Japan

Ta tåget i Japan

Japan måste vara ett av de mer välkända länderna där vi sällan tänkt på att vara turister, ett land av envetna traditioner jämsides med snillrik teknik.

Japan måste vara ett av de mer välkända länderna där vi sällan tänkt på att vara turister, ett land av envetna traditioner jämsides med snillrik teknik.

Men Japan är faktiskt en fantastiskt turistland. Och vi har många myter att avliva.

Osaka är t ex en lugnare stad än Tokyo. Osaka sägs vara Japans mathuvudstad och det vill inte säga lite. För den som älskar fisk, skaldjur och grönsaker är det japanska köket en läckerhet att falla i trans över. Men för den som bara har tid med en gourmetutsvävning per afton så finns det gott om snabbmatstrestauranger där du kan få sitta ned, ta en soppa, en wok eller pasta med öl eller vatten. Finns ingen meny på engelska peka på de obligatoriska platsmodellerna av all mat som finns i skylten. Det är vänligt, går fort, är gott och billigt.

Trots språksvårigheten är Japan ett lätt land att resa i. Helst då med tåg och tågkort. Järnvägen når överallt och går som ett schweiziskt urverk från snabbtågen Shinkanzen till minsta rälsbuss. Konduktören kommer in, bockar, tar av sig uniformsmössan och hälsar sina passagerare, jonglerar sedan ursnabbt med klipptången och innan han lämnar vagnen vänder han sig om och bugar djupt – alltid.

Det kan tyckas lite överdrivet, men den japanska artigheten känns inte påklistrad. Alla filmer och shogun, samurajledaren och grymheter under andra världskriget har skapat en myt av ett ondsint folk som aldrig ger sig.

Men vänligt och hjälpsamt tar man sig an var dag och råkar man ut för ett missnöje ler man generat eller skrattar glatt. Fast nej kan man inte säga utan att tappa ansiktet, så värdera noga svaren du får innan du ränner av i fel riktning till det tåg som med all säkerhet inte väntar. Det hela sker med disciplin och effektivitet, men den känns, åtminstone utanför Tokyo, så avspänd att det liksom blir naturligt. Har du funderat på alla munskydd? De flesta tar dem på sig när de är förkylda, för att inte smitta andra…

Kulturen, maten och människorna talar för Japan. Men framförallt den okända naturen, de många nationalparkerna.

Nagoya , 45 minuter med snabbtåg (150 km) från Osaka mot Tokyo blir i sommar en ny destination för Finnair.

Gemensamt med Osaka har den flygplatsen, i båda fall unikt byggda på konstgjorda öar i havet till astronomiska investeringskostnader. Allt är high tech.

Det är Nagoya också, en av dess förstäder har t o m namnet Toyota City och det är just här världens nu största biltillverkare har sitt huvudkontor. Och sitt museum som en av de främsta sevärdheterna (Nagoya). Toyota kommer av ägarnas familjenamn; Toyoda vilket betecknande nog betyder rikt risfält Nagoya bombades hårt under andra världskriget, men fick efter det breda gator, vilket är unikt i Japan. Annars är det så i Japan att om du ska registrera in en ny bil måste du visa kvitto på att du har en garageplats, annars blir det inget. Gatuparkering är inte tillåten.

Nagoya är Japans fjärde stad med 2,2 miljoner invånare. Det var här Japan enades för första gången år 1600 då en shogun från trakten, Tokugawa tog makten över hela Japan i konkurrens med två andra generaler. Om deras olika kynne berättas en anekdot- vad gör jag om jag får en vacker fågel och den inte sjunger. Jag dödar den, svarade den första generalen att förlora. Jag lär den, svarade den andre. Men den vinnande Tokugawa svarade att han väntar till den börjar sjunga. Slottet i Nagoya brann i andra världskriget, men dess yttre är återuppbyggt och dess inre idag museum. Andra sevärdheter är Toyotas Industrimuseum och möjligheten att följa med på nattlig fiskafänge med hjälp av med hjälp av bundna skarvar och i fackelsken. Sådan ordnas i närbelägna staden Gifu.

Från slottet i Nagoya ser man de japanska alperna resa sig uppemot 3000 meter. En svindlande vacker tågresa tar dig längs en trång floddal med svindlande vyer upp mot Takayama och vidare till Toyama och Kanazawa vid Japanska sjön. Följer man sedan den kusten ned mot Koyoto och sedan Osaka har man gjort en av de vackraste tågresorna i Japan. På väg mot Takayama passerar tåget Giro med många berömda spa-hotell. Vid sidan av Takayama finns också Hiraya Spa med varma källor alldeles invid floden. Ska landskapet liknas vid något är det väl det välordnat svindlande Schweiz, inkluderat de varma källorna. Men här finns fler, ofta inbäddade i snö och en del kanske mest frekventerade av apor. I Takayama kan du besöka de gamla traditionella kvarteren och även några sakebryggerier för provsmakning, samt Hida Folk Village för att se hur man bodde förr.

Kyoto med 1,4 miljoner invånare var länge Japans kejserliga huvudstad. Den ligger nära Osaka och besöks av otroliga 42 miljoner turister om året. I Nijoslottet avsade sig den siste shogunen sitt ämbete på 1850-talet efter en revolution som återinsatte kejsaren som gudomlig galjonsfigur, men som bytte huvudstad till Edo, nu Tokyo. Den siste shogunen, den grymme samurajen, begick varken harakiri eller blev fängslad. Han började ägna sig åt en ny hobby, fotografering. Hans slott, med det berömda Näktergalsgolvet, som sjunger när man går på det, är nu öppet för turister. Golvet konstruerades så för att inkräktare och spioner skulle upptäckas. Man vet hur det fungerar, men kan inte göra om det. I Kyoto ser man annars på några av de otaliga templen. Gyllene Paviljongens Tempel vid Spegelsjön restaurerades så sent som 1987 då 20 kilo 22 karats guld gav det en helt ny guldfasad och tak som glittrar i sjöns yta. Renoveringen betalade sig snabbt. Turisterna strömmar till..

Mycket av det vi idag uppfattar som typiskt japanskt; maten, trädgårdskonsten med bonsaiträd, arkitekturen m m tillkom under de många år Japan levde helt isolerat från omvärlden. I Kyoto finns också många shinto-tempel. Kiyomizu Shrine hör till de vackraste, läckert rött högt över staden. Kejsarpalatset besöks också av de flesta, i taktfast marscherande grupp- annars kommer man f ö inte in. Orange och vitt hör till de kejserliga färger som pryder nyligen renoverade delar. Shintoreligionen – helt utan dogmer och skrift- har ökat sin popularitet och många gifter sig i dess ”shrines”/tempel.

Kyoto lever av sin turism, sin sidenindustri och inte så mycket mer. Ändå var det här ett litet källarföretag som tillverkade spelkort blev en del i det japanska undret och världens ett tag mest lönsamma- den lilla fabriken hette Nintendo.

Om vintern bryr vi oss inte

Det är svårt att beskriva i ord. Känslan av att ge sig i väg på en hastig resa, bort som man hoppas från den långa svenska vintern. En hastig titt på väderprognosen för Japan. Tja, 10 plus i alla fall. Tunn jacka, lite tjockare tröja. En förhoppning om lite vår i alla fall. Ni kanske själva upplevt känslan framme i januari-februari när vintern verkligen suger….

24 timmar senare står du där, välkomnad till de Japanska Alperna. Jag visste inte ens att de fanns, i alla fall inte att de låg här, jag trodde det var ett litet område i norra Japan. Det är 1,5 meter snö, mer än hemma. Det snöar tungt och ymnigt och det blåser lätt. Japanerna förklarar att det är nu vintern ska till att börja, men det har kommit snö lite tidigt. Det är ju 1,5 meter och bara i början???

Det visar sig att de Japanska Alperna finns både här och där i ett land med många berg över 3000 meter och en märklig förmåga att förneka att vintern finns!

Lågskor, gympaskor och höga klackar. Paraply mot snöfallet. Kostym utan överrock. Skolklass som spelar fotboll på snöfylld plan. En och annan snökedja på däck, men inga dubbdäck. Inomhus har man inte ytterkläder, t ex i den rätt kalla taxibilen som framförs av gentleman i kostym eller i biljettluckan till turistinfon, flickan där har tunn blus och en lika tunn rävboa runt halsen- det snöar in genom luckan. Kanske försvinner snön om man inte låtsas om den?

Först faller vår första guide på en isfläck i Hida Folk Village; ett slags Skansen Takayama. Hon håller på att rasa in genom ett av de traditionella husens rispappersfönster. Nåja, de är egentligen gjorda av fibrer från mullbärsträdet och dessutom har vi ju träluckorna för, försvarar hon bruket. Jo, de är hus från trakten, inte från tropikerna.

Inuti vistades man sittande på tunna bambumattor direkt på vackra men isande trägolv av cypress eller cederträ. Eldstaden var mitt på golvet och skorsten finns icke- röken skyddade på sommaren mot mygg. Än idag, i högteknologiska Japan, värms de flesta rum hemma av osande bensinkaminer. Om det inte är kallt på mornarna?

Tja, fem-tio kanske, säger man obehindrat.

Då faller den andra guiden, som redan håller på att förfrysa fötterna i tunna högklackade stövlar. Hon fnittrar glatt.

Tror ni att man ser några skidspår? Längdåkning och spark vore förträffligt i dessa trakter omgivna av toppar på 2800 meter. Nejnej. De cyklar.

Naturen bryr sig inte heller om vintern. Den är grön. Bambun står med täta löv överallt, kamelian blommar röd och vid sidan av den isande floden står minsann en grann palm i snön.

Jag lägger vantar och halsduk på trästolen på den enkla serveringen där varm soppa väntar. Värme? Nejnej. Kala trämöbler, öppen bakdörr och dörr mot gatan i mullbärspapp. Vinter. Den tror vi inte på. Men ingen verkar heller klaga. Och ingen ska tro att någon ger upp. Tågen går på sekunden. Vägarna är plogade. Och taken får sig lite skottning nu när det börjar bli en halvmeter sen sist. Att de inte brakar ihop är ett under för de är sammanfogade undertill med rep. Mycket starka rep och mycket starka japaner.

Bra att veta

En veckas obegränsat tågåkande i Japan får du för 210 euro. Tokyo – Osaka tar t ex 2,5 timme för 560 km med snabbtåget Shinkanzen. Alla större öar, även Hokkaido nås med tåg via bro eller tunnlar. Nagoyas flygplats har dessutom förbindelse med 28 inrikesdestinationer. Bäst tid att besöka är vår (mars-april blommar körsbärsträden) och hösten, samt även vintern. Sommartid blir det fuktigt och hett för en svensk, men å andra sidan blir det 23-24 grader i havet, främst i badvänligare Japanska sjön eller på badön Okinawas långa stränder. Dricks är inte ens tillåten någonstans och tas som regel inte heller emot.

Finnair flyger till Tokyo, Osaka och nu Nagoya, sammanlagt elva gånger per vecka från Helsingfors.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Fler artiklar

Fler resereportage

Shopping i Milano, Italien

6 tips för shopping i Milano

Shopping i Milano är som allra bäst i juli när du kan fynda under den stora sommarrean. Den som alltid drömt om ett par eleganta

Tåg i Litauen

Ta tåget i Litauen

De som inte har egen bil brukar använda Baltikums väl utbyggda expressbussnät. Men i Litauen finns ett såväl modernt som bekvämt och billigt järnvägsnät. Dessutom

Segla i Kroatien

Segla i Kroatien

Kroatien är ett turistland på stark uppgång. Bland svenskar är nu Kroatien det tredje populäraste semestermålet efter Grekland och Spanien och enbart i år har

Strand i Italien

På luffen i romantiska Italien

Att göra en reportageresa i Italien mitt i sommaren är en växlingsrik upplevelse: vissa turistmål är översållade av turister från hela världen (inte minst från

Lubeck, Tyskland

Lübeck-bukten – Anrik badkultur

De breda sandstränderna runt den vidsträckta Lübeck-bukten har ända sedan tidigt 1800-tal lockat badturister från hela Nordeuropa. Särskilt fram till andra världskriget var Travemünde ett