Du visar för närvarande Hong Kong – Orientens Pärla

Hong Kong – Orientens Pärla

Hongkong är de fantastiska vyernas stad. Skyskraporna sedda uppifrån de gröna, tropiskt täta kullarna; den ständiga fartygstrafiken på det som liknar en stor flod, men är ett sund av Sydkinesiska havet med allt det betyder av fläktande havsdoft och hamnstadens puls.

Nu öppnar även SAS trafik Arlanda-Hong Kong. Den i övrigt närmsta vägen är Helsingfors-Hong Kong via Finnair. Vi tänker Hongkong som affärscentrum, storstad med sju miljoner invånare. Det är den. Men också 200 öar med otaliga badstränder, fiskebyar och skärgårdsbåtar. I mitt, högst personliga tycke, är den Asiens vackraste stad.
Men varför åka till fusk-Kina, när riktiga Kina öppnats? Kanske för att den snabba moderniseringen av Kina gjort många storstäder så västerländska. Hongkong har kvar sin koloniala charm, samtidigt som den fått mer kinesisk prägel, vilket gjort den ödmjukare Dessutom är den lätt att vistas i. Kollektivtrafiken går som ett schweiziskt urverk.

The Peak bör besökas tidig förmiddag och den klassiska bergbanan är bästa sättet, men andra tider på dagen är köerna timslånga. Den nya ”utsiktspaviljongen”, The Peak Tower, är som en djonk, eller en vågskål mellan öst och väst. Hit kommer många om kvällen, inte minst för besök på Café Deco, trendkrogen. Men den allra vackraste av vyer ges faktiskt inte från ”utsiktsdjonken”, utan genom att du ägnar en fridens timme åt vandringsleden runt The Peak, följ gjutjärnsstaketet bara. Den ena vyn följs av ännu mer hisnande, en glimrande hektisk storstad under dig och grön bambu och trädstammar runt dig, doft av jord och grönt, kvittrande fåglar, 200 fjärilar, 175 arter av eldflugor, fast de håller bara till vid vattensamlingar. Härifrån får du en bra uppfattning om vad Hongkong är. Vandringslederna är många och det är ett av invånarnas favoritnöjen under den klaraste årstiden november-februari. Många äldre ger sig ut redan fyra på morgonen, innan ljuset och hettan kommer. Du möter joggare och de som rastar hunden. Se de särskilda papperskorgarna för hundbajs. 5000 SEK i böter för den som inte gör rent efter sin hund. Vandringsleder finns på många håll och öar. Stränderna är alla allmänna. Längst ut finns t o m rev att dyka vid. Vattensport är favoritnöjena på sommaren med 27 gradigt vatten.

Två små marginella varningar. Med klimatförändringen kommer fler hajar in till Hong Kong. Men badvakterna och hajnäten är också många. Hongkongs gröna berg är kända för sina många ormarter, en hel del giftiga, men de undviker dig helst.

Det finns de som bor häruppe på The Peak, en gång bara tillåtet för vita. Sugen på utsikten? En lägenhet får du lätt för 40-50 miljoner.

Shopping är förmånligt. Hongkongdollarn har följt den amerikanska dollarn nedåt och gjort det än bättre. Kring Causeway Bay på Hong Kong Island pulserar butikslivet för många Hongkongbor. Skjorta 100-200 kronor, byxor 250, en kavaj för 500. Kul märken som Giordano, stor asiatisk kedja. Enda problemet ibland är storlekarna. Många gör sina fynd på Stanley Markets öppna marknad, samtidigt som de kanske badar i Repulse Bay. Mest för turister, men just det gör storlekarna mer europeiska. Att sy upp en kostym må kosta dig 2800, men betänk vad det skulle kosta hemma med skräddarsytt, be om tips på skräddare och var aktsam vid val av tyg.

Elektronikpriserna har pressats hemma, så de stora fyndens tid är förbi.

Hongkong hade förr rykte om sig för dyr varumärkesshopping. Idag lockar många av nya tiders varumärken, som kommer östifrån. Shanghai Tang är ett sådant som lockar västerlänningar i trance, t ex på Pedder Street Hongkong vill också gärna behålla sin gamla myt. En titt i gratistidningen taxi med rubriken Exposed visar vackra asiatiskor i juveler, dyra exklusiva krogar och högsta Hongkongmode; en vit väst för män, 3700, en par slip-ons i svart läder för män 5000, en liten svart klänning i läder för 21 500 och matchande stilettstövlar för fyndpriset 9500.

– Hongkong har blivit mycket vänligare, säger en som är barnfödd där. Förr prålade kvinnorna i juveler, männen med sina bilar, näsorna i vädret. Även för mig som infödd låtsades de som hade riktigt mycket pengar inte liksom se oss vanliga, långt ifrån barskrapade medelklassmänniskor. De gled runt. Det där är borta nu. Herregud vad vänliga de blivit i affärerna, serviceinriktade, mjukare.

Det finns förstås annan slags shopping du åtminstone säkert vill titta på. Det finns hela kvarter på Hong Kong Island med kinesiska medicinprodukter, t ex Ko Shing Street Det här kommer tillbaka bland de unga, som mer och mer misstror den västerländska ”kemimedicinen”. Flera affärer säljer bara svalbon; egentligen otroligt dyrt svalsaliv som svalorna limmat fast sina bon med.( Bra för kvinnors skinn, håller dig ung, för priser som närmar sig en mindre plastikoperation i ryska randstater., hitta dem på Wing Lok Street eller på Bonham Strand West. Flygödlor på en pinne, torkade, en manlig en kvinnlig är universalmedel mot många barnsjukdomar. Här finns hajrygg och torkade sjögurkor, ginseng av olika typer för olika krämpor och en hel gata med bara reservdelar av rådjur; rådjursfoster att koka soppa på efter att kvinnor fött barn och rådjurshorn till ja det vet ju alla. Här finns Upper Lascar Row för kinesiska antikviteter och blir du trött i fötternas ta Central Mid West Escalator, världens längsta rulltrappa som låter dig glida förbi butiker och restauranger.

Några måsten som botar skavsår är Star Ferrys underbara kultfärjor med öppna trädäck som tar dig olika sträckor över sundet mitt i stan. Bara två dollar (knappt lika många kronor) kostar det att åka de fantastiska dubbeldäckade, smala och skramlande spårvagnarna. Övervåningens oftast öppna fönster öppnar ett enastående perspektiv och fotoplattform över gatulivet på Hong Kong Island. De röd-vita taxibilarna är både säkra och billiga, men köer vanliga. Ta också med hotellets visitkort på kinesiska- alla förare kan inte engelska.

På Kowloonsidan lockar Avenue of Stars med handavtryck från Bruce Lee och andra berömda asiatiska filmstjärnor samt statyer av filmkonst alla vill bli fotograferade vid. Här bjuds också bästa vyn över kvällens ljus och ljudspel då skyskrapestaden flöder, glimmar och blixtrar.

Till Lantau Island och till många andra ställen kan du ta snabbfärja. Om du inte väljer den kliniskt rena tunnelbanan. Här finns Po Lin Klostret uppe i bergen med visdomsstigen och den stora buddan. 20% av invånarna är buddhister. Tai O är en traditionell fiskeby på styltor, fast invånarna är gruvligt trötta på att bli fotograferade. Inte ens deras fisk vill de ha fotograferad.

Det är 40 år kvar på avtalet med Kina. Ska Hongkong fortsätta vara en särskild zon?

– Vi hoppas och tror, säger en Hongkonkinesisk skådespelerska. Men de yngre är så naiva. De förstår inte vad bristen på demokrati kan innebära. Tredje generationen tänker bara på pengar, har ingen aning om vad kommunismen står för. Vi lite äldre misstror Kina. Journalisterna är så usla, de självcensurerar utan att Kina ens ingripit. Jag hade en regissör som strök i manus bara efter en testund tillsammans med en censor från Kina, inga hot framfördes. Självcensur. Ynkligt.

Välståndet har inte minskat. Vi besöker lägenhetsvisning i Discovery Bay. Hit kommer inga turister. Här finns jättefin strand, pendelbåt varje kvart som tar 45 minuter, inga bilar, alla som åker inom området har köpt eldrivna golfbilar, grönska, tennisplaner ,strandrestauranger med jätteskaldjurspasta 85, stor öl 45. Bakom berget ligger nya flygplatsen, en tunnel har byggts. En tvåa med sjöutsikt och låg avgift kan du få för fyra miljoner. Folk köar i timmar. Alla spekulanter bjuds på busstur, vin och buffé, varje par- hundratals kommer- tilldelas en egen mäklare.

Hur blev Hong Kong så rikt?

Receptet kom från 90 brittiska byråkrater som styrde Hongkong som kronkoloni. Receptet löd; frihandel, fria finansiella flöden, inga restriktioner på import, inget stöd till export och inte heller någon statistik som kunde leda till oönskad debatt om kostsamma välfärdsreformer samt ett pålitligt och transparant juridiskt system, utan administrativt godtycke. Alla sparade och jobbade hårt och se de fick behålla det de sparat, med hög ränta på alla investeringar. Det fungerade. Inte undra på att Kina ville bevara Hongkong som det är. Lärorikt. Fast de har redan börjat taffla i kulisserna på sista punkten- pålitliga långsiktiga spelregler.

2020 ansluts Hongkong till Macau med en motorvägsled. Den nya flygplatsen har utsetts till den bästa i världen, den ska till och med få en golfbana- kan bli intressant för medlemskap i Hong Kong Golf Club kostar fem miljoner kronor. Rätt nära ligger Disneyworld, invigt 2005. Från flygplatsen som nås bäst med snabbtåget för 100 dollar kan du också ta snabbåtar direkt in i Kinas Pärlflodsdelta och vissa öar runtom, från en ny sidoterminal Flygterminalen är vilsamt luftig och gigantisk. Finnair har bra p-plats och flyger hit på behagliga 9.45 tim och landar på morgonen på en då rätt tom flygplats. Loungesamarbete med sin lokala samarbetspartner Dragonair för vidare färd in i Kina eller annorstädes. Hong Kong är en av Asiens bästa nav, bl a för Australien. Macau, en timme med båt härifrån utvecklas alltmer till regionalt lågpriscentrum och till det nya Las Vegas, med infrastruktursatsningar i Dubaistil. Det blir en konkurrent, men troligare komplement om turisternas gunst. Snabbåtar till Macau går från flera håll i Hongkong varje timme som glesast och för omkring 120 kronor.

Gamla flygplatsen Kai Tak byggs nu ut till kryssningsterminal 2010, stor tillväxt väntas där också med bl a 6800 nya hotellrum på 17 hotell.

Finansdistriktet skulle ligga tomt och öde på helger, om det inte vore för Hongkongs 300 000 hembiträden. De samlas här för picknick, skvaller, kortspel och sitter så tätt på gator och arkader att området fått smeknamnet Little Manilla, 90% av dem är från Filipinerna. De tjänar mycket bra, jämfört med hemma.

Hongkong talade kantonesiska. Men I Kina talas mandarin. Mandarin är lätt att tala, svårt att skriva. Att många jobbar hårt gör att barnen oftast passas av mor- och farföräldrar, även om barnen lär sig mandarin i skolan, så talar äldre generationen bara kantonesiska och språkinlärningen kan idag vara en barriär för äldre och för många inflyttade ”kineser”, t ex från Singapore och andra ställen med dialekter långt från mandarin.

– Idag läser alla mandarin och engelska i skolan, men för oss äldre än 20 är det ofta så att vi lärt oss tala mandarin hjälpligt, men inte förstår ett ord av det skrivna, berättar Sue Gan marknadsdirektör på Intercontinental Grand Stanford Hotell, bördig från Singapore.

Jumbo Kingdom i Aberdeen är Hongkongs största restaurang. En lunch här med ett otal rätter kan kosta 200 kronor, men det är väl investerade pengar i kinesisk kokkonst på hög nivå. Gratis båt ingår. Men ta gärna en liten sampan på en rundtur i hamnen här, med alla förtöjda fiskefartyg mellan höghusen, en upplevelse.

En kollega sade att ett nytt hotell inte borde få ha fem stjärnor; det måste finna sin själ och charm först. Intercontinental Grand Stanford har haft 16 år på sig och ändå byggts om så jag måste fråga om det är nytt. Men det är det inte. Bara fräscht. Intercontinental har till de hotellkedjor som har en själ; bra service och trevlig personal, hav av kuddar och lyxigt sänglinne. Utsikten över Victoria Harbour gör att det inte blir av att dra för gardinerna på natten. Det är som lyxhytt på kryssningsfartyg. Intercontinental har också vinnlagt sig om att söka de bästa kockarna världen runt. Intercontinental är hemtrevligt (liksom närbelägna Shangri La) ofta är hotellkedjor som vinnlagt sig om ett slags personlighet). Läget är flanörvänligt, nära till Avenue of Stars och ännu ett intercontinental. 40% av rummen vetter mot havet och många är 30-42 kvadratmeter, ovanligt stora rum för att vara Hongkong. Den som bor i business har tillgång till en läckert designad avdelning i is och flytande blått, som om mornarna är frukostmatsal. Italiensk specialrestaurang med siciliansk mästerkock. Pool och gym på taket. Hotellet är trivsamt och kan vara värt några hundralappar upp om du hittar specialpriser lågsäsong. En höghastighetsfärja går faktiskt mitt framför hotellet direkt över till Hong Kong Island.

Demokrati kommer, liksom bland ryssarna betydligt längre ned på agendan, än den egna välfärden. Med de enorma kapitalflödena in i Kina, börjar dessutom kinesiskt näringsliv nu köpa upp utländska företag och privatinvesterare köpa kinesiska antikviteter och jade. Kineserna har dessutom fått världens näst största byggnadsverk; The Venetian Macao, ett Las Vegaskasino i Macao, södra Kina. Störst är Kinesiska Muren, både bildlikt och verkligt!

Hotellens Shangri-La

Kowloon Shangri-La är 56 våningar högt. Här finns bl a ett 16 våningars atrium med en målning av hela Kinas historia på höjden. Här finns en berömd oas i etage-biblioteket och bland restaurangerna kan nämnas den nya som förenar ett antal orientaliska bufféer i en läckert fräsch miljö med superb vinlista. Samma kedjas Island Shangri-La förenar Hong Kongs största rum med dess suveränaste utsikt över Kowloons skyline på andra sidan. Här finns 725 rum och 800 anställda. Hong Kongs kanske snabbaste service. Sittande på sängkanten ringde artikelförfattaren efter kavajtvätt, reste mig därefter och gick mot badrummet, men hann inte fram innan det knackade på dörren. Mottagandet i lobbyn med sina vackra kristallkronor är ett under av Hong Kong effektivitet kombinerat med sedvanlig vänlighet. Vintersäsongen 2002 innebar rejäla rabatter med upp till 40%.

Te som vetenskap

Att besöka ett tehus i Hong Kong är en upplevelse. efter den förstår du bättre varför allt påste kallas “dust-the”, egentligen skräpte. På t ex Moon Garden Tea House finns en te-meny på åtskilliga sidor, med teer ända från 1960-talet. Somliga sorter är som fina rödviner. de vinner på lagring. Te kan kosta flera hundra per kanna. Enligt seden ska det dra kort, ungefär 15 sekunder, varefter det hälls upp och överflödigt vatten bort. Samma teblad kan då användas för upp till fem påfyllningar. Här samlas affärskollegor eller vänner till kontemplation över te på samma sätt som vi gör över ett fint vin. Lösvikt kan inhandlas.

Bästa tiden att åka

Juli-augusti är varm och fuktig i Hongkong, men också shoppingfest och låga priser på det mesta. Det finns ju dessutom många badstränder. November-februari är klart och soligt, runt 15 grader oftast. Maj-september är dessutom tyfonsäsong.