Du visar för närvarande Resetips stora Mallorcaguide

Resetips stora Mallorcaguide

Nu vill alla till Mallorca igen. Allt har bara blivit bättre och priserna är lägre än väntat om du inte ska köpa hus förstås.

Mallorca är charterflygets vagga som utvecklades från billig sangria och grisfest till diskodunk i Magaluf, innan billig och ofta brittisk fylla gav ön ett sådant vanrykte att myndigheter och näringsidkare beslutade sig för en unik räddningsaktion. Alla Mallorcas hotell under tre stjärnor skulle stängas och alla nya etablissemang skulle ha fyra och fem stjärnor. Och se Mallorca reste sig likt fågel Fenix ur askan och blev ett trendhak för de rika och kända, medan vi vanliga dödliga fick dra till Turkiet och billiga Bulgarien. Men år 2006 vände även den trendiga folkvinden tillbaks till Mallorca och charterflygets vagga. Vad har hänt?

Jo, Mallorca är för stort för att bli ett reservat för de rika. Den nya jätteflygplatsen kan ta emot 21 miljoner resenärer om året. Det är inte illa för en ö stor som Gotland och vars huvudstad Palma de Mallorca bara har 360 000 invånare och hela ön inte ens dubbelt så många….

Konkurrensen gör att du kan både komma till Mallorca billigt och äta och bo långt billigare och till högre kvalitet än på många andra charterorter. Och huvudstaden Palma, som förr var mer ett utflyktsobjekt är idag allt oftare målet i sig. När 60% av befolkningen på Mallorca är beroende av turism för sitt uppehälle gäller det att hålla stilen och kunna ta emot alla. Man kan säga att Mallorca anstränger sig att ligga i topp, mer än någon annan “charterort” någonsin gjort. Idag kommer dock de flesta hit med lågprisflyg. Mallorca har dessutom blivit utgångshamn för kryssningsfartyg, bl a i konkurrens med Barcelona.

Konkurrensen gör att priserna dessutom hålls på rimlig nivå, särskilt förstås under för-och eftersäsongen. Här kan du även göra gourmetfynd hos Mallorcas mer mänskliga version av Samhall.Några kvarter in från stranden brukar vara en bra idé och varför inte prova amadipesmeat.org/ Amadip Esment. som finns i Palmanova och Palma stad. Två samhällsägda restauranger! De kom till i den spanska kris som ändå finns bakom kulisserna. När Sverige har sitt Samhall har Mallorca Amadip. Här ges unga människor med förstånds- eller andra handikapp en värdig chans att få jobb. De tränas för olika yrken inom restaurang på de två restaurangerna och många av dem går sedan vidare till riktiga jobb i hotell-och restaurangbranschen som de annars inte skulle haft chans till. Handikappen märks inte mycket av här. De tränas av kockar som vet vad de gör på en fyrstjärnig nivå och det gör också att du kan få en fyrstjärnig trerätters lunchmeny för lite drygt 15 euro. Restaurangerna har också egna garanterat ekologiska leverantörer av råvaror, som även de ingår i träningsprogrammet med odling och tillredning.

Bor du en bit utanför i de gamla charterorterna har du chans på både bad och storstadsliv. Palmas lokalbussar går tätt och fram till midnatt. Även transporten till och från flygplatsen kan klaras på 20-40 minuter med lokalbuss nr 1 .Taxi är dessutom betydligt billigare än hemma. Det här kan dessutom vara din enda krogkostnad för dagen. Varför inte på förmiddagen gå förbi en supermercado och köpa varm, färsk baguette, någon lokal ost från Mallorca eller Menorca, lite frukt och vatten och yoghurt (den lyxiga yoghurt moussen icke att förglömma….),kanske några små kanariska bananer, lite torrare (kladdar inte i värmen) och koncentrerad sötma och du har en lätthanterlig picknick i solen vid det turkosa havet.

För havet omger dig överallt i Palma. Playa de Palma i El Arenal är Palmas största och finaste strand. Magaluf och Palma Nova i dess andra ände har också långa stränder. Men alla de andra har sina typiska små lokala vikar och möjlighet till klippbad. Även om en del är svåra att hitta , nedanför lägenhetshotell och vanliga hotell är de ändå till för alla och har någon väg dit. Cala Mayor är den sista stranden innan alla dessa fula marinor med sina ofta spektakulära båtar tar över och förtöjda i tusental varvas med färjor och kryssningsfartyg nästan in till Palmas självklara rikt- och sjömärke; Katedralen.

Palma som stad

Katedralen La Seu, som på katalanska betyder det överdådiga skeppet, är lätt att finna där den exponerar sig över havet, omgiven och skyddad av sin granne Palau de l´Almudaina, det moriska slottet med sin överdådiga inramning av arabisk fontän- och parkkonst, varsamt renoverad och nattbelyst med en svart svan som väktare i sin damm. Det sägs att katedralen är särskilt sevärd om förmiddagen då morgonljuset strömmar in genom dess 32 stora målade fönster, varav det största är på över 100 kvadratmeter och sammanfogat av 1236 olikfärgade glasrutor. Har du sett det i morgonljus är du en av få som verkligen följer denna guideböckernas rekommendation, för Palma är inte särskilt morgonpiggt.

Palma är annars flanörvänligt och rikt på caféer och vackra fontäner samt välsignat skuggande plataner.

Gamla Staden är full av vindlande gränder. Se in mellan de ibland spjälade portarna på undersköna, ibland prunkande, innergårdar bakom de utåt strama och slutna fasaderna. Här finns palats och kyrkor i mängd, liksom förfall. Men nu räddas ändå fasaderna och i “fasadismens” namn byggs nytt bak gammal fasad, men det blir ändå inte samma atmosfär. Leta upp Can Rei, nära Plaza Mayor- ”Gaudiskolans” organiska formspråk i bostadshuset du inte kan missa, är allt annat än stramt – finns en enda rät vinkel på detta vackra hus? Plaza Mayor är rätt trist, med en lågprisgalleria under, men utgångspunkt för Carrer de Sant Miguel- en shoppinggata med trend och låga priser som tar dig upp mot Plaza d`Espanya – och stationshusen för trätågen mot Soller och stationshusen för den nu nedlagda smalsmårsjärnvägen till Inca. Om du tar till höger nu och följer Avinguda Alexandra kommer du till ett av Palmas snart tre El Corte Inglés, det obligatoriska varuhuset i sju våningar med bl a mode, skor, accessoarer och paradnumret livsmedels- och vinavdelningen i källarvåningen. Härifrån kan du gå snett in mot Plaza Mayor igen på denna shoppingtur. Följ sedan La Unió med sina dyra/fina butiker till fontänen vid Plaza Joan Carlos I och upp längs Av. Jaume III, fina butiksgatan som slutar med det andra El Corte Inglés. Från varuhuset ned mot havet breder nu stadsdelen Sa Llotja ut sig. Ju närmare havet desto fler krogar –och turistfällor.

Det relativt nybyggda Moderna Museet, Es Baluard ligger invid “floden” och den i sin tur gränsen mot stadsdelen Santa Catalina, Palmas Södermalm eller Haga, mer slitet men nytrendigt. Det är här de nya krogarna växer upp i dess äldre del – åter en bit ovanför havet i gator med två-trevåningshus i stilblandning med småstadskänsla. Hit går spanjorerna själva och äter och det betyder att krogarna öppnar för middag tidigast 21.00 och har stängt någon outgrundlig dag i veckan. Men det är här trendspanarna är och äter sig in i de nya kökshemligheterna, som ofta utgår från det mallorcinska kökets lätt rustika anslag och kombinerar fritt över världen. En av de trender som är absolut rätt just nu är i kombination med det baskiska – vilket betyder mycket fisk och skaldjur. Till det ska nu gärna serveras mallorcinska viner – det mallorcinska vinet har tidigare varit sursött rött lantvin, men idag har de lokala druvorna fått vinmakare med känsla för de fina smakarna och en hel bukett goda lokalviner väntar dig nu till humana priser på 10-16 euro – ofta de som är billigast på vinlistan, men be gärna om råd att undvika de alltför traditionella och tråkiga. Okey, i synnerhet på caféerna kan man ibland se de som vill ha en karaff fruktblandad sangria med is även till måltiden – jo tack det är gott och läskande men till mat? Lite vulgovarning. Njut det i smyg på balkongen istället….Vill du ha romantik med mer finess glöm inte att Mallorca hör till Katalonien, som är storproducent av cava, varav många produceras lika omsorgsfullt som äkta champagne. Hur omsorgsfullt är en prisfråga, men utbudet är stort och kvalitén generellt underskattad. Kanske kan det bli rea- huvudstadsregionen Madrid bojkottade 2006 cava (som de annars dricker i stora mängder) p g a Kataloniens envetna självständighetssträvanden. Det ligger nära till hands igen.

För krogbesöket glöm inte heller hamnen som alternativ.

Ett sätt att se Palma är också i romantisk hästtaxi. Det är rätt dyrt, men till skillnad från de många trötta, kutryggiga ök som drar turister runt om i Medelhavets hetta tycks hästarna som drar taxi i Palma mer välmående och snabba som travhästar – se upp för havremotorernas turbogäng som knappast tar någon hänsyn till om du står i vägen. Blev överkörd av hästdroska efter att ha fått solsting i sangrian – är väl inget du vill pryda din gravsten med.

Cafélivet pågår länge och sent. Palma är en hetare nöjesstad än invånarantalet antyder och känns större, men ändå, det finns en aura av lugn och trygg också på ett trivsamt sätt. 21 miljoner turister kan inte ha fel. Men vart tar de vägen någonstans?

Turistorterna på Mallorca

Alcudia – Mallorcas bästa och längsta strand i barnvänligt långrund bukt. Bakom ligger en om vårarna vackert blomsterrik våtmark som fågelskådarna flockas till. Den föder också en och annan mygg som surrar mot Alcudia.

Cala Millor och Cala D´Or ligger på ostkusten med sevärdheterna Cuevas de Hams och Cuveas del Drach – välbesökta droppstensgrottor emellan. Här är det små städer med pinjeklädda kullar som vetter ned mot typiska badvikar med sand längst in och klippor och små grottor längs buktens yttersidor- dvs typiska mallorcinska badorter så som du kan finna dem och du jagar runt med hyrbil eller vespa.

Palma Nova/ Magaluf, nu trevligare än sitt rykte, med fina stränder på plussidan, mycket hålligång måhända även på plussidan, här finns röjarturisterna, men de har liksom fått bli ett pittoreskt inslag, när nu familjeturismen fått deras sista bastioner minituiöst uppsnyggade.Puerto de Pollensa, lång lite smalare strand än närbelägna Alcudia. Lite mondänare, för att inte tala om halvön som mynnar ut till Cabo Formentor – här ligger Mallorcas allra dyraste och kändistäta hotell inbäddade i pinjeträd till skydd mot omgivningen.

Hyrbil

Det är billigt att hyra bil i Spanien, halva priset mot Italien.

En av de bästa utflykterna är att åka upp i bergen Valldemosa, Deja, Puerto de Soller och då är bil vad du behöver.
Drakgrottan är ett annat utflyktsmål, intill Porto Cristo.

Inlandet är vackert om våren, annars rätt brunt och platt. Inlandets städer är rätt slutna och trista ur turistisk synpunkt. Men ett slag slår jag för Inca och dess källarkrogar med rustik spansk mat, långa luncher som nästan kräver en digestivo (dock inte till den som kör).

År efter år står Mallorca på topp. Men det fanns en tid då ön förföll, sangria och grisfest byttes mot pubfylla och röj i konkurrens med den lite noblare partyön Ibiza, med hög stämning i dubbel bemärkelse. Mallorca tog fasta på nobelt och det har de aldrig ångrat. Mallorca blev kungligt fint, inte bara kring Porto Soller dit den antika spårvagnen ännu skramlar ned genom apelsinlundarna och in över stranden. Undan för undan blev det trendigt att bo och äta i de tidigare rätt fattiga gränderna i Palma stad och under ständigt underhåll har nu fronten till sist nått ökända Magaluf och Palmnova som förvandlats till familjedestination, vilket det både har prudentligt rena stränder och infrastruktur för. Med det senare talar vi röjarkvarteren som nu röjts upp, om än några sparats för vem vill inte ha en drink under stjärnorna. På andra sidan halvön  ligger Santa Ponsa, lite lugnare, lite noblare med vikar med lugna krogar och stränder, och mittemellan dem breder naturen ut sig.

Men innan vi drar ut i fågelkvittret kan man inte låta bli att förundras. En sådan 100 procent riktigtrendsättning. Turkiet kom. Och gick. Barcelona vill begränsa sig. Palmas flygplats har växt från destination till nav. Inte ens klimatförändringarna biter på den här ön.

Från Finca Galatzo kan du vandra under olivträd och förbi vallmoblom över låga berg och kullar. 200 000 Mallorcaresenärer kommer också varje år för att cykla och 20 000 cyklar finns att hyra på ön för alla smakriktningar och åldrar.Faktum är att hälsoturismen givetvis också här är det som nu driver efterfrågan och Mallorca har underskön natur. Området mellan Magaluf och Santa Ponsa är faktiskt ett där biljuden snabbt ersätts bara av fågelsång.

 Fler och fler turister blir bofasta. De kan ju alltid åka på semester till grannöarna.

Grannöarna

Balearerna består av Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentor. Till dem kan du ta snabbåt, bilfärja eller flyga. Formentor, hyfsad badö, nås dock bara från Ibiza.

Menorca är mest sevärd, men kanske bättre för en resa i sig. Menorca har få långa sandstränder men gott om underbara vikar med smaragdgrönt vatten. Menorca har brittiskinfluerad turism och en fin liten huvudstad, Mahon. Landskapet är jordbruksmark omgärdad av många stenmurar. God mat och fina restauranger.

Ibiza är bedagat hålligång med övervintrande, läs kvarblivna bedagade lyxhippies som sniffar kokain , är sönderbrända med hjälp av Hawaiian Tropic och släpar runt schäferhundar som skydd mot sina nojor och ofta har tysk bakgrund – fy det var elakt. Här finns en del goda stränder och nöjesliv av billig eller sexistisk typ. Cheap tricks tycker vi på Resetips men det är en läggningsfråga. Jag kan undvara Ibiza. Men här finns också lyxiga göm-dig-här villor och folk med riktigt mycket pengar och en yacht på redden. Vad de gör där är mig en gåta. Men vi på resetips lovar att ta reson och kolla en gång till. Tycker du annorlunda. Skriv till oss. Vi kan ta reson….

Färjor

Går bl a till Barcelona. Personbiljett cirka 20 euro. Möjligt att denna väg ta med egen bil.

Restaurangtips

Luis Restaurante, Ctra de Andratx 4 Ca´s Catalá straxt efter Sant Agusti/ Cala Major längs stora vägen mot Illetas. Hittad av en slump och gråtfärdigt god till mycket hyfsat pris och med fin uteservering. Bäst på grillat kött och spansk touch, bra och billiga mallorcinska finviner. Ett fynd till fyndpris sommaren 2006.

Bruselas Restaurante Grill, C/S´Estanc 4, ser ut att vara ett argentinsk stekhus i källaren, lite för sig själv på smal gränd i turistfälletäta Sa Llotja. Därför slog vi till och åt utsökt gott med vin för under 10 euro och i klass av det dubbla. Mycket kött, men rekommenderar själva anka (fem-etta) eller pasta. Lysande!

Taverna La Bóveda, Passeig de Sagrera 3, tapas eller färska skaldjur. Populärt även bland Palmabor i turisttäta Sa llotja. Boka bord, säger Vagabond.

La Lubina, bra fiskrestaurang i hamnen till lite lägre priser enligthttp://www.destinationmallorca.se

Caballito de Mar, Passeig de Sagrera 5, bra fiskrestaurang med fin terass ut mot havet.

Kolodo Royo, Paeso Maritimo 3enligt många en av Mallorcas nu bästa med baskisk kök

Casa Jacinto, Calle Barranco 20 i förstaden Genova (buss 4), ovanför Calla Mayor. En av de bästa för mallorcinsk kök, stora portioner, lokala gäster, innehållsrik vinlista. Favoritrestaurang på Mallorca för tipsgivaren till Crewguide 2006, utgiven av Scandinavian Airlines. I Genova finns också många andra restauranger i lugn miljö “uppe i bergen”, fast inne i stan.

Bistro Fabrica 23 på även i övrigt krogtäta gatan Calle Fabrica som går genom Santa Catalina. Vällagad trendmat på mallorcinsk grund med internationella utsvävningar i cross-overstil. Meny på griffeltavla som gärna får välformulerad förklaring av säljinriktad och engelskspråkiga trendkypare. Priser omkring 16-20 euro för huvudrätt. Snygg inredning. Beställ bord. (vagabond & Resetips)

Celler Sa Premsa, Plaza Obispo Berenguer de Palou 8 är enligt SAS Crewguide en fantastisk lunchkrog med en mer än prisvärd trerätters och full på folkliv.

Bar & nattliv

Abaco – dyrt som skam, men ett måste som besök. För decennier nu Palmas vackraste vattenhål.

Tidningen Vagabond rekommenderar Idem Calle San Magi 15, snygg bar i plysch och erotiska målningar, Pacha på Passeig Maritim 42 dånande danshak och Tito`s på Passeig Maritim 33 som är Palmas största nattklubb med rejält yta för rytmisk rörelse.

Hotell

Hotel Tres http://www.hoteltres.com designhotel mitt i gamla stan, i gammal rustik miljö, poolterass på toppen, fin frukostbuffé, skandinaviska ägare.

Puro Hotel http://www.purohotel.com Modernt, bra läge, takterass, svenskägt, designhotell

Hostel Cuba, http://www.hostelcuba.es billigt och nära stan (Calle Sant Magi 1) enligt Vagabond.

Blue Bay i Sant Augustin (utanför Cala Major) trestjärnigt med tidvis mycket bra pris och underbar havsutsikt, men usel frukostbuffé. Bra läge för den som vill ha både bad och nära stan- utsikten var mer än prisvä[email protected]

Med tåget bakåt i tiden

Absolut bästa sättet att se Mallorcas landsbygd ger samtidigt en resa i tiden. Mallorcas sista smalspåriga järnväg är från 1912 och elektrifierades 1928. Samma vagnpark används än idag för den timslånga resan som först tutar sig fram på Palmas gator, genom ett trist industriområde och så forsar ut genom trädgårdar, förbi hästgårdar och genom apelsinlundar innan det börjar gå uppåt till platsen där man väntar in mötande tåg. Fönstren står öppna och vinden ger fläkt och rika prov på dofter och ljud från flora och fauna, innan tåget ilsket tutande förvandlas till rena spöktåget, då det rusar in i den längsta av flera tunnlar. Kylan griper tag, det doftar fuktig jordkällare och i blixtrandet från kontaktledningen kan du se fukten drypa ned längs tunnelväggarna innan tåget kommer ut på högre nivå med bitvis svindlande utsikt över målet; Sollér, därnere. Dit kommer vi f ö genom ett hav av citroner.

Från det pampiga stationshuset kan och bangården under skuggande plataner ser du ner över den lilla staden och de väntande välfernissade träspårvagnarna som ryckande och knyckande tar dig de sista 20 minuterna ned till havet och hamnstaden Puerto de Soller, där de sista biten knycker fram längs buktens strand ,nästan i vattnet under palmerna. Så populärt har spårvagnen blivit att de nu körs näst intill non-stop med tre-fyra vagnar och gamla vagnar från annat håll har fått komplettera vagnparken, främst från Portugal. Spårvagnar och tåg delar Sollers rangerbangård och stallar- ett fynd för varje spårnostalgiker. Men även för den tekniskt ointresserade skapar det en vacker, kolonial inramning till Sollers marknadsföring av sina produkter på caféer och över butiksdisk. Här säljs apelsiner; färska, i traktens egen apelsinlikör( Angel d ´Or) och kanske framförallt i dess lokala glass; en cup Naranja är en mix av färskpressad juice, apelsinglass och grädde som du står dig på ett tag. Men här säljs också traktens korvar, olivoljor, ostar och spanska kvalitetsskor från ett flertal butiker. Spårvagnarna, som kör mellan caféborden på stora torget skapar en atmosfär av storstad, men man behöver inte gå långt i de vindlande gränderna förrän det enda ljuden är något plingande från ett får eller get och vindens sus i citronträden. Över byn blånar de omgivande höga bergen.

Puerto de Sollers bukt har en fin sandstrand och ger svalkande bad om än bukten även är full av båtar. Här ligger krogarna och caféerna tätt längs buktens strandpromenad, liksom de små hotellen och “badbåtar” av skärgårdsbåtstyp pilar ständigt ur och i hamnen som är en nästan omslutande lagun med fyrar på bägge sidor. Härifrån är det inte många kilometer fågelvägen- om än på slingriga bergsvägar till de berömda bergsbyarna Delà (med många konstnärer och svindlande vyer) och det romantiska Valldemosa (där Chopin bodde och komponerade). Men låt inte lura er att fara till Soller med bil istället för tåg- inget färdmedel på Mallorca kan vara mer rogivande och fläktande än Ferrocarril de Sòller S.A. (http://www.trendesoller.com)

Resan kostar 28 euro t/r och spårvagnen 3 euro per enkelresa (2006). Tåget går ungefär sex dagliga turer och vill du ha det för dig själv åk från Soller på morgonen och Palma på eftermiddagen. Loket är också en vagn och ena halvan av det har bekväma läderfåtöljer i forna 1 klass (först till kvarn…).

Små utflykter

Mallorca är omgivet av två småöar som har status av naturreservat.

Den klippiga Dragonera befolkas av många fåglar och besöks av många fågelskådare. Båtar går hit från Sant Elm och Port d´Andratx på 15 minuter för 10 euro t/r (2006) Tfn 639 617 545 eller 696 423 933.

Den lite större Cabrera har orörd natur och fina stränder. Här kan man t o m få se delfiner. Resan tar 1 timme. http://www.excursionscabrera.com /971 64 90 34.Båten går från Colonia San Jordi. Och från Portopetro 971 65 70 12.