Du visar för närvarande Island – Het snö
Blue Lagoon på Island.

Island – Het snö

Som badresmål står sig Island året om. Fjäll och vildmark väntar direkt utanför bildörren, särskilt på södra kusten.

Kustremsan mellan havet och glaciärerna Vatnajökull och Myrdalsjökull var för inte länge sedan Islands mest isolerade. För att komma hit 300-400 km från Reykjavik var man tvungen att åka runt hela ön. Ett otal vattenflöden och oberäkneliga lavaöknar, där sandstormar snabbt kan blästra en bil gjorde trakten svårforcerad.

Idag har nya vägar och broar gjort trakten till världens mest lättillgängliga och välorganiserade vildmark. Här är vattenfallen, glaciärerna, isbergen, stränderna och högfjällslederna bokstavligen rätt utanför din bildörr. Dessutom är det så mycket att titta på att tre-fyra dagar är lagom för 500 km turen Höfn-Vik-Reykjavik, Islands sydkust.

Vatnajökull är stor som Södermanland och som mest 1000 meter tjock is. Den är världens största glaciär utanför polarområdena. Jökulsarlon är en över 100 meter djup sjö, bara några hundra meter från havet. I denna kalvar Vatnajökull stora och små isberg som köar för den guppiga färden i en stor fors mot havet. Härinne finns säl och sjöfågel och sanslösa vyer, om sommaren ordnas båtutfärder mellan isbergen.

Närbelägna Skaftafjell är landets mest besökta nationalpark, med en lång rad korta eller långa vandringsleder. Vill du klappa glaciären är det bara 1,5 km asfalterad(!) gångväg och här finns också den orgelpipelika vattenfallet Svartifoss på ännu kortare gångavstånd. Vackert väder är en dyrbar gåva på Island och Skaftafjell har Islands flesta soltimmar. För att få sol är ofta nordanvind att föredra och Skaftafjell är då dessutom i lä för den vinden.

Grannen Myrdalsjökull döljer en brandgulare hemlighet. Under det vita täcket bidar vulkanen Katla sin tid. Statistiskt har den regelbundet utbrott två gånger per århundrade. Då vräker den av sig sitt vita täcke med rasande kraft. Snabbsmältning drar isberg , klippblock och vatten med sig och tar med sig allt i sin väg, varefter aska och lava brinner och bränner. Så har den skapat lavafältet Eldhraun klipptroll i klädsam raggmossepäls över 600 kvadratkilometer och Myrdalssandurs svarta öken med de fruktade sandstormarna. Senaste utbrottet var 1918, så geologerna undrar vilken överraskning Myrdalsjökull förbereder. Den övervakas noggrant. Även Vatnajökull har högtempererade områden under och här smälter jöklarna alltså även underifrån.

I området finns även det slöjade vattenfallet Skogafoss, 62 meter fritt fall, med fin möjlighet till vandring ovanför och den ännu mer beslöjade Seljalandsfoss, vid väginfarten till nationalparken Torsmörk. Nära Vik ligger Dyrholaey, Islands sydligaste punkt, har en öppning i berget stor nog att segla igenom. Här håller lunnefåglarna till. Reynisdrangur står som fallossymboler eller fingrar mitt i havet. Sommartid finns många möjligheter till inkvartering och chanser att rida islandshäst på längre eller kortare turer. Vägstandarden är hög; så hög att trafikpolisen flitigt övervakar gränsen 90.

Södra Island är, utan överord, ett spektakulärt resmål, särskilt vår och sommar när dagsljuset ger dig extra långa dagar. Vädret är dramatiskt, oberäkneligt och mycket lokalt. Sol, storm, regn, hagel och stilla fågelsång inom samma synfält är det vanliga. På Södra Island finns också de mer kända sevärdheterna; Stora Geysir och dess efterträdare Strokkur, samt Tingavallavatn och Gullfoss. Laugarvatn är idag Islands kanske främsta spa-by. I Hveragerdi pyser och ryker det i varje kvarter. Utanför kusten ligger Vestamannaöarna.

Största nackdelen är Islands höga prisnivå- men det nästan arktiska ljuset ger dig långa dagar att se och göra mycket på.

Island har också mycket att ge för incentive och konferenser, inte minst teambuilding. Glaciärfärder med 4W jeep, river rafting, ridning och avkoppling i Blå Lagunen kan göras inom 50 km från Reykjavik, nästan året runt. Blå Lagunen byggs ständigt ut, senast med ny torr- och våtbastu och små stationer för den som vill göra sin egen lerinpackning av den vitas lera som ska vara rena föryngringskuren för huden. Det enda problemet med Blå Lagunen är att du ogärna vill gå upp och dagen efter vill de flesta helst dit igen. Nu finns även ett hotell vid Lagunen för den som bara vill löga sig.

Hotel Nordica, f d Esja, är nyrenoverat till skandinavisk designstil; sparsmakat elegant, även i konferensavdelningen, med spa och högklassiga restaurangen Vox. Reykjavik är fullt av restauranger med stor kokkonst ur havets källa, men även kött, anka, lamm, efterrätter och t o m valbiff med fem stjärnor. Nöjeslivet pågår under helgerna inte till småtimmarna utan in på förmiddagen och lockar turister från hela Europa.