Du visar för närvarande Egypten under ytan

Egypten under ytan

Solsäkert är väl ett bra argument. Men fiskrikt vore bättre. Egypten öppnar två världar; en mot en storslagen forntid och en under ytan, så art- och färgrik att en snorkeltur kan få dig att känna dig lika unik som en astronaut på rymdpromenad. Missa inte Egypten under ytan.

Det finns de som fnyser åt Röda Havet.

Men de har aldrig varit där.

Reven här är de näst bästa i världen. En del säger de bästa, eftersom det finns fler koraller och fiskar inom mindre yta, än de mer utspridda och avlägset belägna Stora Barriärreven.

Låt oss först titta på Sinaisidan, lite ”finare”, lite mer familj och mindre röj än Hurghada. Men också fler snorklare än dykare, beroende på de mer strandnära reven. Men det marina livet är detsamma. Du kan se sällsynta havssköldpaddor även med snorkel, med lite tur.

Märkligast är kanske Dahab på Sinaisidan. Snubblar man på den fina sandstranden ramlar man rakt på revet, för det finns direkt vid stranden. För barn är det givetvis en fantastisk upplevelse, närkontakt av tredje graden, med världens mest färggrannaste fiskar. Den som vill skåda djupet kan göra det i det s k Blue Hole.

Straxt söder om Sharm el Sheik, ligger Ras Mohammed. Du får simma ur den skyddande bukten och det kan bli lite vågbryt på revkanten, men belöningen är storstilad. Ett stup på många hundra meter av svindlande blått och stim av även stora fiskar simmar och glimrar dig förbi, samtidigt som du kan klappa småfisk på kanten och betraktas av muränögon.

Samtidigt har du ständig tillgång till slösande sol, skyddande klippor och allt i en gyllengul färg mot azurblått och turkosgrönt.

Sharm el Sheik erbjuder varianter som ström- och grott-, samt vrakdykning. Här finns många mysiga restauranger och bra shopping; en stor tillströmning av italienska turister har satt standardmåtten.

Sharm el Sheik är en bra utgångspunkt för utflykter till Sinaiberget. Visst kan det vara lite motigt att stiga upp vid 2-tiden på natten för att ”klättra i berg”, men belöningen när det röda klotet stiger över öknen och det blå diset skiftar i de mest fantastiska nyanser, är ett lyft för själen. Många besöker Sankta Katarinaklostret, med sina många ikoner. Utflykter till beduinbyar och övernattning under stjärnhimlen i öknen är annat som ger många ett minne för livet.

Det finns många fina ställen längs Sinaikusten, som Nueiba, som länge behöll sin hippieatmosfär invid de många cafeerna kring den fantastiska stranden. Taba är också värt ett besök, med sitt klara vatten.

Många tar också båt för att nå längre ut till ”finare rev”. Men sanningen är att det finns lika mycket fisk på grundare vatten längre in till kusten. På Sinaisidan duger det gott med snorkling från land, eller dykning, för den som är här för första gången.

I Hurghada är det däremot båt som gäller. Reven ligger längre ut.

Hurghada som stad har ett hektiskt nattliv; det är det snällaste som kan sägas. Hurghada som stad tål inte dagsljuset; en bedagad charterort med spruckna trottoarer, skräpig och lortig. Här syns lika förfallna brittiska turister inleda med en pint frukost. Däremot finns fina hotell lite längre ut. Straxt norr härom ligger El Gouna, ett konstgjort Egyptiskt Venedig med kanaler och vackra hus, dit bara boende turister och egyptier med särskilda arbetstillstånd tillåts. Vackert och romantiskt, men lite konstgjort. Många barnfamiljer åker till än mer familjevänliga Makadi Bay, söder om Hurghada. Fina stränder norr och söder om Hurghada således, men den som vill se fiskarnas mångfald bör ta båten.

Sharm el Sheik och Hurghada knyts ihop med bilfärja såväl som snabbåt. Men de gör sig bättre på varsin semester. Skillnaderna är stora, men det är ändå samma aktiviteter.

Safaga, 65 kilometer om Hurghada är främst känt som spa-resort.

Hela 350 kilometer söder om Hurghada ligger Marsa Alm, tidigare mest känt som en utpost för dykare. Den har nu fått egen flygplats och många hotell har vuxit upp.

I Egypten är det bäst att vara försiktig med magen. Ta något förebyggande hemma. På plats finns kraftfulla piller, t ex Antinal, receptfritt på apoteken för billig peng.

Bo inte för billigt. Vill du ha en avkopplande semester, välj någon resort med minst fyra stjärnor.

Från säväl Hurghada som Sharm el Sheik ordnas utflykter till Luxortemplen och Kairo med pyramiderna och sfinxen. De sker i busskonvoj av säkerhetsskäl; vilket innebär 100-tals bussar förbi ett otal beväpnade posteringar. Luxor kan nås över dagen, cirka 30 mil och Kairo med övernattning, drygt 50 mil. Men det blir en lång och het dag till Luxor, där nu når templen när solguden står i glödgat zenit och som flest människor är på plats, köandes t ex till Konungarnas dal.

Utflykt med övernattning är klart att föredra. Templen är vackrast efter skymningen, med t ex ljud- och ljusspel. Är du här två veckor kan en sådan här utflykt ändå gå an. Är du här en vecka; stanna med fisken.

Prutningsmentaliteten, tiggeriet och små lurendrejeriet kan vara jobbigt; fel, det är jobbigt. Ändå är Egypten ett fantastiskt resmål; solsäkert, fantastiska stränder, bra hotell- men det räcker inte. Men med cyklop och snorkel öppnas en ny värld, det är därför du ska hit, missa inte det.

Inget är som Egypten lyder en reklamslogan. Det är sant, mest på gott, lite på ont.

Ändå finns en rad ännu oexploaterade tillgångar.

Alexandria med det nya biblioteket, sin cornish vid havet, sina koloniala minnen och snart kanske ett undervattensmuseum med lämningarna av det gamla Alexandria, väntar på att återupptäckas i stor skala.

Då finns dessutom en rad badorter längs Medelhavet och krigsminnena i El Alamein att beskåda.

Även Suez har fantastiska stränder.