Hur många mellansvenskar har inte passerat Mariehamn? Men hur många har verkligen varit där?
Pommern och det fantastiska Sjöfartsmuseet i hamnen är väl värda ett besök. Liksom Kastellholms slott och Bomarsunds fästning, de klassiska sevärdheterna. Men egentligen är det ut på de yttre öarna som de verkliga vyerna och vidderna väntar.
Till skillnad från Stockholms skärgård går det att ta bilfärjor ända ut i det yttersta havsbandet, till Kökar bl a. För den riktigt fiffige går det att ta bilfärja ända från Åland genom hela Åbolands skärgård till Åbo.
Färjorna är inte gratis, men från generösa promenaddäck högt upp har du lysande utsikter under färder som kan vara upp till ett par timmar. Sett mot den bakgrunden är det inte dyrt.
Klassiskt är att hyra Ålandsstuga vid en vassig vik.
Klassiskt är att hyra Ålandsstuga vid en vassig vik. Men här finns också många fina B&B och nu börjar även Åland bygga till finare fyrstjärniga hotell.
Vassvikarna lockar gädda och abborre. Åland lär ha Europas finaste gäddfiske. Sportfiskarna är många och lockas även av lax.
Andra kommer hit för att åka motorcykel eller vanlig cykel, de slingrande men bra landsvägarna ger överallt närkontakt med landskapet och havet.
Havskajak är också en upplevelse. Många tar till Kobba Klintar, där det även finns servering.
Många goda krogar har varierande repertoar. Men ofta avslutas den med Ålandspannkaka med sviskon och grädde. Åland har fått fina priser för sin Stallhagen öl, mörkt eller ljust och Ålvadosen är idag vida känd, eller ökänd i Calvadosdistriktet som tycker man snyltar på varumärket. Man gör också äppelvin. Äppelodlingarna är omfattande.
Andra kommer hit för att dyka. Det finns närmare 600 vrak och t ex Upplevelsefartyget ordnar regelbundet vrakdyk på 40-50 av dem. Vraken är ju internationellt sett väldigt välbevarade, eftersom Östersjön saknar skeppsmask.
Golfspelarna blir också alltfler på detta vårt närmaste utland.
Av Ålands 6700 öar är 60-talet bebodda. Åland är helt svenskspråkigt.