Flygplatsen har Köln/Bonn gemensamt. Men annars är det två olika världar, båda väl värda en weekend.
Låt oss först avliva en myt. Rhenlandet förknippades ofta med Ruhr; de tunga svavelosande industrierna. Visserligen är detta Europas mest tättbefolkade region. Men det måste även gälla lövträdspopulationen. Grönskan är tät, trädgårdarna dignande.
Köln är som Stockholm i storlek.
Tåget från flygplatsen för dig direkt till Domen. I stort den enda byggnad som stod efter andra världskriget. Detta trots att britterna, som bombade mest, inte ens hade någon instruktion att undvika den och att den är stadens absolut största byggnadsverk.
Den tog 642 år att bygga och det tar fyra år bara att putsa dess fönster, med sina magnifika glasmålningar.
Köln är en ölstad. Ölet serveras oftast i 0,2 liters glas. Dessa fylls på av kyparen så fort du druckit ur. Lita på det, han har provision just på det. Alla tycks nöjda. Ölen är tack vare detta alltid fräsch och kall. Kölch är ett av tiotalet märken.
Köln är Tysklands mesta festivalstad. Nattlivet står högt i bryggeritaket. På nattkröken samlas man gärna på hotell Timp på Heumarket, stadens berömda transvestitshow på stadens mesta samlingsplats. Här finns en stor andel gayinvånare och Köln blir därför lite Tysklands San Francisco.
Från Domen går gågator ut i det stora shoppingområdet; priser lägre-samma som hemma, men utbud och märken annorlunda. Bakom Domen ligger museiområdet, med flera berömda konstmuseer.
Köln är stolt över att en gång varit romerskt. Hadrianus var en gång ståthållare, med golvvärme i sitt palats. Kanske har något av romarnas livsstil dröjt sig kvar.
Rött tyskt och inlines
Arkitekturen är blandad, bär spår efter kriget. Men stämningen är flanörvänlig och mycket “tillbakalutad”; en mysig tysk stad.
Bonn är 45 minuter från flygplatsen. Här finns drygt 300 000 invånare i den forna huvudstaden, som nu växer som centrum för många huvudkontor åt multinationella företag. Mest är det en park-rik småstad med 18 kilometer strandpromenad längs Rhen, med värdshus, för vandrare, cyklister, joggare och inlinesåkare. Den för dig in i vindistriktet, ovanligt nog bl a goda tyska rödviner i närbelägna Ahr-dalen. Här finns en rödvinsvandringsled på 35 km Altenahr-Bad Bodendorf. Här skördas Portugieser, Spätburgunder och den sällsynta Frühburgunder. Du kan ta båten tillbaka eller spårvagnen, Du kan också göra dagsturer på en av Rhens mest romantiska sträckor, vinberg, byar och många slott.
Bonn är berömt för sina museer. Museumsmeile är en rad museer tillsammans. Konstmuseets förste chef var svensken Pontus Hulthèn. Lokalerna är utsökta- inifrån. I våras visade t ex en magnifik exposé över Kreml, med de främsta skatter inkluderat Fabergéägg och monumentalkonstnären Baselitz. Här finns Dali och Max Ernst. Här finns bl a även museet över Tysklands historia. Här ordnas också många internationella konserter; även rock. Bonn är Beethovens hemstad. Hans födelsehus är välbesökt. Om tyskarna har fördomar om Sverige som dyrt har vi det motsatta. Men Bonn erbjuder faktiskt weekendpaket på centralt belägna hotell med frukost och en museibiljett från 44 och upp till 77 euro per person på de bästa hotellen.
Årets allra största fest är säsongsinledningen den 1 maj; “Rhen i flammor”, då flodens alla byar lyses upp av tusentals bengaliska eldar och fyrverkerier och flodbåtarna bildar kolonn på floden.
Sedan är det dags för sparrisfest; på längden tvären och bredden ligger dessa läckerbitar klara för en lika delikat som hälsosam spis.