Ett djungelland som är rent, välorganiserat och säkert. För många låter det säkert lockande. Malaysia kan förena vilt och vänligt med hög standard och har ändå kommit i skymundan från Thailand. Inte minst maten ger landet en extra plus-krydda i den tropiska romantiken.
Malaysia är hårt pressat, inte bara av det försvunna flygplanet, utan av att ha hamnat lite i turistströmmarnas bakvatten som Thailands närmaste granne och med bubblare som Vietnam och Burma inte så långt bort. Ändå ligger det väl till, med bra infrastruktur och unika sevärdheter.
En tropisk störtskur hotar spoliera kvällens dansföreställning. Men när natten sänker sig till cikadornas kör, har regnet upphört. Den fjärran åskan är ljudlös, men flackar bakom molntornen som dramatisk scenografi. Den låter oss också ana floden slingra fram genom djungeln. Ljudlös är också elbåten som tar oss ut. Som tur är döljer åskmolnen också fullmånen. För den kan också få denna delikata dansförställning blixt-snabbt inställd. Nu blir förhållandena istället helt idealiska för kvällens föreställning av eldflugornas dans. Tusen och åter tusende små silvriga ljus tänds och släcks när de signalerar efter en partner; de kvinnliga lite blekare, de manliga söker blixtrande överträffa varandra och de där riktigt stora silverblinken härrör från fullbordad träff, resten får ni räkna ut själva.
Eldflugorna är inte i varje träd. De föredrar vissa trädsorter längs floden och där har de en kväll som denna hundratusentals livsbejakande träffar; snacka om blixtförälskelse.
Turism bra mot miljöhot
Subtil safari kan denna nattromantik kallas. På ett sätt är den typisk för Malaysias nyväckta insikt att naturen nu kan ge landet intäkter bäst som orörd. Först var det gummiplantager, timmerexport och tenngruvor som hotade detta naturliga djungelhabitat. Sedan oljepalmer, som trots att den finaste pressningen ger en olja lika karotinrik som morötter, inte varit så nyttig för djungelarealen. Men nu ska det vara stopp. Turismen har blivit näst viktigaste intäktskälla i ett land med 60 procent djungel. Och det finns större djur än eldflugor, även om tjuvjakt gått hårt åt djungelns elefanter.
Malaysia har varit lite i skugga från Thailand. Det relativt välmående Malaysia är rent och välordnat, säkert och prydligt, vänligt och vackert. Det har en mångkulturellt färggrann historia som väl visar sig vid en flodkryssning genom Maleka i söder. Här finns t ex ännu 3000 ättlingar av portugiserna som gjorde Malackahalvön till ett handelscentrum där 2000 skepp kunde vänta på redden till monsunen blåste dem avfärd från hamnen, där det talades 84 språk när det begav sig.
Ett stycke Karibien
Dagens bjärt graffitimålade hus påminner om Karibien och har sina rötter i holländsk kolonialtid, blandad med brittiska tidens mer strama kolonialpalats. Lika färgglada är stadens cykeltaxis med blomstergirlanger och färgglada som fyrverkeripjäser i nattmörker. Kineser kom för 600 år sedan och har satt stor prägel sedan dess, Baba & Nyonyafamiljernas överdådiga hem i staden Maleka speglar deras stora epok som rika handelsmän. Det är så vackert och hemtrevligt att man genast vill flytta in. Indierna kom också och hjälpte till att bygga en rik nation, faktiskt innan de malajiska muslimerna tog över. Det malajiska regeringspartiet har styrt i över 50 år och vann ånyo 2013 ett val på välstånd och ordning, fast ett så långt regeringsinnehav är osunt och främjar maktens skuggsidor.
Mat är en anledning att besöka Malaysia. Kryddstyrkan mildras av sötma och maten är aptitretande färggrann när den mixar Kina och Indien med en mer indonesisk kultur, inte alls thailändsk. Ris är inte bara ris. Det får smak t ex av ingefära och citrongräs och kanske blå färg från ”morning glory”, en blomma som bara blommar en dag. Efterrätter är inte Asiens storhet, men tapiokapudding; där denna potatislika växt glaserats i risform och fått sötma av palmsocker och närmast krämig grädde runt av kokosmjölk uppvispad med lite grädde, står nu bland topp fem min globala dessertlista. Skaldjur, krabbor, fisk, kyckling; allt kryddat till att du får svårt att sluta.
Huvudstaden har blivit vackrare
Huvudstaden Kuala Lumpur blir allt vackrare med åren. Skyskraporna har gjort att stadens många grönområden nu kan knytas samman, så djuren inte blir överkörda. Staden står i djungeln. Petronas Tower är den silverskimrande kronan. Med sina 452 meter fortsatt världens högsta tvillingskyskrapa om det nu ska vara viktigt. Utan tvekan är den en av världens vackraste skyskrapor, särskilt nattetid. Många reser hit för shopping och i väl luftkonditionerade shoppingpalats finns allt.
Från poolen på helt nya Aloft Hotel har man en svindlande utsikt över staden 30 våningar nedanför. Aloft är ett koncept inom Sheraton/Starwood som sett dagens ljus i Asien och särskilt bör tilltala skandinaver. Här bärs service med ett personligt och nästan lite olydigt ungt leende. Här menar man allvar med gratis wi-fi. Den poppar upp av sig själv i telefonen. Du kan mötas i lobbyn med gratis datorer och wi-fi för den som har möten och din mobil kan laddas i en laddstation du låser. Frukosten är fräscht cross-asiatisk och den som gärna lägger bomull i magen med gröt bör inte missa morgonens fisk- eller kycklinggröt. Inte som du tror, bara bättre. Snart får hotellet sitt eget shoppingcenter i skrapan bredvid och det är redan en hot-spot för staden. Men det är vänligheten man faller för. Själv är man omåttligt stolta över sin välkomnande färgsättning och särskilda hästhårsmattor i frukostrummet, gethårstapeter och lammkuddar i entrén, som är som ett stort vardagsrum med expressfrukost i språnget för den som har bråttom. Fast ha inte det. Njut istället.
Stränder och öparadis
Malaysia är rikt på kulturer och på tempel och helgedomar, varav många i grottor eller försedda med väldofter ur rökelse och offergåvor. Men få skandinaver kommer så långt utan att vilja se sol och bad. På en paradisö som Langkawi, nära thailändska gränsen, finns ännu öde stränder även på huvudön i den lilla arkipelagen på 99 öar, varav endast tre bebodda. Inga hus får numera byggas högre än tre våningar invid stränderna.
Regnskogen går nästan ned till stranden. Bergen, som kan besökas med linbana, är ungefär 800 meter och blå och taggiga. På sluttningarna finns vattenfall, med badpooler att svalka sig i. Runt kusten ligger gröna öar som underfundigt formade skepp och valar.
Stränderna är breda, tidvattnet lämnar in undersköna snäckor. Vågorna rullar mer än rusar.
Östkusten täcks av mangroveträsk. Barn Thai är en sällsam restaurangupplevelse, unik i världen. Den ligger 500 meter in på en träbro i mangroven. Där regnskogen tar slut, gör också ljuden det. En droppe ned i dyn ekar som i en kyrksal. Trädrötterna är krampaktigt svarta, som spindelben. En båt hänger högt i träden. Det är lågvatten.
En spökvandring i mangrove
Restaurangen är öppen även kvällstid. Då är det verkligt spöklikt att gå genom tystnaden. Lervällingen flyter fort och ljudlöst in från havet. En gren knäcks. Något lever. En fiskebåt lösgör sig ur mörkret på väg in till byn- 40 minuter längs vindlande vattenvägar i totalt mörker!
Någon som minns skräckkomedin Familjen Addams? Lite av den känslan är mangroven om natten. Huh!
Langkawi är tullfritt. Som överallt i Asien säljs gärna exklusiv cognac och whisky, men här till särskilt låga priser.
Den som vill dricka något hälsosammare kan försöka med asiatiska läskburkar; sojamjölk (som flytande jasminris), Sockerärtsdricka, Sjögräsdryck eller Svalbojuice…
Frukt är billigt. Papaya, flera sorter mango, ananas och drakfrukten som i cerisrött har drakfjäll. Inuti har den konsistens av kiwi, men mycket större och utseende av chokladripplad glass. Mycket läskande.
Smakar bättre än det doftar
Durian, kungen av frukter, får inte medtagas in på hotellen. Den luktar mycket väl lagrad camembert med konsistens av gulaktig creme brulé. Smak som vaniljpudding. Eftersmaken kommer senare och den påminner mer om doften…
Öns fiskarbefolkning i de långa, snabba båtarna har ett hårt liv. Nattetid fångas bläckfisk, om dagen t ex barracuda. Överallt finns risfält, kor och vattenbufflar behagsjukt vältrande sig i dyn. Traditionella hus står på pålar, vilket ger naturlig luftkonditionering.
Luftfuktigheten är hög. Det regnar på din tröja inifrån. Men betänk den svenska vintern och det är smällar man får ta.
Robinson och lågprisflyg
Langkawi är Malaysias kanske mest välsedda badort. Men de små öarna Pulau; Rawa, Perhentian och Redang på östkusten är ännu närmare Robinsondrömmen; TV-formatet spelades faktiskt först in i Malaysia. Ön Tioman är också ett paradis i öster, men här är det bara icke-monsunsäsong som gäller. I väst finns ingen regelrätt monsun.
Den som har intresse för flora och fauna får sitt rika lystmäte. Kinainfluerad medicinsk tradition visar på träd vars blad är bästa tandkräm eller ormhuvudfisken, som förutom att vara delikat även rekommenderas den som fått sår; den lär verka intravenöst och har omtalad läkekraft.
Malaysia har ett väl utbyggt vägnät och t o m Orientexpressens lyxtåg slingar på tågkryss genom landet ned till Singapore. Taxi är billigt och välreglerat. Landet har ett mycket välutbyggt flygnät, bl a lågprisbolaget Air Asia X, Asiens största, har sitt hem här. Alltfler flygbolag siktar in sig på Kuala Lumpur. Senast kom Turkish Airlines och Air France. Malaysia Airlines hör dessutom till servicens tio i topp, dit också Turkish Airlines siktat in sig.