Du visar för närvarande Bordeaux – Inte bara vin

Bordeaux – Inte bara vin

Bordeaux handlar om vin – eller hur? Javisst är det så. Bordeaux och den omkringliggande Aquitane-regionen är himmelriket för vinälskaren. Men Bordeaux har mycket, mycket mer att erbjuda än “bara” vin. Först lite historia.

Först på plats i Bordeaux för 90,000 år var neandertalare. Kelterna som gav regionen sitt namn kom på 300-talet f.kr., följda av Romare. Det var Romarna som införde vinodling. Vandalerna slog till år 276, följda av Visigoter och Franker. På medeltiden drog även Vikingarna sitt strå till stacken.

Från 1100-talet var det England som kontrollerade Bordeaux, efter det att en engelsk adelskvinna gift sig med greve Henri Plantagenet, som inom kort kröntes till kung Henry II av England.

Det var under den engelska tiden som Bordeaux blomstrade upp, främst genom vinhandel. På 15-1600-talen adderades socker och handel med slavar från Västindien till handelsvarorna, men vinet hade fortsatt stor betydelse.

1653 tog Ludvig den fjortonde tillbaks Bordeaux till Frankrike, och 1700-talet var den gyllene tiden i Bordeaux. Många av byggnaderna i staden härstammar från den tiden.

Staden Bordeaux

Bordeaux är idag en av Frankrikes fem största städer. Det är också en stor universitetsstad, vilket har lett till ett rikt uteliv. Prova området rund La Victoire – gott om restauranger och barer, och ett brokigt nattliv. Barerna öppnar på eftermiddagen och är öppna framåt småtimmarna. Bordeaux är en liberal, öppen stad – en del säger att det är den stad där fransmännen är trevligast.

Shopping

Det finns gott om shoppingmöjligheter i Bordeaux. För den som inte hinner ut till vindistrikten finns det naturligtvis gott om vinbutiker, speciellt i Gambetta och Les Quinconces. Till vinet behöver man ost. En ostbutik man inte ska missa är är Jean d’Alos som ligger på 4 Montesquieu. Ostsortimentet innehåller ostar från hela Frankrike. Ostarna förvaras i källarvalv under butiken, där nunnorna som en gång bodde på platsen bakade sitt bröd. Be om smakprov på några av de lokala ostarna.

Bordeaux har också Europas längsta shoppinggata, Rue Sainte-Catherine. Gågatan är 1.2 kilometer lång, och sträcker sig från Place de la Victoire till Place de la Comedie (vid operan). Du kan hitta allt mellan himmel och jord, i alla prislägen, det blir dyrare och dyrare ju närmare operan du kommer. Glöm inte sidogatorna, där finns en del av de intressantare butikerna.

Den som föredrar lite lyxigare märkesvaror bör inte missa området kring Gambetta-torget (även kallat ”Lilla Paris”). Här finns samma utbud som du hittar längs Champs Elysée i Paris, men ofta till lägre priser.

Några shoppingtips:

Smycken designade av Pascale och Emma hitter du i en liten butik i centrala Bordeaux. De tillverkar den ring eller det halsband du önskar dig:
Drôle d’usine
39 rue des Bahutiers
33000 Bordeaux
Tel : +33 (0)5 57 81 88 39
http://www.droledusine.com

Choklad med chilli-smak (Chocolat au piment d’Espelette), gjord med chili från Franska Baskien, 200 km söder om Bordeaux. Prova tillsammans med ett glas rödvin:
L’atelier du chocolat de Bayonne
6 rue des Remparts
33000 Bordeaux
Tel : + 33 (0)5 56 44 55 72
Finns även:
34 rue Porte Dijeaux
33000 Bordeaux
Tel : +33 (0)5 56 52 00 11
http://www.atelierduchocolat.fr

Barnkläder för barn under 12 finns hos:
Lou La belle
39 rue de Cheverus
33000 Bordeaux
Tel : + 33 (0)5 57 81 89 61
http://www.loulabelle.fr

Skräddarsydda skor hitter du hos:
Alexandre Portejoie
42 rue de Cheverus
33000 Bordeaux
Tel : + 33 (0)5 56 79 20 65
http://www.bottier-portejoie.com

Kultur

Bordeaux är med på UNESCOs världsarvlista för sin vackra arkitektur.

Kring Bordeaux

Beroende på intresse kan du åka vidare från Bordeaux i olika riktningar:

Vinälskare kan ge sig av nord-nordväst om Bordeaux till Medoc, där flera av de mest berömda vingårdarna finns, t ex Lafite-Rotschild, Margaux, etc.

Om du åker österut kommer du till bl.a. världsarvsstaden St. Emilion.

Är du historieintresserad hittar du många historiskt intressanta platser och slott söder om Bordeaux.

Vill du ta det lugnt, sola och bada med familjen kommer du i väster ut mot atlantkusten, med långa beacher (25 mil!) och semesterstäder som Arcachon.

Norrut – Vindistrikt

Vad är ett Bordeaux-vin? Helt enkelt ett vin från Bordeaux-regionen (departement Gironde), Frankrikes näst största vindistrikt (efter Languedoc). Röda Bordeauxviner får innehålla Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, och Carmenere-druvor. Vanligast är Cabernet, speciellt i Medoc, följt av Merlot längre österut. Förutom Medoc ingår också Saint-Emilion, Pomerol, och Graves i Bordeaux-regionen.

En av huvudanledningarna till att vin från Bordeaux-regionen har blivit så eftertraktat är att man redan på tidigt stadium inrättade ett officiellt klassificeringssystem för att garantera kvaliten på ”produkten”. Det var Kejsar Napoleon III som redan år 1855 begärde att ett sådant system skulle tas fram, och resultatet blev den Officella Klassificeringen av Bordeauxvin från 1855, på vilket det nuvarande systemet fortfarande är baserat.

I systemet från 1855 indelades vinerna i 5 kvalitéer. Så gott som samtliga viner på den ursprungliga listan kom från Medoc, och bara några få ändringar på listan har gjorts sedan den kom ut. Totalt ingår ca 60 vingårdar (”Chateaux”) på listan. Resetips besökte en berömd vingård i klass 3, Chateau Kirwan.

Chateau Kirwan

Chateau Kirwan tillhör Margaux-appelationen, som av många anses vara den appellation som producerar viner med mest ”finess”. Kirwan ligger i Medoc, på västra stranden av floden Garonne. Cabernet Sauvignon är kungen av druvorna i den här regionen, mycket på grund av det milda klimatet och den grusiga jorden.

Chateau Kirwan har anor tillbaka till 1700-talet, när det ägdes av en handelsman vid namn Collingwood. Hans dotter gifte sig med irländaren Mark Kirwan, därav namnet. Kirwan fick snabbt ett gott rykte, och vinet prisades till och med av besökaren och vinälskaren Thomas Jefferson.

Efter Kirwans död bytte vingården ägare några gånger, tiderna blev svåra, och Chateau Kirwan såldes till slut kring förra sekelskiftet på auktion till vinhandlarfirman Schroder & Schyler.

Tiderna förblev hårda med depression och sjukdomar, men vingården kom igång på nytt kring 1950 under ledning av Jean-Henri Schyler, som bl a planterade om vinrankorna och började tappa vin på flaska på vingården.

Jean-Henri bor kvar på slottet, men numer är det hans tre barn som driver Chateau Kirwan. En av döttrarna, Natalie Schyler, var vår guide på vingården.

Rundturen på vingården är att rekommendera. Natalie går sakkunnigt igenom hur man får fram ett gott vin, med början bland vinrankorna där hon förklarar allt från vädrets inverkan till hur de små stenarna i jorden ger Bordeaux fördelar som inte går att reproducera någon annanstans i världen. En informativ tur av vinkällaren med insikter i alla produktionssteg slutar med en vinprovning, och naturligtvis en möjlighet att köpa med sig en flaska (eller låda) av det man provsmakat. Allt mycket professionellt men samtidigt avslappnat presenterat av Natalie.

Och hur smakade då vinet? Gudomligt. Och årgång 2005 förväntas bli ännu bättre.

Adress: Chateau Kirwan, 33460 Cantenac
Telefon: +33 (0) 5 57 88 71 42
Webb: http://www.chateau-kirwan.com

Chateau Lestrille

För en vingård med lite svensk anknytning, prova Chateau Lestrille i St Germain du Puch. Ingift i vinfamiljen är Martin Fueyo, som med en svensk förälder talar utmärkt svenska. Han extraknäckar dessutom ibland som turistguide i Bordeaux – fråga efter honom på turistbyrån.

Adress: Chateau Lestrille, 33750 St Germain du Puch, Bordeaux
Telefon: +33 (0) 6 74 17 02 47
Webb: http://www.lestrille.com

Västerut – Sol, bad, och hälsa

Västerut från staden Bordeaux hittar man långa beacher och populära semesterdestinationer.

Arcachon – Staden för alla säsonger

Rakt västerut från Bordeaux vid Atlantkusten ligger staden Arcachon. Staden blev känd under 1800-talet som en hälsokälla – man uppfann i Frankrike på 1800-talet begreppet ”Thalassoterapi”, det medicinska användandet av havsvatten. Arcachon var också ett centrum för behandling av dåtidens stora folksjukdom, tuberkulos.

För att locka folk till staden under alla årstider skapade man begreppet ”En stad för alla årstider” och gav olika delar namn som Vinterstaden, Sommarstaden, etc. Ännu idag lever namnen kvar i de olika stadsdelarna.

För sommarturisten på jakt efter sol och bad är det naturligtvis Sommarstaden som gäller. Sommarstaden sträcker sig från Arcachons centrum ner mot den 800 meter långa strandpromenaden. Längs den breda stranden och promenaden hittar man på sommaren en mängd caféer och restauranger. Alla tänkbara vattensporter finns att tillgå, speciellt segling. Arcachon har alltid varit lite av ett Mecka för seglings-Frankrike.

På höjderna som överblickar Arcachon finner man Vinterstaden. Det var här välbeställda borgare övervintrade för att bättra på hälsan förr i världen. Många doktorer fanns också i området, och tillsammans byggde man den ena villan värre än den andra. Doktorerna hjälpte arkitekterna genom att skriva ”recept” på olika verandor och vind-skyddade kurviga avenyer för att bota sina patienter. Villorna är i de flesta fall mycket välbevarade, och en vandring i kvarteren en upplevelse. Ta gärna en guidad tur från den lokala turistbyrån för att höra alla de intressanta historierna som finns om nästan varje hus.

Ostron

En specialitet i Arcachon-bukten är ostron. Ostron har fiskats i bukten sedan romartiden, och ostron-odling har funnits i bukten sedan 1859.
På vägen från Bordeaux till Arcachon passerar man flera byar där man kan se ostron-båtarna komma in med sina fångster när tidvattnet går ut. Stanna och ta en titt på de många fiskeredskap som används för odlingen. De finns många små lokala restauranger som serverar utsökta ostron. Om du missar restaurangerna längs vägen kan du alltid besöka ”Chez Pierre” vid piren i Arcachon. Om du tycker om ostron kommer du inte att bli besviken.

En stor sandhög

“Sandhögen”, Dune du Pilat, är i själv verket Europas största sanddyn. Belägen strax söder om Arcachon längs stranden som sträcker sig ända ner till Spanien är den 104 meter hög. Trappor leder dig till toppen, varifrån utsikten är magnifik, både ut över Atlanten, Bay of Arcachon, och in över skogslandskapet tillbaka mot Bordeaux. Väl värd ett besök, speciellt om du har barn som tycker om att leka i sanden.

Österut – St Emilion

Ingen resa till Bordeaux är komplett utan ett besök i St Emilion, ett världsarv beläget 35 km nordöst om staden Bordeaux.

Redan romarna började odla vin i St Emilion, men det var på 700-talet som munken och erimiten Emilion flyttade hit och gav staden sitt namn.

Den mest framstående byggnaden i St Emilion är kyrktornet. Mer var är kyrkan? Ingrävd i kalkstenskullen som staden vilar på, rakt under klocktornet. Hela 70 hektar med grottor och tunnlar finns under St Emilion, med en del tunnlar flera kilometer långa. Här nere levde Emilion sitt liv, och kyrkan lever fortfarande. Det var Emilion och de munkar som följde efter som startade vinodlingarna i och kring staden.

Förutom kulturarvet är St Emilion en pittoresk och väl sevärd landsortsstad med många trevliga restauranger. Det finns dessutom många välsorterade vinbutiker för vinsamlaren. Alla erbjuder att skeppa dina inköp till Sverige, men se upp med tullbestämmelserna. Säkrast är att personligen bära med sig vinet hem.

Restauranger och caféer i Bordeaux

Här några tips på bra restauranger från vår lokala expert Brigitte, född och uppväxt i Bordeaux.

Om du vill äta på innergården i ett Bordeaux-hus från 1700-talet, prova Carole’s kök. Gåslevern är superb. Menyn kostar under 20 euros. Endast lunch.
Restaurant du Musée des Arts décoratifs
39 rue Boufard 
33000 Bordeaux
Tel : + 33 (0)5 56 52 60 49

Typiskt Franskt Cuisine (som det farmor lagade) i Saint-Pierre distriktet i centrala Bordeaux. Menyn kostar 22 euro, öppet endast på kvällen, även söndagar.
Le plat à Oreilles
8 rue des Faussets
33000 Bordeaux
Tel : + 33(0)5 56 51 24 09

En måltid du inte glömmer i första taget tillagad av Yves Gravelier i modern unik stil i en ”designrestaurang”. Menyer för 26 eller 34 euros, ny lunchmeny varje dag för 22 euros. Stängt lördagar och söndagar.
Gravelier
114 cours de Verdun 
33000 Bordeaux

Caféer och barer:

Vill du bara sitta på en uteservering (uppvärmd på vintern) och se folk vandra förbi i centrala Bordeaux, prova:
Café-Restaurant Le Régent
46 place Gambetta
33000 Bordeaux 
Tel : +33 (0)5 56 44 16 20

Läs en serietidning och ta en kopp kaffe eller ett glas vin (bara öppet dagtid):
BD Fuge Café
10 rue de la Merci
33000 Bordeaux 
Tel : +33 (0)5 56 52 16 60

Sitt ute i en trevlig omgivning och möt unga «Bordelais » i Saint-Pierre distriktet, prova (öppnar kl 1800):
La Comtesse
25 rue du Parlement Saint-Pierre
33000 Bordeaux 
Tel : +33 (0)5 56 51 03 07

I en annan del av staden, ta en drink, lyssna på jazz, eller spela fransk biljard:
L’avant scène
36 rue Borie
33000 Bordeaux 
Tel : +33 (0)5 57 87 55 88

Fakta om Bordeauxviner

700 miljoner flaskor vin produceras årligen på:

117,000 hektar vinodlingar av

13000 vinodlare på

9000 vingårdar

Vinet indelas i:

57 appellationer och

400 vinhandlare säljer

Vin för 14.5 miljarder euro årligen

1855 års klassificering

Totalt 61 Chateaux valdes i klassificeringen år 1855, mestadels baserat på då aktuellt försäljningspris. Med bara en smärre (men mycket omdiskuterad) ändring gäller listan än idag, även om många experter anser att den är föråldrad. Vad man än tycker om listan så är en sak säker – den som är med på listan kan ta ut ett högt pris för sina viner. Alla Premiers Crus kostar mer än 1000 SEK på Systembolaget, ännu mycket mer om det är en bra årgång. Även den som inte är vinexpert känner säkert igen många namn på listan (område inom parantes).

Premiers Crus 
Château Lafite-Rothschild (Pauillac) 
Château Latour (Pauillac) 
Château Margaux (Margaux) 
Château Haut-Brion Pessac (Graves) 
Château Mouton-Rothschild (Pauillac)

Deuxièmes Crus 
Château Rausan-Ségla (Margaux) 
Château Rauzan-Gassies (Margaux) 
Château Léoville-Las Cases (Saint-Julien) 
Château Léoville-Poyferré (Saint-Julien) 
Château Léoville-Barton (Saint-Julien) 
Château Durfort-Vivens (Margaux) 
Château Lascombes (Margaux) 
Château Gruaud-Larose (Saint-Julien) 
Château Brane-Cantenac Cantenac (Margaux) 
Château Pichon-Longueville (Pauillac) 
(tidigare Château Pichon-Longueville-Baron)
Château Pichon-Longueville-Comtesse (Pauillac) 
(tidigare Château Pichon-Longueville, Comtesse de Lalande)
Château Ducru-Beaucaillou (Saint-Julien) 
Château Cos d’Estournel (Saint-Estèphe) 
Château Montrose (Saint-Estèphe)

Troisièmes Crus
Château Kirwan (Margaux) 
Château Giscours (Margaux) 
Château d’Issan Cantenac (Margaux) 
Château Lagrange (Saint-Julien) 
Château Langoa-Barton (Saint-Julien) 
Château Malescot Saint-Exupéry (Margaux) 
Château Cantenac-Brown (Margaux) 
Château Palmer (Margaux) 
Château La Lagune (Haut-Médoc) 
Château Desmirail (Margaux) 
Château Calon-Ségur (Saint-Estèphe) 
Château Ferrière (Margaux) 
Château d’Alesme (Margaux) 
(tidigare Château Marquis d’Alesme-Becker)
Château Boyd-Cantenac

Quatrièmes Crus
Château Saint-Pierre (Saint-Julien) 
Château Branaire-Ducru (Saint-Julien) 
Château Talbot (Saint-Julien) 
Château Duhart-Milon-Rothschild (Pauillac) 
Château Pouget (Margaux) 
Château La Tour-Carnet (Haut Médoc) 
Château Lafon-Rochet (Saint-Estèphe) 
Château Beychevelle (Saint-Julien) 
Château Prieuré-Lichine Cantenac (Margaux) 
Château Marquis-de-Terme (Margaux)

Cinquièmes Crus
Château Pontet-Canet (Pauillac) 
Château Batailley (Pauillac) 
Château Grand-Puy-Lacoste (Pauillac) 
Château Grand-Puy-Ducasse (Pauillac)
Château Haut-Batailley (Pauillac) 
Château Lynch-Bages (Pauillac) 
Château Lynch-Moussas (Pauillac) 
Château Dauzac (Margaux) 
Château d’Armailhac (Pauillac) 
Château du Tertre (Margaux) 
Château Haut-Bages-Libéral (Pauillac) 
Château Pédesclaux (Pauillac) 
Château Belgrave (Haut-Médoc) 
Château de Camensac (Haut-Médoc) 
Château Cos-Labory (Saint-Estèphe) 
Château Clerc-Milon (Pauillac) 
Château Croizet-Bages (Pauillac) 
Château Cantemerle (Haut-Médoc)