Du visar för närvarande Krakow – Trendigt City-break

Krakow – Trendigt City-break

Krakow är just en av Europas nu trendigaste ”city-breaks”. Vacker, genuin, flanörvänlig med god mat och shopping och bra utflykter omkring.

På hemväg från en judisk musikafton på en krog som t o m serverar koscher-vin, men där få om ens någon är jude. Krakow är rikt på judiska minnen och utgångspunkt för utflykter till bl a Auschwitz. Men det finns inte tillräckligt många judar kvar ens för att förvalta minnena.
Jag går över i natten. Kolröken sticker i näsan, som ett dis ständigt närvarande. En tung malmklocka slår oupphörligt och ödesmättat. Så får jag höra alltså den. Den tretton ton tunga klockan i Slottskatedralen, så mäktig att den endast ringer i krig och örlog. Och som i kväll. När påven dött.

Hela Krakow är på benen och dagen därpå finns drivor av blommor och ljus överallt. Och en uppenbar sorg i människors ögon. Även de yngre.

I Polen lyckades inte ens kommunismen stänga kyrkorna.

Bara Krakow har 200 stycken. En utrikeskorrespondent kallade 1968 Polen för ”Den romersk-katolska folkrepubliken” och vid sidan av kommunistledaren Gomulka var kardinal Wyszynski landets mäktigaste man. Han kom att efterträdas av Krakows ärkebiskop, den blivande påven, som i sin tur spelade en aktiv roll i kommunismens sammanbrott i öst. Denna kväll i kolrök och tiotusentals tända sorgeljus är det förlåtet att han också drev igenom ett abortförbud som från den dag det infördes minskade kyrkobesöken i Polen kraftigt. Kyrkans inflytande var paradoxalt nog större under kommunismen. Nu anses den sträva bakåt när polackerna vill framåt.
En närmast italiensk- katolsk stämning denna natt i passar Krakow, vars torg, ett av de största i Europa, pryds av marknadshallen i venetiansk stil. Många palats och kyrkor här har italienska förebilder och arkitekter.

Krakow är bedövande vackert och blev aldrig förstört i andra världskriget. Det räddade dock inte stadens judar, då 70 000, idag 200.
På slottet, även det ett venetianskt palats, tronade Polens tyske nazi-härskare och bödel Hans Frank. När han flydde, oskadd till sitt familjegods i Bayern, tog han i bagaget med de tre värdefullaste sakerna i Krakow; tre konstskatter- en Rafael, en Rembrandt och en da Vinci. Frank greps och dömdes till döden. I hans bagage återfanns två av tavlorna. Än idag är Rafael borta.

De klåfingriga tyskarna lyckades t o m få med sig den 14×11 meter höga, gotiska altartavlan i St Marykyrkan. Den är utskuren i lind och ek och tog 12 år att skapa. Den tog sedan 10 år att restaurera efter att tyskarna sökt gömma den i en fuktig slottskällare. Kyrkan, renoverad år 2000, lyser i blått och guld. Fönstren är de äldsta, intakta glasfönstren i världen.

Sommartid är staden full av uteserveringar. Men som den ligger vid floden Vistula på lösan grund har den under åren utsatts för omfattande landhöjning. Därför är den full av väl nyttjade, rymliga, källarkrogar och kaféer. Egentligen är de inga källare alls, utan forna bottenvåningar från äldre tid. Delar av staden ligger 17 meter över ursprungsnivån. Flanörvänlig är staden och i spåren av den gamla stadsmuren kan du gå eller jogga runt i den park som idag är ”mur”.

Krakow är också känd som shoppingstad, med priser lägre än Warszawas.

Krakow är utgångspunkt också för utflykter till de mäktiga saltgruvorna i närheten. Luften därinne är rena hälsan att andas in. Saltet formar snabbt droppstenar och är mycket formbart. Det gör att här har samlats vackra statyer och reliefer som från början gjordes av gruvarbetarna på fritid. Här finns de i salar, hallar och kyrkor under jord, liksom underjordiska sjöar och enorma byggnadsverk i trä som först på senare tid börjat visas. Idag är saltbrytningen nedlagd, men åtskilliga ton om året plockas bokstavligen från droppstenssaltet som växer flera centimeter i månaden och måste skördas om gruvgångarna ska vara framkomliga.

Mellan Warszawa och Krakow är landskapet platt med åkerplättarnas lapptäcke. Här börjar landet resa sig och bara 1,5 timme bort ligger skidorter som Zakopane i Karpaternas berg som när 2499 meter som bäst.

Krakow var förr Polens huvudstad. Den kronan tog Sigismund Vasa och flyttade till Warszawa. Men stadens storhetstid slutade egentligen 1702, då svenskarna invaderade staden.

Hotel Kopernikus, berömd polsk astronom, är stadens främsta lyxhotell bakom 1300-tals murar och en pool i källarens 1500-tals valv. Här bodde George Bush på sitt besök.

Hotel Francuski är ett romantiskt hotell från 1912, centralt beläget innanför den del av stadsmuren som bevarats och den ”gröna ringen”. Lägg märke till den vackra paradtrappan.

Krakow är just en stad väl anpassad i storlek och läge för en romantisk weekend och från många håll i Europa går nu lågprisflygets korståg även hit. Men ännu är staden inte överfylld, som t ex Prag.