Det svenska Finlands huvudstad var en gång Åbo. Den flyttades av ryssarna till Helsingfors.
Åbos puls sätts idag av studenterna. Det är en stad som lever på fornstora minnen. Full av anekdoter, gamla och nya. Som att i denna forna skeppsfartsstad vid den smala, snusbruna Aura å, finns Nordens största och mest levande varvsindustri. Här byggs de allra största av världens kryssningsfartyg och de flesta Finlandsfärjor. Fast en bit ut. Ån hyser bara en lång rad restaurangfartyg och små färjor för cyklister.
Här ligger Erix XIV:s frillodrottning Karin Månsdotter begravd i domkyrkan som enda krönta person. Hon, en dotter av folket, var inte fin nog för Stockholm. Kanske har själva Åbo känt sig så ibland. Bortglömd. Här uppfanns svensk neutralitetspolitik. Menar man. Tsar Alexander I mötte här Karl XIV Johan, som han misstänkte skulle falla ryssarna i ryggen i kriget mot Napoleon. Men Karl XIV Johan, en gång Napoleons marskalk försäkrade att Sverige skulle förbli neutralt. Men Åbo fick sin roll i stormaktsförhandlingar. Oturligt nog snubblade en piga på en lykta en sommarnatt 1827. Stadens studenter var på ferie och utan mannakraft brann staden liksom ned, i stort sett undantagslöst. Och tsaren fick en ursäkt att flytta huvudstaden närmare moderlandet. Men Åbo kom tillbaka. Blott för att under andra världskriget bli en av de första städerna att inneha det mer tveksamma rekordet för ”mest bombad”.
Trots att svenskarna idag bara utgör 10 000 av stadens nära kvartsmiljonen invånare är svenskan på frammarsch. Familjer med bara en svensktalande föräldrar sätter i allt högre grad barnen i svenskspråkig skola och dessa är nu fulla till bristningsgränsen. Här kan du plugga svenskt upp i universitetet.
Svensk-Finland har dock en för nya influenser mer återhållsam attityd än svensk-Sverige. Mesta mattrenden är husmanskost. Och en f d skola, med planscher, bänkar och kateder, är en av stadens trendkrogar under namnet Skolan. Under min tid åt jag aldrig en god slottsstek. Men på Skolan åt jag min första goda slottsstek på 50 år. Är det så den skulle smaka? Här finns hembryggt öl under namn som Lektorn, Magistern och Rektorn.
Åbolands skärgård är betydligt mer oexploaterad än Stockholms. Många naturhamnar väntar seglaren. Här finns 20 000 öar. Många cyklar mellan färjorna.
På Nagu driver Mikael Smeds skärgårdskrog med utstuderad gourmetmeny med franska influenser, därav krogens namn L Éscal. Säsongen är dock kort.
Vi har plats för 400 gäster och har 40 anställda och öppet 11-24 varje dag. Visst har vi öppet på vintern också. Med fyra anställda….
Mikael Smeds roar sig också med en att tillverka en mjuk och rund ”calvados”- som marknadsförs under namnet Kasta Loss. Det finns gott om gamla äppelodlingar härute.
På ön Rimito ligger en annan entreprenörs drömanläggning; Herrankukkaro, Herrens hage. Det är en hel by i omålat timmer med inspiration från forna tiders fiskeby. Idag är det öppet för grupper och konferenser, många ledningsgrupper och flera presidenter har passerat här. Här finns en rökbastu för 124 gäster, en rad njutbara badtunnor, varav en går att simma i. Konferenskåtor och rökt smörgåsbord på sik, gös, lax, mörkt skärgårdsbröd med havtornsmör, glödstekt lax och kallrökt kött. Rustik lyx dominerar stället som är öppet året runt. Vintertid får gästerna bl a dra på isfiske och sparksafari.
I skärgården gäller det att hitta sin egen nisch. På Nagu tillverkas t ex Finlands sista cigarrer på blad från Kuba och Sumatra.
Den som åker öriket runt med bil, cykel eller scooter kan välja Lilla eller stora Ringleden. De går in till Åbo igen via Nådendal, en av Finlands vackraste och mest välputsade trästäder med sommarkrogar i vattenspeglande snickarglädje. Här ligger också landets mest framgångsrika spa; Nådendals Spa som när möjligheten att bygga ut tröt, lät bygga sitt eget kryssningsfartyg, fast utan motor, som balkonghytternas Mekka förtöjd vid detta lyxiga spacentrum. Här finns också Muminvärlden på en egen ö.
Vacker trästad i närheten är Raumo – centrum för kryssningsvärldens största nybyggen. En värld av kontraster.