Du visar för närvarande Slovenien – Ett färgrikt alpland året om

Slovenien – Ett färgrikt alpland året om

Om man tar och stoppar in de variabler vi oftast anser vara värda en resa; sol, bad, skidåkning, spa, vin, natur och vackra platser så har Slovenien allt detta inom som allra mest tre timmars körtid. Det är det längsta avstånd du kan få ur lilla Slovenien om man drar en diagonal genom landet.

Mycket på liten yta är Sloveniens trumfkort. Många kommer för att spela golf på tiotalet golfbanor i närheten av slott och snötäckta berg, andra för att besöka de många spaanläggningarna, med äkta termalvatten, i landets östra delar. Åter andra kommer för att besöka de många grottorna eller åka skidor. Men det bästa är att avstånden gör att alt går att kombinera.

X Sagolikt vackert landskap

Juliska alperna, Sloveniens egna, blir en tillgång även på sommaren med bl a nationalparken Triglay. Sjön Bled, med sin klosterö och bergen bakom, är en av världens mest fotograferade. Den smaragdgröna floden Soca River lockar med vild kajakpaddling och i landet finns en hel del äventyrsturism. Landet är fyllt av vandringsleder,

Där Prag, Budapest och Krakow blivit stora weekendstäder; där borde Ljubljana inta en tätposition. Hela staden, särskilt längs floden är som en enda stor uteservering. Den fungerar så i stort sett året om; vintertid med infravärme. Staden är fylld med vacker arkitektur, har helt bilfritt centrum, gångvänlig storlek och omges av en krans av snötäckta berg. På 30 minuter kan du stå på skidor på 1800 meters höjd. God mat och på senare tid spännande kvalitetsviner från producenter för små att finna i Sverige adderar till trivseln.

X En ung stad som gillar uteliv

Av Ljubljanas 300 000 invånare är 50 000 studenter vilket borgar både för uteliv och rimliga priser.

Matmarknaden, en av de största kvalitetsmarknaderna i Sydeuropa, har allt. Smultronsmakande lokala jordgubbar, vild sparris, rädishonung, färskpressad äppeljuice, örtsnapsar, hästkött och hästkorv (på restaurang som hot horse). Den finns utomhus och i långa gallerier längs floden under tak i flera våningar för lokala get-och fårostar och fiskrikedom från såväl Medelhavet som marmorforell, vilken är en av de största vildforellerna, från Socafloden. Staden är väl skyddad av kronor; trädkronor av lind och kastanj och fågelsången kan göra sig gällande, för bilarna hålls utanför den rätt stora innerstan. Flanörerna frodas och njuter. Det är en stad att träffas och prata i.

Ljubljana har många intressanta byggnader, bl a i art-nouveau Från borgen, som nås med en ny bergbana, har du strålande utsikt över vita alper och åt andra hållet bergen som hyser många av landets 600 björnar. Många hamnar faktiskt på restaurangmenyerna.

X Goda viner och utsökt grappa

På Movia Vinoteka kan du provsmaka landets många kvalitetsviner, varför inte det vita honungssmakande och torra Kvalicia; på en av flera bevarade lokala druvor. Världens äldsta kvarvarande vinranka, från romerska rötter, finns även den i Slovenien.

Bled, 45 minuters körväg norrut, är hela Sloveniens vykort. Kalcium-och magnesiumrika källor på sjöns botten driver upp sjöns badtemperatur på sommaren. Den trafikeras av ett slags roddargondoler, precis som i Venedig. Vid vackert väder ger borgen från 1004 fin utsikt mot Triglev; Sloveniens högsta bergsmassiv som når 2800 meter.

Härifrån bär det uppåt. Passet i Vrsic är 1611 meter och så här i början av maj går vägen ännu mellan isiga snövallar.

X Det bortglömda kriget

I lilla Kobarid finns ett litet krigsmuseum som fått flera internationella priser. Det märks redan i entrén. Porträttsamlingen på väggen kunde hänga på konstmuseum. Svartvita fotografier av hoppfulla, mest unga män, i en mängd olika uniformer. De flesta kom aldrig hem igen. Slovenien undgick nutidens Balkankrig, men hade redan fått sin beskärda del. Här gick fronten i ett tröstlöst ställningskrig på 2000-2300 meters höjd. Bara italienarna förlorade 600 000 man på en front om bara 80 km längd. Kriget fördes på klipphyllor, i tält och sprängda tunnlar, i is, snö och dimma. 100 000 dog i sjukdomar, laviner, frös ihjäl under 29 månader i meningslös strid om ofruktbara alptoppar i det första världskriget.

Men idag är Kobarid en idyll. Med ett flertal krogar i Michelinklass. Det blir mustig svampsoppa. Ostron och ligustiner. Det blir Skorpionfisk och lokalt vitt vin. Det blir fantastisk marsipandessert och Kabariski Strklji dessertvin. Hvala Hotel är familjeägt och här kan man kominera gourmetmåltider med rum med fågelsång och spröd klockklang och hög alpluft. Vandringsleder är det gott om; rafting, bergsklättring, mountainbike, fiske, fagra blomsterängspromenader längs den alltmer smaragdgröna Socafloden och många andra floder i detta rikt grönskande landskap med vackra småstäder som  just Kobarid, Tolmin, Kanal, Dobrovo. Ibland går floden som en fors i djupa dalsänkor; hålvägar, ibland något hundratal meter ner som en grön tropikorm. Ibland ligger den stilla, uppdämd under gröna träd med hängbroar mellan bergssidor och de ständigt närvarande små alpkyrkorna, i väntan på att åter släppas loss.

X Spanska ridskolan och medeltidskusten

Det är bara några timmar till Medelhavet. Men här i Karst lockar en stor mängd grottor besökare från hela Europa. Andra fastnar på vingårdar och slott med lokala ostar och den berömda Karstskinkan som tilltugg. I Lipica besöker man det berömda stuteriet, där lipizzanerhästen började framavlas runt 1580.

Slovenien har bara 47 kilometer kust. Pärlan heter Piran. Klocktornet är en kopia av det på San Marcoplatsen i Venedig. Det stora torget, gnistrande putsad marmor, är egentligen resten av en rund hamn för fiskebåtarna. Glöm inte borgruinen en bit upp i staden. Utsikten därifrån är enastående, över halvön, tegeltaken, grönskan och de snövita alperna.

Klimatförändringen märks här med. En oförutsedd effekt är att sommaren tycks ha förlängts och att det sydliga läget intill Medelhavet håller sommaren kvar i Julianska alperna hela oktober, en mild skön eftersäsong är likaväl som blomstrande maj säsonger då vi svenskar har svårt att hitta sommar i ett ännu grönt Europa.

Stockholm har numera non-stopflyg till Ljubljana med Adria Airways. Bästa färdmedlet väl på plats är hyrbil.

Bästa baden, om du förlänger vistelsen, ligger i sanningens namn en kort bit in i Kroatien.