Du visar för närvarande Gdansk – Vackert målade fasader

Gdansk – Vackert målade fasader

Själva Gdansk är en mycket vacker stad. I ruiner efter andra världskriget är den återuppbyggd i all sin prakt. Den grundades av biskop Adalbert så tidigt som 997. Som tysk stad hette den Danzig och låg i det gamla Preussen. Gdansk var självständig stadsstat 1919-1939. Här inleddes andra världskriget med ett tyskt överfall. Här startade också Solidaritetsrörelsen med Lech Walésa som fackbas vid varvet. Idag finns bara 3000 av de 18 000 anställda kvar.

Pampigt är Långa Torget (Dlugi Targ) och Dluga-gatan med sina oerhört konstfulla fasader och den berömda Neptun-fontänen och alla duvor. På sommaren kantas dennna fotgängarnas autobahn av kafeer (munkar med fyllning av persikor, ägglikör m m) och ölserveringar. Rådhuset är berömt för sina tungt gyllene interiörer i nrederländsk stil. Höga porten sedan 1500-talet och Lyftkransporten från 1400-talet är sevärda, liksom det astronomiska uret i den giantiska Jungfru Maria kyrkan- som inte så lite bär släktskap med Visby Domkyrka, f d S:t Maria.

Saluhallen

Saluhallen med sin utomhusmarknad runt om är också spännande. I hamnen väntar utflyktsbåtarna intill lyftkransporten och kajens kulturhus. Men kajen intill är vildvuxen, avröjd med taggiga tegelruiner i väntan på byggboomens lyftkranar. Ägna förödelsen en tanke. Så lär hela Gdansk sett ut 1945.

Båtarna går ut till sommarorterna längs 50 mil nordpolska sandstränder- ofta 40 meter breda och de märkliga halvöarna, främst Hel med sina fiskebyar och vandrande dyner. Det inre av landet är kulligt och fyllt av solstrilande boksskogar. Här finns en rad grunda insjöar och bl a nationalparken Slowinski med stora fågelreservat, bl a med hos oss betydligt ovanligare vadarfåglar och stora sanddyner som vandrar upp till tio meter om året.

Polackerna talar sällan om Gdansk, mer om “De tre städerna”.

Sopot är badorten som klarade sig från krigets skövlingar. Den 500 meter långa träpiren och hotell Grand byggt 1926 i jugendstril tillhör sevärdheterna.

Soppa i bröd

Hamnstaden Gdynia är den modernaste, byggd 1924-39 med mpånga affärer, kafeer och restautranger samt segelfartyget Pommerns gåva och Oceanografiska musset med Aquarium.

Det finns gott om bra restauranger i Gdansk. Ofta träpaneler, glasmålninbgar, vita dukar och prydligt klädda servitörer. Tawerna serverar en underbar anka med glaserade äpplen och lingonsylt och en upplevelse som kallas zur- en soppa som serveras inuti ett mustigt gott gräddat brödstycke med “bakat lock”. Soppan innehåller mycket finskuren weisswurst, fläsktärningar m m och det blir underbart milt och mustigt tillsammans med “tallrikens” väggar man gröper ut och tuggar upp locket. (huvudrätt 120 SEK, soppa 40 SEK)Köket är annars inte av det lätta slaget.Golonka är fläskben med surkål. Soppa på komage är en annan specialitet. Vildsvinsstek är vanligt.Pepparrot ersätter ofta svamp i anrättningarna. Men på en god restaurang är t om den finskurna kålsalladen saftigt god. Öl och vodka är utmärkta drycker till detta, om inte minst för matsmältningens skull.

Bra Shopping

Polen är ett förnämligt shoppingland för svenskar. Här finns ännu ett värde i vår valuta. Idag tillverkar Polen mycket kläder och skor av god kvalité och design. Täckjackor, barnkläder, underkläder, leksaker, finskor är några fyndområden. Vodka kostar runt 60 SEK för en helflaska i livsmedelsaffären och rysk champagne (inte alltid lätt att finna längre) knappt 30 SEK. Kaffebröd och matbröd och allehanda köttiga korvar är andra varor väl värda att ta hem.

Flying Enterprise flyger Bromma/Visby- Gdansk må-fre 9.10- 11.30 och åter 16.00 – 18.20 åter på Bromma. Flying Enterprise är idag ett av Sveriges snabbast växande regionalflygbolag. Bolagets tidigare flotta av Shorts 360/ Jeatsatream 31 är på väg att bytas mot Fokker 50 och Saab 340. Trafikerar även Jönköping, Skövde, Visby, Halmstad- samt Arlanda-Åbo och Vaasa samt ett par inrikreslinjer i Finland i samarbete med Finnair.

Anspelningen på Bellman avser Epistel nr 45;Till fader Mollberg på krogen Rostock. ” Jag satt och spelte nykter och sur/ Drottningenspolska i Polen, G-dur/ runt kring mig satt förståndiga män; /den drack ett stop, ett halvstop drack den./ Men hur det var fatt/ slog en av min hatt/ en ann sad´åt mej/ vad fan angå dej/ Polens affärer? Pling, plingeli plång.