Belgrad är nya Berlin följ med på Balkanparty. Det ligger något i klyschorna. Det finns en likhet i lätt anarkistiskt liv, historisk isolering och osannolikt nattliv. Men inte långt från staden finns fantastiska vingårdar, spakultur, grönskande vackra fruktodlingar och en landsbygd genuint något bakåt i tiden mot Habsburg och storslagen historia. Så vad du än söker, inklusive klosterretreat , så finns det i bubblande Serbien, mindre än tre timmar bort från Sverige.
Visst finns det många förfallna fasader. Men kreativiteten sprudlar på insidan. Inte olikt Berlin för tio år sedan.
Belgrad ligger där floderna Sava och Donau flyter ihop, i ett deltalikt landskap som ger Belgrad gott om kust för att inte ligga vid havet. Där kajer i andra städer fyllts med lyxiga bostäder har inte Belgrad haft den ekonomin. Istället har splavovi växt fram längs Donaus strandpromenad. Det är flytande restauranger och klubbar som kan vara hus, skjul eller mer båtlika. Alla olika. De kan vara restauranger, stripteaseklubbar, rockklubbar eller vispråmar. Men ingen bor intill och öppettiderna är lika flytande som splavovi själva, vilket betyder att här avslutar många med frukost klockan tio och ingen klagar på musiken. Lev som varje dag vore den sista.
En strategisk förbannelse
Det är inte så konstigt. Efter mardrömslika Balkankriget kom isoleringen och fördömanden. Men det är tradition. Belgrad ligger inte bara vackert, utan frestande strategiskt. 44 gånger genom historien har staden bränts ned och 60 gånger erövrats. Det där med att leva som var dag var den sista kanske ligger i generna?
Nedanför Belgrad börjar Balkan och bergen. Ovanför öppnar sig ett platt slätt som lägger vägen mot Wien öppen. Inte undra på att Solomon den Magnifike såg fördelar i att Belgrad blev sultanatets norra gräns.
Inre innerstaden går ut i en halvö, på alla sidor omgiven av vatten. Här ligger Dor´col, ett turkiskt namn för de kvarter där serbiska, judiska, armenska, och turkiska månglare och hantverkare bodde och möttes och bytte varor. Idag byter man mer ord, åsikter och kaffekoppar på ett otal barer och småaffärer. Längst ut på udden höjer sig det stora fortet, med anor längre tillbaks än någon anar, en del talar om 9000 år. Idag är det en utsiktsplats och lummig park med vackra sagoborgsmurar; en plats för romantiska promenader.
Badsemester utan kust
Badsemester i Belgrad? Men de har ju ingen kust? Nej, men de torde ha Europas kanske längsta strandbad, dubbelfiligt i en flod, vars strand, om det varit en gata, även skulle kvala in som Europas längsta kroggata. I sanningens namn är det kanske inte främst bada folk kommer till den avsnörda delen av floden Sava, innanför ön Ada Ciganlija, som används för sport och rekreation, cykling, rullskridskor för Men sola och synas duger gott. Parasolldrinkar, strandstolar och storbilds-TV i musikalisk kombination.
Serberna filar på en kantstött självuppfattning, vårdar sina storheter, helst de missförstådda och gläds åt de små sakerna. Det är en oerhört vänlig stad, som känns och lär vara trygg om natten, även för en ensam kvinna och trots att bristen på gatljus fortfarande ger den lite av en kvardröjande Östeuropa atmosfär. Det är billigt att åka taxi och spårvagnar plingar och går långt in på natten. För en svensk är staden mer än prisvärd på alla sätt. Förutom sevärdheter, grönska och pittoreska gator åker du hit för stämningen, vänligheten och inte minst att äta och dricka underbart gott till låg prislapp.
Katedralen en symbol för envisheten
Snart kanske St Savakatedralen är klar också. Sevärd är den redan. Den tredje största ortodoxa kyrkan i världen, med en kupol åtta meter högre än Haga Sofia i Istanbul och med många likheter, är den nybyggd. Och byggd bara på frivilliga donationer. Den är vacker och själva idén gör den extra stämningsfull, även om den ortodoxa kyrkans ökade inflytande är omdebatterat. Det föder nationalismen. Men katedralen är en gigantisk sevärdhet med en 4000 ton kupol.
Som kontrast kan tas Supermarket, en sevärd affär i ett slitet Stalinblock bostäder. Det var just en kommunistisk supermarket. I dag en upscale trendaffär för kläder och prylar, men med bar och restaurang inbyggt i själva affären. Typisk belgradisk kreativitet. Och kvarteren runt ser inte mycket ut för världen på dagen, men i mörkret flyttar restauranger ut på gatan och fylls.
Kungliga slottet är öppet för besökare och ligger svindlande vackert en bit utanför staden, med alplik utsikt. Ändå är det den moriskt/ryskortodoxa källarvåningen som tilldrar sig störst uppmärksamhet. Som något ur tusen och en natt. Tito använde den att konsumera enormt många amerikanska filmer och spela poker i.
Många vill ha kungahuset åter
Har ni tur får ni träffa kronprins Alexander, född och uppvuxen i London och kronprinsessan Katherine som flyttat åter stora delar av året och är mycket populära. Många i Serbien vill återinsätta kungahuset och kronprinsparet har tre söner. I Serbien har man dålig erfarenhet av politiker. Kommunisten Slobodan Milosevic valdes visserligen demokratiskt, men skapade snabbt en elitistisk diktatur och förde Serbien i olycka och blev ökänd krigsförbrytare, om än han tvådde sina händer och lät andra stå för smutsjobbet. En konstitutionell demokrati skulle utgöra en buffert mot skurkpolitiker tror många.
Förutom det ödesdigra kriget kollapsade ekonomin. 1993 var inflationen 20 000 procent per månad.
Tito, Jugoslaviens landsfader, begravdes 1980 intill sitt forna palats i stan. Kanske. Fler och fler tvivlar. Byttes liket ut. Var han överhuvudtaget den fattige bondson som blev partisanledare eller blev hans identitet utbytt under vägen. Trots att hans änka lever och en son vägras dna-tester och änkan har sagt; ”sanningen skulle skaka världen”. Titos besökte aldrig hemmet under andra världskriget. Först som marskalk kom han hem, föräldrarna var döda och en enda syster var i livet. Hon sade; detta är inte min bror och förklarades därefter otillräknelig. Andra forskare antyder försiktigt att Titos dialekt inte är den rätta; att hans bildning tyder på en långt mer avancerad uppväxt än den påstådda. Var han ryss eller polack ; en kommunistisk utsänd från Moskva och var det hemligheten bakom att hans brytning med Sovjet ändå lyckades. Han tog en dyrbar hemlighet med sig , liksom tyvärr hela statsbildningen.
På väg mot EU jagade av ryssen
Serbien vill normaliseras och öppnas mot EU. Från andra hållet krafsar ryssarna och Gazprom på dörren.
Den som reser ut från Belgrad kan finna kullriga berg med fantastiska fruktodlingar. Plommon, aprikos, persikor, kvitten, körsbär, björnbär och mest hallon i hela världen och fantastisk honung, vilket skvallrar om landskapets karaktär. Kommunisterna förstörde vinodlingarna med bulkproduktion. Alla vinstockar har bytts ut och idag producerar Serbien lika fantastiska som i Sverige okända viner. för en vinälskare är Serbien en upptäcksresa och priserna ännu modesta. Men vinodlingen bygger på gamla traditioner och här finns också unika druvor som den vita Smederevka och den röda Probus, med rötter sedan romartiden. Dessertvinet Vermet var välkänt över hela Europa framförallt i den glada tiden före och efter första världskriget; särskild den röda är på väg tillbaks. Ungefär 150 vingårdar gör idag viner av hög och framförallt varierad karaktär; som en godisbod att botanisera ur. Många av de bästa vingårdarna ligger cirka en timme söder om Belgrad och att hyra en bil är en utmärkt idé. Serbien har bra och trevliga vägar.
Landskapet Vojvodina norrut är ett hav av gräs. I soljuset dallrar trädens rad längs en å långt bort och lyfter som en hägring upp till dans i värmedaller. Den här kornboden med jättelika solrosor var en av Jugoslaviens rikaste delar och nådde ett tag långtgående självstyre utan att bli ett eget land. Här är gammal Habsburgsmark med ungersk pustakaraktär och här är stödet för kungahuset som störst. God lokal mat och provinshuvudstaden Nova Sad är vackert, välvårdat, nästan österrikiskt och ingår även i kartan över vinrutter. Häruppe ligger också en hel del av de kloster- där man även kan hitta fridsamt boende i pastorala omgivningar- som flyttades från Kosovo när turkarna stormade fram. Här finns också många rustika lantgårdar där man kan bo, äta och rida.
Kosovo är priset för EU
Kosovo, den södra delen, har sedan dess en stor muslimsk befolkning. Men det är serbernas urhem. Nu är man beredd att släppa taget om denna provins, en tiondel av ytan och befolkningen, om EU så kräver. Vi måste framåt säger politikerna, som är rädda att bindas upp av beroende östrerut annars. Abu Dhabi har köpt flygbolaget, medan Ryssland vill ta över energiförsörjningen. Det är bråttom nu om man vill västerut och Kosovo får offras.
Många tycker att Serbien skuldbelagts för mycket och Kroatien å sin sida varken gjort upp med sitt nazistanstrukna förflutna kring andra världskriget eller sin del i Balkankrigen. Det var Bosnienserber som var ansvariga för de värsta krigsbrotten, inte serber från Serbien, där dessutom många såg sig lurade av Milosevic som tog sig presidenttiteln under kupartade former 1986. Och ett fritt Kosovo? Vad ska de leva av frågar sig många, fattigt, eftersatt och muslimskt, ändå idag vid liv främst till följd av smuggling och prostitution, säger de som ser ett fritt Kosovo med huvudstaden Pristina som att bygga in ett framtidsproblem i regionen där det finns de som vill se ett nytt Storalbanien, vilket skulle klampa in på Kosovo liksom delar av Makedonien. Och serberna kommer att flytta därifrån. Serbien har många olösta frågor framför sig, t ex hundratusentals serbiska flyktingar med anspråk att få igen egendom i t ex Kroatien.
Staden som ler
Men inget rubbar den vänliga atmosfären i Belgrad. Historien visar en del gemensamma drag med Berlins, inklusive isoleringen och då måste man klara sig själva och bli fria i anden, leva som om varje dag var den sista, eller som framförallt nu vill få ordning på sin vardag och öppna fönstren mot väst och vädra ut en del påträngande nutidshistoria. Man förstår dem. Livet måste gå vidare.
Till Belgrad flyger man på 2.40 tim från Stockholm med Norwegian, Air Serbia eller WizzAir. Nonstopflyg går även från Landvetter och Köpenhamn. Belgrads flygplats är citynära.
Mat och dryck
Serbian slow food har blivit ett begrepp. Allmänt är det närproducerat, hemlagat och ändå ganska lätt. Skinkor som i Italien, kalv, kyckling, fina grönsaker och frukter, mild smakrik kryddning. Som en enkel pasta med gräddigt syrlig bechamelsås, fylld med lammkött, dill och enkelt potatisbröd därtill. Goda desserter och t o m baklava.
Rakia är Serbiens aperitif, brännvin på plommon eller aprikoser eller som bäst på kvitten. Lagringslängden avgör råheten, En del är runda som väl lagrad konjak. Priset mycket överkomligt
Prokupas är ett unikt, unikt rött vin, för medeltung mat och Tamjanika ett lite syrligt, lika unikt, vitt sommarvin.
Serbiens fem bästa vingårdar
- Aleksandrovi´c (Topola)
- Zvonko Bogdan (Subotica)
- Janko (Smederevo)
- Ivanovi´c (Zupa)
- Ba´cina (Dolina)
Nationalhjälten Tesla
Nikola Tesla (1856-1943) har ett mycket intressant litet museum i Belgrad där du kan få uppleva fantastiska elektriska experiment. Han var ett geni, kom till USA och kom att jobba med Edison. Han gjorde experiment och tog flera patent, var först med att förorda växelström, uppfann induktionsmotoren, arbetade med trädlös överföring, radiovågor, elektricitet och vapen. Han tjänade pengar, men levde enstörigt och använde allt för experiment och dog till sist utblottad, medan andra tagit till sig hans uppfinnigar och han själv aldrig fick det Nobelpris han var väl värd. Det missförstådda geniet är förstås en perfekt nationalhjälte i Serbien.