I Indien finns plats för alla, men individen bor trångt.
Den största upplevelsen i Indien är myllret, dofterna – den mänskliga puls som alla kallar kulturchock och faktiskt tar en tid att vänja sig vid. Att ta en cykelrickshaw genom de smala gränderna med sitt os av bränt gummi och stekt kött – gärna sida vid sida med de dunkla dofter två elarbetare lyckas frigöra i sin grävda grop av osalig kabeltrassel är Indien med rop och skrik, visslingar och gestikulering i ett kaos endast den erfarne kan bringa mental ordning i. New Delhi är en skog under vars träd någon byggt en stad. Snåren gör det svårt att få överblick. Humayuns Grav är, i synnerhet i skymningen, ett kontemplativt gravtempel som sägs ha varit inspirationskällan till
Taj Mahal. Fåglarna och den fuktgröna parken med sina vattenkonster utgör en bjärt kontrast till stadens vimmel. Tystnaden här är så påtagligt fridfull, just för att den är så sällsynt i staden. Qutub Minars femvåningstorn byggdes 1193 av en muslimsk pirat och erinrar också om Indiens stora muslimska befolkning och att landet i långa tider styrdes av muslimska härskare. Red Fort erinrar om den världsliga makten och även om byggnaderna tycks intakta inklusive inläggningar av halvädelsten på konstfullt smyckade pelare, så är allt guld och ädelstenar av vilka det fanns tonvis för länge sedan plundrade och bortförda, liksom de vackra glasmålningarna och äkta mattorna, inte minst av det brittiska ostindiska kompaniet. Borta är också maharadjan som lät alla sina flickor dansa nakna i regnet i parken, där han också kunde njuta av dem vid kvinnornas hamam-bad i marmor.
De flesta resenärer passar på att avverka den s k Gyllene Triangeln, genom Utar Pradesh och delar av Rajastan för att besöka Taj Mahal och Jaipur. Det är en sträcka på knappt 200 km mellan varje ort och färdas du med buss så räkna med sju timmar per resa. Tåget lär vara något långsammare. Men misströsta inte, det är sevärda resor; resor i det närvarande, ständigt levande mänskliga myllret- bättre sevärdheter finns inte.
Taj Mahal ligger i Agra och visst är palatset lika alabasterskimrande som i myterna. Nästan genomskinligt, svävande och ett svindlande slöseri för att vara bara en drottnings grav, i synnerhet som hennes kammare bara känns fuktig, mörk och trist. Nej Taj Mahal ska beundras utifrån när det som på bild skimrar i sina många fontäner. Fast egentligen är det vackrast från sidan eller bakifrån där floden rinner, med dess gröna strandbrink fylld av ljud från ädelstensskimrande fåglar som fiskar och letar frukt i träden. Babianerna vandrar sävligt längs templets gårdar. Det sägs att du ska vara här i soluppgången, en sisådär 6.00. Bry dig inte. För det mest går solen upp sent ur luftföroreningsdiset, men strålar sedan sirligt hela dagen genom solrök och om än en oönskad effekt fördjupar den närmast Taj Mahals trolska skimmer. Det är helgat mogulens favorithustru , som dog i barnsäng vid det 14:e barnet. Det är ett monument över kärleken större än livet, men bringade inte familjen evig lycka. Tredje sonen traktade så efter makten att han lät döda sina två äldre bröder och spärrade in sin far i några rum i Agras Red Fort lite längre bort, där han kunde se sin hustrus vita grav liksom sväva över floden.
Jaipur har sitt Amber Fort. Om ni någon gång sett bilder från Lhasa i Tibet är det lite av intrycket, om än bergen inte är lika höga. 90 elefanter med vackert målade snablar väntar i den armada som transporterar turisterna upp till ingången. Det är ett sagans fort, såväl inuti som till utsikten. Men när muslimerna tog över målades de en gång så erotiska väggmålningarna över. Palatsets trädgårdar kopplads till det sinnrika systemet för dåtida luftkonditionering genom vindöppningar mot berget och små vattenfall av svalkande vatten som på sin väg genom palatset parfymerades med rosor och andra väldofter. Elva kilometer härifrån ligger Jaipur med vindarnas tempel och dagens maharadja som visar sitt palats för pengar. Huvudstaden flyttades hit på 1700-talet, eftersom den dåvarande maharadjan ansåg att de skyddande bergen kring Amber omöjliggjorde hans hobby; astronomi och astrologi. Många maharadjor blir idag rika på att driva hotell och i Jaipur finns t o m ett nybyggt palatshotell, shiv vilas. Indien satsar en hel del på lyxturism. Hotell i palatsstil, ett par lyxtåg i Mahardjastil som ”kryssar” genom olika delar av landet. Golfturismen är spirande med sex golfbanor runt New Delhi.
En stor potential ligger också i naturturism; heli-skiing, klättring, rafting, paragliding, vandring, fiske ridning, kamel- och yaksafaris.
Därtill kommer tigerreservat, fantastisk fågelskådning, ökensafaris och en lång rad nationalparker och reservat för allt från apor, krokodiler, havssköldpaddor till flamingos och elefanter.
Alla känner Goas långa sandstränder. Södra Indien med Kirala har fantastiska stränder, människor och miljöer. Bakom havet finns de s k ”back waters”, som gjorda för båtsafaris och även för en hel del vattensport.
Andra kommer för yogakurser och alltfler för ayoorwedabehandlingar för hälsa och skönhet. En annan form av turism man hoppas mycket på är sjukvård. Det finns åtskilliga sjukhus specialiserade på allehanda operationer; ögon, inre organ, by-pass osv. De är ofta byggda med servicen hos ett femstjärnigt hotell och erbjuder prisvärda längre vistelser för patient och anhöriga med sightseeingturer och rundresor i paket jämnte behandlingar och konvalescens. För myllrande Indien är också mycket bra på kontemplativt lugn och inre harmoni med hjälp av tusenåriga traditioner som nu kombinerats med modern sjukvårdsteknik.
Behöver vi nämna shopping?