Du visar för närvarande Åbo har blivit mer Turku exotiskt – Nordens häftigaste pubrunda

Åbo har blivit mer Turku exotiskt – Nordens häftigaste pubrunda

Åbo är pubarnas stad och till Åboölets hardcore passar det tuffare finska namnet Turku kanske bättre. Åbo är en festligare stad än namnet antyder, studentstad, feststad och skärgårdsmetropol. Men det gamla Svenskfinlands huvudstad Åbo har också på senare tid blivit alltmer finskt Turku och på så vis även mer exotiskt för en turist.

Åbo har lite oförtjänt kommit i skymundan som kryssningsmål i jämförelse med mer välkända Tallinn, Riga, Helsingfors och Åland. Men det finns faktiskt rätt mycket drag under galoscherna i Åbo och fantastiska omgivningar i skärgården, Nådendal och Raumo. Så Åbo förtjänar att upptäckas.

Din drömskola; Koulu, är en stor flervånings 1800-talsskola med stor trapphall och klassrum för säkert strikt uppfostrade flickor och tillhörande stor skolgård. Idag är Koulu mikrobryggeri, restaurang och skolgården Biergarten; rektorerna må vända sig i sina gravar, men här är hålligång till 03.00. Svensk-Finland har dock en för nya influenser mer återhållsam attityd än svensk-Sverige. Mesta mattrenden är husmanskost. Och en f d skola, med planscher, bänkar och kateder, är en av stadens trendkrogar under namnet Skolan. Under min tid åt jag aldrig en god slottsstek. Men på Skolan åt jag min första goda slottsstek på 50 år. Är det så den skulle smaka? Här finns hembryggt öl under namn som Lektorn, Magistern och Rektorn.

X Från bank till dass

Vandra vidare kan du på ölrunda i Åbo centrum till Old Bank som har 150 sorters öl och är inrymd i just en banklokal. Nya Apoteket toppar även med livgivande whiskeysorter och räcker inte det finns även en f d offentlig toalett och några ställen till i den kulturella ölpromenaden., där endast Nya Apoteket ligger på andra sidan ån som på bägge sidor är fylld med frestande restaurang-och ölfartyg, varav en del faktiskt rör sig ut i skärgården och mot Nådendal. Fullt av flytande frestelser med andra ord. Förirrar du dig nedströms är den sista räddningsplankan den lilla linfärjan över Aura å som tar två minuter och är gratis. Men då måste du veta på vilken sida om ån du ska förstås. För många är sista räddningsplankan inför gryningen istället den anspråkslösa korvkiosken Mantun Grilli; Åbos bästa korv, öppet ända till 05.00 och då går snart morgonbåten…

Mellan Åbo och Åland finns ibland stora fjärdar, men inget öppet hav, mer än just Skärgårdshavet. Från Åbo kan du åka Skärgårdens Ringväg, 250 kilometer längs tolv broar och med nio vägfärjor. Det går på en dag, men det finns många frestande platser för mat och dryck och övernattning och en hel del väljer att göra resan med cykel, vilket också minskar väntetiderna i färjekö. Det finns också en Lilla Ringvägen via vackra Själö. Faktiskt kan du åka vägfärja hela vägen till Åland och för den som verkligen inte gillar öppet hav kan det vara tryggt att veta att hela den elva timmar långa resan Stockholm-Åbo, förutom ynka 1,5 timme över öppet Ålands hav, faktiskt sker inomskärs i världens största och vackraste skärgård.

X Slott och Månsdotter

Den första sevärdhet som möter färjepassagerare som kommer iland är Åbos pampiga slott. Inte långt därifrån uppströms Aura å ligger det relativt nya Maritima centret med stålsegelfartyget Soumen Joutsen som minner om Finlands stolta oceanseglartraditioner, samt ångfartyget Bore, en vackert trädäckad och ädelträpanelat Finlandsfartyg från 1960 som är såväl museum som vandrarhem. Åbo Konstmuseum är en lämplig slottslik miljö från 1904 för bl a en stor samling nordisk konst. Det mindre Biologiska Museet ligger i en vacker jugendbyggnad. Sibeliusmuseet en en finsk arkitektonisk pärla. Åbo Domkyrka blev landets främsta domkyrka redan år 1300 och är byggd redan i slutet av 1200-talet. Åbo Domkyrka har en speciell atmosfär med historiska vingslag från gemensam svensk-finsk historia. Saluhallen från 1896, ännu fungerande, är ett mer sakralt tempel väl värt ett besök, inte minst för de många närproducerade varor Åbo med omgivande skärgård kan vara stolt över.

Här ligger Erik XIV:s frillodrottning Karin Månsdotter begravd i domkyrkan som enda krönta person. Hon, en dotter av folket, var inte fin nog för Stockholm. Här vilar också storheter ur svensk historia som Knut Posse, befälhavare på Viborgs svenska slott vid den s k Viborgska smällen Eller befälhavare för svenska arméer i öst; Torsten Stålhandske, Åke Tott, Evert Horn. Men vem kommer ihåg. Sveriges östliga stolta historia förträngdes när Sverige förlorade Finland till Ryssland 1809. Kanske har själva Åbo känt sig så ibland. Bortglömd. Här uppfanns svensk neutralitetspolitik. Menar man. Tsar Alexander I mötte här Karl XIV Johan, som han misstänkte skulle falla ryssarna i ryggen i kriget mot Napoleon. Men Karl XIV Johan, en gång Napoleons marskalk försäkrade att Sverige skulle förbli neutralt. Men Åbo fick sin roll i stormaktsförhandlingar. Oturligt nog snubblade en piga på en lykta en sommarnatt 1827. Stadens studenter var på ferie och utan mannakraft brann staden liksom ned, i stort sett undantagslöst. Och tsaren fick en ursäkt att flytta huvudstaden närmare moderlandet. Men Åbo kom tillbaka. Blott för att under andra världskriget bli en av de första städerna att inneha det mer tveksamma rekordet för ”mest bombad”. Trots det finns många charmiga platser och hus kvar; känslan av universitetsstad, inte olikt Uppsala på så sätt, men utan vattenfall i Aura Å.

X En skärgård tät på sauna

Åbolands skärgård är betydligt mer oexploaterad än Stockholms. Många naturhamnar väntar seglaren. Här finns 20 000 öar. Många cyklar mellan färjorna.

På Nagu driver Mikael Smeds skärgårdskrog med utstuderad gourmetmeny med franska influenser, därav krogens namn L’Éscal. Säsongen är dock kort.

Vi har plats för 400 gäster och har 40 anställda och öppet 11-24 varje dag. Visst har vi öppet på vintern också. Med fyra anställda….

Mikael Smeds roar sig också med en att tillverka en mjuk och rund ”calvados”- som marknadsförs under namnet Kasta Loss. Det finns gott om gamla äppelodlingar härute.

På ön Rimito ligger en annan entreprenörs drömanläggning; Herrankukkaro, Herrens hage. Det är en hel by i omålat timmer med inspiration från forna tiders fiskeby. Idag är det öppet för grupper och konferenser, många ledningsgrupper och flera presidenter har passerat här. Här finns en rökbastu för 124 gäster, en rad njutbara badtunnor, varav en går att simma i. Konferenskåtor och rökt smörgåsbord på sik, gös, lax, mörkt skärgårdsbröd med havtornsmör, glödstekt lax och kallrökt kött. Rustik lyx dominerar stället som är öppet året runt. Vintertid får gästerna bl a dra på isfiske och sparksafari.

XRingleden och cigarrer

I skärgården gäller det att hitta sin egen nisch. På Nagu tillverkas t ex Finlands sista cigarrer på blad från Kuba och Sumatra.

Den som åker öriket runt med bil, cykel eller scooter kan välja Lilla eller stora Ringleden. De går in till Åbo igen via Nådendal, en av Finlands vackraste och mest välputsade trästäder med sommarkrogar i vattenspeglande snickarglädje. Här ligger också landets mest framgångsrika spa; Nådendals Spa som när möjligheten att bygga ut tröt, lät bygga sitt eget kryssningsfartyg, fast utan motor, som balkonghytternas Mecka förtöjd vid detta lyxiga spacentrum. Här finns också Muminvärlden på en egen ö. Här kan du också besöka den vackra parken till Presidentens sommarpalats. Men de flesta väljer att bara vandra runt i Nådendals vackra trähusstad, ett förstorat Vaxholm med många krogar på bryggorna ut över havets innersta fridfullt kluckande vikar. Här finns en kärleksstig som ringlar upp på det vackra utsiktsberget där du kan ha picknick. Nådendal är idag inte bara en sommarort, utan en av de finaste och dyraste bostadsadresserna i hela Finland. Men det där med svensk-finland och de dubbla språken börjar det bli si och så med. Gatuskyltar och skyltar med hus- och områdeshistorik i Nådendal är väldigt ofta numera bara på finska. Hit kan du också komma med skärgårdsångare från närbelägna Åbo. Kanske bäst vi vänjer oss vid att staden heter Naantali. Men motorvägen mellan Nådendal och Åbo är fortsatt skyltat även med ”Nådendals Snabbväg” och tar bara 20 minuter.

I Åbo, som ju länge var en av Sveriges viktigaste storstäder, sitter svenskheten lite djupare och du kan fortfarande få en svenskspråkig teaterupplevelse på Svenska Teatern i den gamla vackra salongen.

Raumo, en timme från Åbo, är ännu en trähusidyll och har t o m tilldelats två Unesco världsarv att förvalta.

X Världens bästa pizza

Och tryter restaurangviljan och du vill ha utsökt mat till en närpicknick då är Kotis hempizza ett alternativ. Faktum är att denna finska hämtpizza fått pris som världens bästa; tunn och originell. Priset gick till pizzan ”Berlusconi”; med renskav, lök och kantareller. Går inte av för hackor. Men en Karhu björnöl till kanske eller en Lapin Kulta; Lapplands Guld och så en liten shot av Koskenkorvas nya nordiska serie; Nordic Berries, Lingonberry eller Blueberry; fräsch bärsmak i klar dryck. Nuuuu.

Åbolinjen trafikeras från Stockholm av Silja Lines Galaxy och Baltic Princess morgon och kväll, av Viking Lines Viking Grace och Amorella nästan samma tider samt av Finnlines mellan Kapellskär och Nådendal.

Turku är väl värt en resa.