Du visar för närvarande Frankfurt am Main – Tysklands ledande finansstad

Frankfurt am Main – Tysklands ledande finansstad

Frankfurt am Main – sedan länge Tysklands ledande finansstad – har onekligen ett strategiskt läge, mitt på den europeiska kontinenten.  Här strålar järnvägar och motorvägar samman, och här finns en av världens största flygplatser. Frankfurt har dessutom en viktig hamn, sammanlänkad med floden Rhen. Inte konstigt att stan har blivit ett logistiskt centrum av stora mått.

Från Frankfurt tar man sig snabbt och bekvämt till de flesta europeiska destinationer. Med tåg tar det exempelvis 3 timmar till Amsterdam, 4 till Paris, 8 till Marseille…

Frankfurt utsattes för omfattande bombraider under slutet av andra världskriget. Mer än 2 000 fastigheter i den medeltida stadskärnan, Römer, jämnades med marken. En del karaktärsbyggnader har återuppbyggts, såsom Goethes födelsehus från 1600-talet och stans rådhus från 1400-talet. En del invånare är kritiska till att man försöker återskapa medeltidskvarter: alltsammans blir ändå bara kulisser.

Det övervägande intrycket när man besöker stan är alla skyskrapor i centrum; flertalet strax söder om floden Main, som rinner genom stan. Denna storvulna skyline har gett Frankfurt tillnamnet ”Mainhattan”. Tack vare alla banker kallas stan även ”Bankfurt”!

Ända sedan medeltiden arrangeras handelsmässor i Frankfurt, numera bl.a. en bilmässa och en bokmässa – för övrigt världens största i sitt slag (det brukar vara minst 7 000 utställare och hundratusentals besökare). Frankfurt, som inklusive förstäder i dag har 3,5 miljoner invånare, har också ett av Tysklands största universitet (grundat 1914, samma år som första världskriget bröt ut).

Ofta omtalas Frankfurt med sitt ”efternamn”, am Main, för att undvika förväxling med ett annat tyskt Frankfurt – som i sin tur kallas ”Frankfurt an der Oder” (i Sverige fick dalsländska samhället Rostock på 1960-talet tillnamnet ”Dals-Rostock” för att undvika att brev felaktigt skickades till nordtyska Rostock).

Vad göra i Frankfurt om man vill uppleva något mer än att bara ta sig mellan flygplats-gater eller järnvägs-plattformar ? Besök gärna stans historiska centrum, Römer, som i likhet med större delen av stan låg i ruiner efter andra världskriget. Först långt in på 1980-talet var medeltidsbebyggelsen kring det gamla torget återuppbyggd.

Bland alla 60-talet museer kan rekommenderas Städl; ett av Europas absolut främsta konstmuseer, liksom museerna för modern konst, MMK 1 och MMK 2. Museum für modern Kunst 1 ligger i en hypermodern, skeppsformad byggnad och erbjuder väldigt mycket spännande samtidskonst, liksom MMK2, som visar mer tillfälliga utställningar.

Johann Wolfgang von Goethes födelsehus hör till det som återuppbyggdes efter kriget. I detta museum (Goethehaus) får man en god bild av den burgna miljö stadens store son växte upp i – och en rad föremål från hans tid där finns bevarade (under kriget fördes interiören bort till ett bergsrum). Här kan man bl.a. se skrivpulpeten Goethe stod och arbetade vid, flera av hans utsökta teckningar – och den överdådiga dockteater han som femåring fick av föräldrarna (man kan gissa att den kom att betyda lika mycket för den blivande teatermannen Goethe som laterna magican för den unge Ingmar Bergman).

Vill man ha en bokstavlig överblick över Frankfurt bör man ta hissen upp till utsiktsplattformen i Main Tower – 200 meter över trottoaren. Härifrån ser man även långt ut i det omgivande landskapet, bl.a. bergen i sydväst, ner mot franska gränsen och Strasbourg. Ett annats slags överblick får man genom att promenera genom den park som kringgärdar hela innerstan (den sträckning där tidigare stadsmuren gick). Andra sevärdheter är den återuppbyggda domkyrkan och den avkristnade Paulskirche – som har en spännande profan historia. Kyrkan användes som ett slags alltyskt parlament revolutionsåret 1848; här såddes det första fröet till ett alltyskt parlament. Femtio år senare lyckades Bismarck ena alla de små stater som tidigare utgjort Tyskland. Den konstitutionen som 1848 skrevs i Paulskirche låg senare till grund för Weimar-republikens konstitution, som antogs alldeles efter första världskriget.

Den härligaste inblicken i Frankfurts vardagsliv erbjuder den stora grönsaksmarknaden. Bönder och vinodlare säljer här sina produkter. Människor träffas och trivs. Stämningen är härlig! Själv köpte jag ett glas ungt rödvin och njöt av vimlet, färgerna, dofterna och atmosfären – rena uppenbarelsen i kontrast mot alla bankbyggnader och den affärsmässighet som onekligen till viss del präglar ”Bankfurt”.

Under detta besök hösten 2016 hann jag även med att besöka Alte Oper – återuppbyggd den också, som så mycket annat. Först år 1981 invigdes denna kopia av den vackra ursprungsbyggnaden. Scenen fungerar idag ungefär som Gamla teatern i Göteborg: en evenemangsscen för allehaanda arrangemang. Missa inte det underbara lilla operacaféet vid sidan av huvudingången!

Denna kväll framträdde Freiburger Barockorchester, under sedvanlig ledning av Petra Müllejans. Ensemblens förstecellist glänste med en musikalitet som frapperade. Som sångsolist framträdde en av världens mest eftertraktade kontratenorer, fransmannen Philip Jarrousky – vars sångstil utmärks av en sällsynt hängivenhet. Dock gör sig kammarmusikkonserter av detta slag bättre i mindre lokaler: den alltför vida akustiken i denna enorma konserthall gör inte riktigt rättvisa åt musicerande i det mindre formatet.

Restaurangtips

Bohemeleganta Restaurant Oosten nära Europeiska centralbanken, på norra stranden av Main, och chict relaxade Main Nizza, med glasväggar ut mot Main och resterna av en gammal botanisk trädgård med medelhavsvegetation.  Missa inte heller Margarete, mitt i centrum; en ”litterär” restaurang med inramade bokomslag på väggarna och ett intellektuellt klientel. Högre upp i samma hus huserar den tyska bokhandlarföreningen, som bl.a. arrangerar stans bokmässor (de allra första hölls i Paulskirche, strax efter andra världskrigets slut).