Du visar för närvarande Nattens drottning Gent

Nattens drottning Gent

En trist industristad har ömsat skinn och blivit nattens drottning och perfekt för ”city breaks”

EU har nog betytt mycket för Belgien. Men kanske inte riktigt för turismen. Tvärtom är dess tillgångar en väl bevarad hemlighet. Eller omvänt; politikerna visste vad de gjorde när de valde Belgien.

Bortom storstaden har Belgien flera perfekta ”city-breaks”. Den mest överraskande är kanske Gent.

Gent känt härhemma för sin Volvofabrik och som en industristad.

Men den har förvandlats, inte minst som Nattens drottning.

De senaste åren har Gent putsats upp, omsorgsfullt och välplanerat. Innerstaden är väl integrerad och betydligt större än i t ex turistmagneten Brügge. Det tar säkert ett par timmar att gå runt. Här är fullt av vackra kyrkor och inte minst den fantastiska ”rovriddarborgen”, Gravensteen/Castle of the Counts ,som ser ut som en kuliss i Disneyworld men är alldeles äkta vara mitt inne bland idylliska gränder. Den byggdes på 1100-talet, lika mycket som skydd för grevarna mot de omgivande borgarna som för skydd av staden. Här finns kanaler. Här plingar spårvagnar tufft över träbroar. Här finns det pampiga Belfry, klocktornet byggt av handelsmännen bara som ”show-off”, Rådhuset och St Bavo katedralens mäktighet med triptyken The Holy Lamb av Rubens i en särskild utställning inuti. Här finns framförallt en hel rad med torg, fontäner och statyer som ger en lätt sydländsk atmosfär. Torgen används också till marknader; fredagens stora

fiskmarknad förutom, finns fågel och blomstermarknader bl a. På senare år har man jobbat med ett fantastiskt projekt för att illuminera staden, enligt uppgift utfört av ett finskt företag. Det ger ett närmast otroligt starkt intryck. Broar har belysts så det ser ut som man kan gå på spegelbilden i kanalen. Färgvalet är varierat och utsökt, inte bara för att belysa, utan för att skapa stämningar. Gent har verkligen blivit Nattens drottning. Det gäller- med adress Sverige- att våga. Rovriddarborgen är t ex belyst bl a i gult, rött och lila.

En lokal bestämmelse kan också ha visat sig viktig i att göra Gent till en så trivsam stad. Som alltid i Belgien finns det gott om fabulösa och utsökta kvarterskrogar till rimliga priser. Här har de begränsats till ett 20-tal per område. Det gör att det finns inte ett restaurangdistrikt, utan många, liksom torg. Detta i kombination med att det är en levande stad, inte primärt en turiststad, gör mycket för atmosfären. Det är en fantastisk stad att flanera genom nattetid. Lugn och ändå levande (250 000 inv.). För ett tiotal år sedan fanns inga byggbestämmelser alls. Några skräckexempel finns. Idag rivs inget, hur dåligt skick det än är i. Alternativet har blivit att bevara fasaden och bygga nytt bakom; en ”stil”, det skapar harmoni och helhet och kallas ”fasadism”, även om en och annan hellre kallar det fasa- dism eller kanske fa-sadism.

Det lokala företaget Vizit gör middagspromenader i nattens drottning. Du äter fyra rätter med olika drycker och på olika restauranger och får dig en lång rad anekdoter om staden serverade under kvällen. Det är ett underbart sätt att få ned ännu mer av detta livets goda som Belgien är bättre på än Frankrike: mat (där stack vi ut hakan, men åtskilliga besök har gjort mig övertygad och därför behövs promenad mellan målen än mer).

Men om man gjort en sådan här promenad med vizit så är det inget man kan göra nästa gång, då vill man ju se något nytt?
-Inte alls, säger guiden Bruno som är lärare på dagarna. Vi tar nästan aldrig samma tur. Kunderna kan lägga vissa riktlinjer. Men vi har ett 50-tal restauranger att alternera mellan.

Det säger en del om Gents matkultur.

Kanin med risotto med vanilj och mascarpone, katrinplommon i calvadossås. Tja, det var bara ett exempel på enkel flandersk husmanskost i ett land som blommar av skaldjur och fisk.

Från Gent går det också att hyra, ro eller åka kanalbåt på lantliga kanaler eller ända till kusten.

Och tro det eller ej; denna medeltida idyll är ännu en stor hamnstad, långt från kusten och en av Europas största mottagare av bananer och tropisk juice.

Allt detta en knapp timme från Bryssels flygplats med tåg.

Den här artikeln skulle kunna göras mycket längre. Men Gent uppmanar till egna upptäckter. I varje gränd.

Krogtips i Gent; Jan Breydel, Verdronken Land, Tiffa, Korenlei 2, Foyer. Den vackra Operan har en utmärkt krog i övre foajén med terrass ut över torget-stämning. Senaste designhotel heter Ghent River Hotel, hamnmagasin med rustika tak och tegelväggar med kanalutsikt. Dreupelkot är en bar som bara serverar genever, drygt 100 sorter. Chiligenevern varnas för. Den som inte gillar genever; prova hallongenever.