Du visar för närvarande Paris är shopparnas paradis

Paris är shopparnas paradis

Billigt flyg till billig shopping. Paris står sig som Europas främsta modestad, i utbud såväl som pris. Paris är shoppingens Mekka.

Paris är shopparnas paradis, men har blivit en flopp som matmål. Men visst är den romantisk, så länge man inte stöter på franskt regelrytteri som är som värst just i Paris.

Paris är fortfarande ett shoppingens Mekka. Detta inte bara p g a överflödet, modet, utbudet utan faktiskt även för de låga priserna. I synnerhet gäller detta vid rea. Januarirean varar långt in i februari och ger 30-70% på priset, förutom att du kan få momsavdrag (mot särskild blankett från säljaren) på flygplatsen.

Boulevard Saint Michel går från Seine vid Latinkvarterens början upp mot Luxembourgträdgården. Här finner du kläder, skor och underkläder till sanslöst låga priser året om, mycket är latinmode, men det finns för såväl yngre som medelålders. Boulevard Saint Michel kan utnämnas till Paris lågprisgata, utan att det för den skull är out of fashion.(Metro St Michel eller Luxembourg).

Boulevard Saint Michels motsats är förstås lyxbutikerna på Champs Elysées – men även där har det på senare år blivit folkligare och även i lyxbutikerna hålls ibland rea. Paris vinterrea är som regel 11januari-21 februari och på sommaren 24 juni-23 juli, med 2-3 dagars förskjutning beroende på vilket år.

På baksidan av Operan (Metro Opera eller La Fayette) ligger Paris NK; La Fayette med tre stora hus i sju våningar; varav ett är endast för män, men även fått gourmetmataffären på sin lott. Som om det inte vore nog gränsar La Fayette direkt med Printemps, ett lika stort varuhus som kanske mer kan liknas vid Paris Åhléns. Här finns det säkert en och annan som kan tillbringa en hel dag. Varuhusen är indelade i varumärkesaffärer (som NK) med bägge har dessutom egna brands för allt från väskor, skjortor, halsdukar. La Fayette är sevärt för sin enorma glas- och gjutjärnskupol med jugendmönstrade bågar, nyrenoverad och lysande. Här satsar man mer på utsmyckning och kringdesign än på Printemps, men det finns också en lite, lite mer snobbig attityd hos expediterna. La Fayettes avdelning för damunderkläder torde vara Europas största och omfattar nästan ett våningsplan i lätt boudoirstil med rött och lite dämpad belysning. Paris varuhus borgar för rikligt utbud av accessoarer, handskar, strumpor, halsdukar, parfymer etc etc. Alla varumärken av de finaste finns representerade. Det gäller ävenledes herravdelningarna. Matvaruavdelningen är sevärd, spana in ostavdelningen t ex.

Både La Fayette och Printemps har flera varuhus i staden Paris.

De gamla Hallarna är nu mer trädgård, men under dem finns shoppinggallerior av lite enklare slag.

Paris vimlar också av specialaffärer. Rue Myhra, nedanför Montmartre, är en gata helt dominerad av peruker och löshår.

Rue Leon som går tvärs Myhra har en frukt, fisk och grönsaksmarknad med stort inslag invandrare och fräscht utbud i lätt bedagade kvarter. Men här finns ännu folklivet. Och billiga skobutiker med asiatiska skor. Paris blir en alltmer segregerad stad. Visst är konstnärerna kvar i Montmartre, men bakom jalusierna döljer sig oftare lyxlägenheter. Paris stora inslag svarta från Västafrika och vietnameser bidrar till ett mångkulturellt och färgrikt tillskott. Parisarna själva har nämligen tappat sin tidigare så säkra stilkänsla, klär sig ofta både brokigt och tokigt och när det gäller servicesinne och bemötande kan man kanske beskt tillägga att Paris skulle bli en långt charmigare stad med än fler invandrare och färre ”äkta fransmän”. Missförstå mig rätt; det är ännu en charmig stad. Shopping, sevärdheter, boulevarder, kafélivet florerar- fast två små slätstrukna latte kostar 80 SEK och när den franske kyparen som slängt fram dem på bordet så de spillt över kanten bara får 20 cent i dricks visar han med all önskvärd tydlighet vad han tycker om gästerna. Det för oss osökt in på temat ”det franska köket”.

Om det kan sägas att det borde vädras ut. Visst har Paris oerhört bra krogar. Det är jag övertygad om. Men det är en stor stad. Som de flesta turister förlitade vi oss på en blandning av intuition (handskrivna menyer, ser trevligt ut) och råd från hotellets reception. Vi åt halvhyfsat. Till ett mycket högt pris. Betyget för Paris restauranger blir; alldeles för dyrt, även vinerna, i förhållande till priset och långt sämre än i Stockholm, samt gammaldags och fantasilöst. Bäst är de på menyerna, för- och efterrätter är ofta bäst. Men ett enkelt ställe har menyer från 15 och ett litet glas vin för 3.50. En liten flasköl (25 cl) kan kosta 4.50 på en ett enkelt kvarterscafé. Vin ligger runt 16-22 euro flaskan för enkelt bordsvin. Medeldyra ställen tar 24-33 för en huvudrätt. En enkel sallad eller omelett går på minst 8 euro varsomhelst. Det godaste är oftast det onyttigaste och det gör ibland köket omodernt. Sallad från Pyrenéerna var en hit, även i kaloritabellen; två små rostade brödbitar med kryddad chevre, en med fois de gras, därunder fet och god lufttorkad skinka, därunder knaperstekt fläsk och under det återfanns sallad och brytbönor i olja. Mumsigt för 11 euro.

Men generellt…Det är möjligt att Guide Michelin upprätthåller myten om det franska köket som alltings måttstock. Men borde de inte bry sig mer om den generella matkulturen än ett fåtal elitkrogar för börs VD:ar som stjäl bonus från kunder och ägare. Typiskt franskt elittänkande. Sufflén har fallit samman i kalldraget. Fransk matkultur ska vara ett enkelt brasserie med hög kvarterskrogsstandard och ett bordsvin som överraskar. Det är inte en önskan, utan ett krav. Här är Paris distanserat av matstäder som Bryssel, Stockholm och Reykjavik!

Är det kanske därför man ser så många parisare med fyllda baguetter i hand? De finns på tolv miljoner baguetterior , men är också lite överprisade, från 6 euro och uppåt. Men om du har hotellrum med kyl ; varför inte ta hem lite goda ostar och en flaska rödvin, lite färskt bröd eller annat småplock. Det är däremot billigt och mycket högklassigt i många små ”Seven eleven” av gourmetkaraktär. Ost kan de. Rätt mognad vid försäljning och rätt tempererad på krogen. Men vi kan inte leva på ost allena.

Sevärdheter behöver väl knappt nämnas annat än i förbigående; Louvren, Eiffeltornet (11 euro och ofta kö mot toppen), Montmartre- inget att bli besviken på. Staden Paris är sevärdhet nog i sig, en stad för flanörer och för romantik.

Ta dig runt med buss och tunnelbana

Paris är stort, ett tunnelbanekort är nog det bästa. Det finns 10-resors och en, två och tredagarskort. Tredagars kostar 18 euro för hela inre Paris, inklusive bussar och bergbanan i Montmartre. Det är ett okey pris och en bra service, tunnelbanorna går tätt och effektivt.

Buss till CDG kostar 8.40 och tar 45 minuter till en timme. Turen är äkta fransk- en vild ledbuss pressar sig fram genom smala och branta gränder i Montmartre för att nå motorvägen) .En kvart av tiden tillbringas i internsightseeing mellan ofantliga och oändliga terminaler fram till slutstationen nr 1, där bl a SAS befinner sig.