Krisen är glömd. Priserna ännu behagligt låga för en svensk. Och här finns allt. Nu t o m ett fungerande kommunikationsmedel.
Ett rejält lyft för trafikmiljön i Bangkok är det nya lokaltåget BTS Skytrain. Det går på egna banor drygt tio meter över gatunivån och fungerar perfekt. Restiderna mellan t ex olika sevärdheter har minskat dramatiskt. En sträcka som tidigare tog drygt en timme med taxi, klarar BTS-tågen av på mindre än en kvart. Men linjenätet är ännu inte helt utbyggt, så det är fortfarande köer på många ställen. Kartor över tåglinjerna får man bl a på hotellen.
Bangkok är de stora kontrasternas stad. Falska märkesvaror och all slags krims-krams är grannar med hundratals ljuvliga orkidéer och tidlöst elegant thai-siden. Skumma disco-barer och live-shows konkurrerar med föreställningar i färgsprakande klassisk tempeldans och traditionell musik.
En av Bangkoks stora attraktioner är maten. En högklassig kombination av både thailändsk kokkonst och underhållning får man på Sala Rim Naam som hör till Oriental Hotel och ligger nära stranden av Chao Phraya-floden. Klassisk thai-inredning i små paviljonger. Maten serveras undan för undan och består av minst ett tiotal rätter. Utmärkt klassisk dansuppvisning och thailändsk folkmusik. Öppnar kl 19, underhållningen börjar halv nio. Pris ca 250:- kronor för entré och middag, men utan drycker. Bra måltidsdrycker i värmen är öl och mineralvatten, som passar bättre till thai-kryddningen än vin. Vin är dessutom förhållandevis dyrt.
Den som vill kombinera thai-mat med magnifik utsikt går man till Bangkok Sky Restaurant, som ligger på 78:e våningen inne i Baiyoke Sky Hotel. Maten plockar man själv från buffén, lunch kl 11 14, middag kl 18 22, pris ca 80:- utan drycker. Vill man inte äta utan bara titta tar man hiss på utsidan av huset till 77:e våningen där det finns panoramafönster och kikare. Hissen kostar ca 20:- kronor. Att gå upp tar ca en timma; de är exakt 2.060 trappsteg till 77:e våningen.
Man äter mycket bra på alla de större hotell som används av västerländska turister och affärsresenärer. Hotellrestaurangerna har luftkonditionering, hyggliga priser och tar givetvis även emot gäster som inte bor på hotellet. Ett gott råd är, att undvika att ta taxi till restauranger som ligger en bra bit från där man befinner sig, bilköerna är kompakta även på kvällar och långt in på natten. Shopping är en stor frestelse i Bangkok. Prisnivån är relativt låg och man kan göra fynd. Men se upp när det gäller guld, juveler och smycken. Det är alltför lätt att förväxla äkta vara med oäkta, imitationerna är skickligt gjorda. Ett känt företag som garanterar äktheten är Central Gems International, 232 Praram 5 Road.
Ett mycket stort shoppingcenter är World Trade Center, Rajadamri Road, där det finns alla möjliga slags butiker. Mitt emot ligger konsthantverks-centret Narayana Phand Pavilion, som till fasta priser säljer dockor, tyger, tenn, porslin, pärlemo m m .
Thai-silke är givetvis ett bra köp. Det finns i konsthantverkscenters, de flesta varuhus och i specialaffärer (t ex Design Thai och Anita Thai Silk, båda på Silom Road).
Det var amerikanen Jim Thompson som efter andra världskriget fick liv i den då avsomnade thailändska silkestillverkningen. Han var ett riktigt energiknippe, men försvann plötsligt under en resa till Malaysia för drygt trettio år sedan. Han har inte hörts av och är idag föremål för en livfull mytbildning, som bl a pekar ut honom som mästerspion. Han samlade exklusiva asiatiska antikviteter och de visas i hans bostad Jim Thompson´s House, 6 Soi Kaseman 2, Rama 1 Road, som drivs till förmån för hjälp åt handikappade barn.
Bangkok har över 10 milj. invånare. Taxi är målade i gult och svart och kostar ungefär 50 kronor för en halvtimma, oavsett om bilkön rör sig eller inte. Om inte taxametern fungerar är det lugnast att göra upp om priset i förväg. Taxi som väntar på att få passagerare utanför hotellen kostar lite mer, men bilarna är i regel bättre och har luftkonditionering.
Vill man ha samma taxi en hel dag för rundtur och sightseeing kan man förhandla om priset. Räkna med ca 350 – 400 kronor, beroende på vad man vill besöka.Tuk-tuks är stora, trehjuliga moped-taxi med passagerarflak bak. Det som saknas i komfort ersätts med slingrande snabbhet genom bilköerna. Kostar ca 25 kronor för en kvarts resa, men fråga alltid om priset i förväg. Flodtaxi finns också. De går som spårvagnar eller bussar på Chao Phraya-floden, kostar ca 2 kronor per tur. Undvik hyrbil. Det är omöjligt för en tillfällig besökare att köra på egen hand i Bangkok. Måste man ha egen bil, med luftkonditionering, hyr man en limousine på plats med chaufför (tala med hotellet eller reseledaren). Prutar på priserna gör man i de flesta butiker utom de som enligt myndigheterna har fasta priser, t ex olika konsthantverk som tillverkas med statligt stöd. Paraply är ett bra skydd mot solbränna. Skräddarsydda kläder hör till det som kan löna sig att köpa i Bangkok. Men se upp för skräddare som lovar att ordna allt på ett dygn. Minst två provningar skall man ha för att det skall bli bra. Man kan också lämna en favoritskjorta, blus, kavaj eller annat plagg som modell till skräddaren att sy efter i de tyger man valt. Bangkok Metro Magazine är en engelskspråkig månadstidning med massor av information om nöjen, restauranger m m.
Thai kick-boxing är en grym men populär sport. Matcher i stort sett varje kväll, kolla med hotell eller reseledare om biljettpriser och adresser till boxningshallarna.
Det enda som inte har någon egentlig kontrast är vädret: det är alltid varmt.
Behagligast är det från mitten av oktober till mitten av mars då temperaturen ligger kring 28 grader dygnet runt (temp.skillnaden mellan dag och natt är bara ett par grader). Regnperioden är från maj till slutet av september och då ångar Bangkok likt en gigantisk bastu.