Du visar för närvarande Moskva – En färggrann stad

Moskva – En färggrann stad

Moskva är en färggrann stad, nyrenoverade fasader, återuppbyggda Frälsarkatedralen, Kremls tinnar och torn, ikonsamlingar, rökelse, tsarkanonen och tsarklockan alldeles intill Putins palats.

Fylld av allt från fantastiska museer, med målningar, dräkter och konstföremål ända från 1100-talet fram till Fabergéäggen. Här kan du uppleva från konserter, balett och cirkus av högre klass än någon annanstans i världen till jazzklubbar och fantastiska restauranger och ett nattliv värdigt en 10-miljonerssstad. Peter den Store som reser sig högt över vingklippta kommunistledares statypark och folkkonsten som säljs längs Moskvafloden, med sitt ständigt romantiska budskap; åter till naturen.

Byggkranarna svänger. Tio miljoner invånare blir snart 14, ingen vet var gränsen går. Här byggs på höjden. Federationstornet ska med sina 340 meter bli Europas högsta hus 2007. Men allt är inte glas och betong. Vid Moskvafloden reser sig det pampiga monumentet över Peter den Store i stäven på ett fartyg som borde ha namnet galären Gazprom. Intill ligger en berömd statypark där man samlat resterna av stympade Lenin och Stalinstatyer som här s a s får titta upp mot tsar Peter, sevärt och tänkvärt. Än mer kanske att Marx både finns på skrotgården i statyparken, men också fylld av pompös granit i själva staden.660 miljoner dollar kostade det att mittemot Peterstatyn återuppföra Försoningskatedralen i all sin prakt. Den revs av kommunisterna som här skulle uppfört ett flera hundra meter högt Stalinmonument. Kriget kom emellan och det blev en simhall. Nu är religionen återinsatt i högsätet. Kremlin har aldrig varit mer gyllene och färgglatt, liksom XX kyrkan på Röda Torget (där röd ursprungligen betyder vacker på ryska). Kremlin är inte bara märkligt för sin historiska atmosfär, där den ryska dubbelörnen ersatt den röda stjärnan på den forna mottagningshallen för ”Sovjets vänner” i betonggrå 60-talsstil, men där röda stjärnor ännu glittrar över många andra historiska byggnader. Här kommer du nära Putins palats, den 40-ton tunga tsarkanonen, som blev världens största till priset av att inte kunna användas och den 200 ton tunga klockan som sprack- en historisk metafor? St Basils Katedral på Röda Torget är lika vänligt färgglad som en rysk matrosjkadocka, trots att den grundades av Ivan den förskräcklige. Tunnelbanan är den bästa förbindelselänken undan trafikinfarkten och ger en sevärdhet i sig med sin konstnärliga och arkitekturmässiga prakt.

Moskvas T-bana som transporterar 10 miljoner resenärer om dagen är inte bara världens största utan var också tekniskt långt före sin tid bl a genom sin snabbhet. Moskva som en korsväg för historien och ofta en blodig sådan har annars förstört mycket i bränder och krig. Arbat är den enda gatstump som är kvar som ursprunglig affärsgata. De sju Stalinskraporna är liksom många andra byggnader i praktfull kvällsbelysning. Den som vill ha en nostalgitripp i den tiden ska absolut bo på hotell Ukraina, ett av de sju palatsen. Hotellpriserna i Moskva är höga, därför är Ukraina, med många nyupprustade rum, liksom nyrustade Cosmos med lite sämre läge, men 1770 rum väl anlitade alternativ. Det kanske vackraste hotellet är Savoy med blott 65 rum, alla individuella i rokokostil, byggt strax efter sekelskiftet och renoverat med varm italiensk hand till det kanske mest stämningsfulla i Moskva, med spektakulär pool och lobby med sprakande öppen spis och bar. Bor du inte här är restaurangens palatslika interiör ändå något av det mest romantiska du kan hitta i en kall vinterstad.

Men på loppmarknaden för konst (intill statyparken vid floden) om söndagarna finns i storstadens brus en klar trend bland hötorg- och fynd; oljemålningar av stilla sjöar, nigande björkar, isad taiga med slädpartier och snö över tinnar och torn. I folkrötterna är ryska folket såväl ett av de gästfriaste som mest romantiska. Den ryska själen har långa rötter ut i naturen i detta land som just där sitter på en turistpotential av guds nåde.