Du visar för närvarande Vilnius – Ett nytt huvudstadsmål på kartan

Vilnius – Ett nytt huvudstadsmål på kartan

Huvudstadsmål är en het resetrend. En av juvelerna har förblivit oupptäckt fast den ligger nära. Nu går det snabbt och betydligt billigare än i fjol och det finns också en färjelinje som ofta glöms bort. Kommer du ut från huvudstaden finns Östersjöns kanske mest spektakulära stränder och sanddyner.

Litauen är vårt mest oupptäckta grannland. Helt annorlunda än de två övriga baltiska länderna. Om du kommer med bil är det med DFDS färja till Klaipeda. Härifrån är det två timmar med bil/buss till Kaunas, den gamla huvudstaden och tre till Vilnius, på motorväg. Det är ett kullrigt, lite Österlenlikt landskap, där det  är lockande att ta de mindre vägarna. Lövträd, en fortsatt befolkad landsbygd med vackra trähus, sjöar, bevarade ängsmarker och våtmarker. Litauen är rikt på blommor och ett paradis för fågelskådare. På väg inåt landet genom Samogotien ser man överallt små miniatyrkyrkor, egentliga rester av en hednisk tradition. Överallt finns storkbon och har du tur kanske du t o m får se svart stork. Det är inte så underligt att paddling, på de många små vattendragen eller ridning över ängsmarkerna, är väldigt populärt. Samogotien har t o m sin egen hästras, uråldrig och stark. Det är också ett landskap som gjort för cykel, liksom för mc-åkare. Mitt i allt detta; Soviet Missile Base, ett iskallt minne från kalla kriget som du bör se, med vältaliga volontärguider. 1963-78 stod de här i sina 27 meter djupa silos; kärnvapenraketer som kunde utplånat Stockholm 11 minuter efter start. 

En zeppelinare räcker till lunch och middag

Om du blir hungrig finns by- och vägkrogar, som är betydligt mysigare än hemma. För en billig peng, serverar de hemlagad traditionell mat och öl på rustika träbord, med skurna trästatyer i stockvedshus eller ute i det gröna. Litauen är potatisätarnas land av tradition; som potatisplättar, potatisbullar eller raggmunk eller pannkaka. Zeppelinare är en jättekroppkaka med bacontärningar och vit sås. Under mellankrigstiden var Litauen Europas största baconproducent. Men det finns faktiskt fräsch, närodlad sallad också och svamp förstås. På hösten finns delikata vilträtter, hjort och vildsvin t ex. Här finns också gott om bra campingplatser och stugboende i lantmiljö. På fem timmar kan du köra till Riga, med mycket sevärt på vägen, om än vägarna ofta är sämre i Lettland. En resa Baltikum runt kan ju avslutas med Östersjöns snabbaste och kortaste färjelinje DFDS dagliga tur Paldiski, öster om Tallinn, till Kapellskär eller med Tallinkfärja från Riga eller Tallinn. Ett gott råd, om än avstånden är små; ta dig tid och stanna ofta för det finns mycket att se och stämningen är såväl avspänd som otvungen. Litauen är ett land att varva ned i. Men ja, föralldel, de är snäppet bättre på wi-fi än vi.

Litauen var ockuperat av Sovjet i 50 år. Många talar även ryska, men andelen ryssar som bor här är liten. Rötterna är snarare tysk-polska och man tar sin katolska tro på allvar. Det moderna Litauen är snarare ett nordiskt land i sin tuffa väg framåt. Risken för vardagsbrott är inte större än hemma.

En hamnstad mellan paradisplayor

Klaipeda hette Memel i det tyska Ostpreussen. Det syns i de gamla byggnadernas stil, inte minst korsvirkeshusen. Kriget lämnade stora hål i medeltidsstaden som nu blivit parker med mycket konst. En rundvandring bland Klaipedas moderna och underfundiga statyer är ett bra sätt att se staden längs kullerstensgatorna, ta med en statybroschyr. På sovjetiska tiden fick litauerna inte ens komma ned i hamnen, utan specialpass. Svyturys är stadens och landets, stora öl, med museum och butik, där man även kan köpa färsköl på petflaska, tappas på din beställning. Idag finns ett 70-tal mikrobryggerier i landet, med fler mörka öl än hemma och ale som trendigast. Öl serveras också på stadens många jazz- och musikpubar, ofta i hamnmagasin. Klaipeda har en lätt anarkistisk ådra av konstnärlighet och många gallerier. Friedrich Passage heter den främsta kroggatan. På gott och ont har mycket av shoppingen i Litauens större städer flyttat till Akropolis; gigantiska shoppinggallerior likt Mall of America, utan motsvarighet i Sverige.

Palanga staden att synas i

Palanga är Litauens och många ryska turisters sommarstad ett par mil norr om Klaipeda. Bred vit 18 kilometer sandstrand, musik och nöjesliv, en berömd lång pir rakt ut i havet och mat även från många f d sovjetrepubliker, t ex Armenien, Georgien och som överallt i Litauen sitter man gärna på café. Här finns ett slott som är Baltikums största bärnstensmuseum, bl a med stor samling bärnstenar med djur inuti, se urtiden öppna sig. Bärnsten genomgår en renässans i Baltikum, bl a i de senaste spabehandlingarna. Hit kommer man för att ses och synas. För en kanske lugnare familjedag på stranden tar många den lilla färjan från Klaipeda över till Kuriska näset, ett landskap unikt i Europa.

Mellan hav och sanddyn 

En 55 kilometer lång sandrevel i havet på litauiska sidan är Kuriska Näset, ett av Unescos världsarv. Som gjort för att ta cykelvägen! Färjan tar bara några minuter från Klaipeda över inloppet till innanhavet. Hit fick vanligt folk inte komma alls under sovjettiden, vilket å andra sidan bevarade platsen mot hårdexploatering och erosion. Ursprungligen utgörs näset vandrande sanddyner på upp till 60 meters höjd med fantastisk strand åt två håll. Det är sällan mer än ett par kilometer tvärsöver, genom tallskog avsedd att binda sanden. De dyner som ännu driver kan flytta sig upp till tio meter om året. Nida är centralby för turismen och en mycket prydlig ort med sina strandpromenader och många restauranger, där fisk; sill med smetana och ål, är stående på menyn. Rökt fisk finns att köpa, liksom konsthantverk, träsnideri, vackra plädar. Här kan du hyra cykel, vandra, åka på havet, fiska, åka häst och vagn. Eller bara sola på enastående och barnvänligt långgrunda stränder. Bakom finns uteserveringar i typiskt rustik trästil, där du kan äta typiska pannkaksrätter eller rysk ravioli, pelmeni. Här finns flera nudiststränder. Det står att ”stark sprit inte får tas med på stranden.” I kiosken på krönet finns kanske just därför, kyld rysk champagne. En annorlunda. stranddryck. Kuriska Näset, översatt från ryska heter den ”Kuriska flätan”, är en plats att stanna över natten, eller många nätter i vad som kan beskrivas som en romantisk familjeidyll även i högsäsong. Lite påminner det hela om Bornholm, fast mer spektakulärt. Innanhavet kunde vara perfekt för långfärdsskridsko vintertid, men här är det isjakt som gäller, liksom sandjakt på sommaren.

Det finns en lokal arkitektur med säv och vassinslag bl a på tak och klarblå fönsterluckor. Nobelpristagaren Thomas Mann bodde här i ett sommarhus som idag är museum. Han fick dock fly redan 1933, undan nazisterna. Den ryska delen av näset är liknande, med badstränder, höga dyner och fiskesamhällen, ett landskap där tiden tycks ha stannat på 1930-talet, med sin tyvärr rätt förstörda huvudstad Kaliningrad, dvs gamla Königsberg. Du kan t o m ta lokalbussen från Klaipeda, men måste då ha ryskt visum.

Kyrkornas huvudstad

Till Vilnius kan nu alltfler svenskar ta sig med flyg, till vad som anses vara Europas mest prisvärda huvudstad och en av de flanörvänligaste. Norwegian flyger lågprisflyg från Arlanda, varifrån även SAS flyger. Lokala och kommunalägda Air Lituanica flyger Vilnus till Göteborg Landvetter och till Malmö. SAS flyger även till Palanga vid kusten från Köpenhamn och Wizz Air till Kaunas. Gamla Staden i Vilnius är en av Europas största bevarade barockstäder med över 1500 hus. Ett otal spiror och lökkupoler från 75 kyrkor tindrar gyllene, över det enorma antalet stora lövträd som sommartid ger Vilnius ett grönt tak. Stämningen är…. småputtrig, mycket avspänd för att vara en huvudstad. Allt går att upptäcka till fots. Lithuanian Genocide Victims Museum i KGB:s förra fängelse berättar om terrorn under Sovjetunionen .Idag är Vilnius den mest skinande, välputsade av Baltikums huvudstäder. Uzupis är den ännu lite förfallna stadsdel på andra sidan den ”lilla vilda floden” som rinner genom staden. Uzupis kallas Vilnius Montmartre, konstnärer, krogar, men nu också där alla vill bo, ett Litauiskt Södermalm, som ibland kallas Republiken Uzupis. Även den forna judiska stadsdelen har återfått en del krogar. 35 km härifrån ligger Kernavé, charmig småstad vid floden Neris; utgrävningarna av tidigare huvudstad har gett vackra sceniska gröna kullar ovan floden.

En musikalisk stad med Djävulsmuseum

Kaunas är Litauens mest litauiska stad och tjänade som huvudstad under mellankrigstiden, då Vilnius var polskt. Stadshuset, kallat Kaunas vita svan, tycks ständigt ha överdådiga bröllopspar på väg in eller ut. Vackra byggnader kantar Vilniusgatan. Här ligger apoteksmuseet, väl värt en visit för sina entusiastiska innehavare och gatan fortsätter i den långa allén och gågatan Laisves aleja bort mot Ärkeängeln St Michaels ortodoxa, Staden har också ett Djävulsmuseum och två små bergbanor. Kaunas är berömt för sin jazzfestival och med många musikevenemang från klassiskt till rock är den Litauens främsta musikstad. 

Ett spaland med bärnstensbehandling

Litauen har en lång tradition och välutbildad personal för allt från medicinska spa till de modernaste skönhets- och wellnessbehandlingar. Spa är mycket prisvärt jämfört med Sverige och kvalitén genomgående hög med även en hemmamarknad som kräver det senaste, däribland just nu bärnstensbehandling och honungsmask. Spaanläggningar finns där naturligt spa-vatten, minerallera m m finns Vertikalbad är en metod mjuka upp stela leder, saltkammare är rena syrekicken, ört- och lerbad och massage kan kombineras med fotvård och nagelbehandlingar. Druskininkai är ett storsatsande familjemål vid polska gränsen, sydväst Vilnius. Här har byggts stora anläggningar med vattenland, tidvattenpooler med palmer och lyxiga nya hotell. Mem här finns också sju mineralkällor bl a till nio terapi- och spacenters.Här finns också en nationalpark, möjlighet att kryssa med ångbåt på floden och inte minst ett Grand Spa, med äkta mineralkällvatten. Tre mil från Vilnius ligger Trakai. Här finns det lyxiga IDW Esperanza, Litauens mest exklusiva resort. För den som vill fly världen för några dagar är detta vederkvickelsens vila. Och då ska vi inte tala om morgonväktens frukost som är något av det lyxigaste och fräschaste som kan ätas med silversked. Därtill finns hotell i alla prisklasser nedåt. Det gotiska slottet på en egen ö, bland många sjöar och en trästad på Unescos världsarvslista lockar många. Luftballong är det kanske mest romantiska sättet att se slottet. Trakai är inte heller vilken by som helst. Den var en gång huvudstad i Litauen, då ett av Europas största länder vars sydgräns låg vid Svarta Havet. Lokalt öl och traditionell litauisk mat serveras på rustika trärestauranger, som lammfyllda kibinai och hembrygd kvass (gira) med anor från Trakais en gång så multinationella befolkning; krimtatarer och karaims som omfattade en särskild del av judendomen. Det är mycket vi inte vet om Litauen och dess spännande historia som stormakt. www.idwesperanzaresort.com.

Prisvärt på det mesta

Krogpriserna varierar förstås. Men en förrätt eller dessert kan kosta 25-30 SEK, huvudrätt runt 50-60 SEK, en halvliter öl eller en vodka cirka 10- 13 SEK, importerat vin 130-175 SEK för en flaska. Bensinpriset är 4-5 SEK lägre än i Sverige. Verkliga klipp går att göra på t ex kläder och många andra konsumtionsvaror, för att inte tala om i reatider. Den som har bil med sig kan fylla bakluckan med hushålls-och byggvaror. Varför inte ta en lastbil.