallat i dockor mot ett tidvatten som skiljer sju meter vid fullmåne. På de 1400 hektaren hamnbassänger och magasin flockas idag lika många långtradare som skepp. Betydelsen som transitohamn består.

Om än vattnet i floden Scheldes utlopp (den har nu redan flutit genom Bryssel) lär vara bland Europas mer hälsovådliga, så är staden desto prydligare. Kanske ett av Europas mer underskattade turistmål. Här finns Rubens barndomshus. Han smyckade också den mycket vackra katedralen, med sin sagobelysning om kvällarna.

I hamnen finns en borg, byggd på vikingatiden. Centralstationen är ett osedvanligt praktfullt gjutjärnsmonument. Från huvudgatan Meir ringlar charmiga kullerstensgator ut i ett flanörvänligt och koncentrerat centrum, fyllt av alla butiker, varuhus, delikatessaffärer, krogar, cafeer och belgiska ölhallar du överhuvudtaget kan önska dig. Och skaldjuren kommer från betydligt renare vatten. Belgien är Europas gourmetparadis, men det gälller inte bara Bryssel. Såväl Brügge som just Antwerpen har betydligt charmfullare miljöer att spisa i.

För den exklusive shopparen är Antwerpen också världens diamantcentrum, som ännu hanterar 90% av världens rådiamanter och 50% av slipningen; all handel koncentrerad till tre gator med Pelikaanstraat som nav. Priser bättre än i Holland.

Modestaden

Antwerp Six är samlingsnamnet för sex unga kläddesigners med stora internationella framgångar. De har alla det gemensamt att de har sina butiker och ateljeer i Antwerpen. Centrum för modet är kvarteren runt Nationalestraat. I korsningen med Drukkerijstraat invigdes i våras Antwerpens eget modecenter; The Modenatie med Flanders Fashion Insitute, Modemuseum och Fashion Department of Antwerps Royal Academy of Fine Arts. De sex affärer ligger runt omkring; Dries Van Notens på Nationalstraat 16, Stephan Schneiders på Reyndersstraat 53, Ann Demeulemeesters på Verlatstraat 38, Walter van Beirendoncks och Dirk van Saenes på Sint-Antoniusstraat 12- därutöver finns Ann Sophie De Campos på Kammenstraat 69, Anna Heylen Lombardenvest 44, Louis på Lombardenstraat 2, Coccodrillo på Schuttershofstraat 9, Verso på Huidevetterstraat 39 samt Martin Decruyenaere på Lombardenstraat 4. Sevärd är också Huis A Boon; stadens äldsta handskbutik från 1884 på Lombardenvest 2-4.