Trendigast i Köpenhamn just nu är Vesterbro. Den slitna arbetarstadsdelen är nu det nydesignade Danmarks hjärtpunkt, vad gäller affärer, hotell, brödbutiker och mikrobryggerier.
Nørrebro Bryghus på Ryesgade 3 är kala tegelväggar och varierande tio sorters öl, med anpassad gourmetmeny. Fullsatt med väntelista alla veckans dagar.
Bryggmästare Anders Kissmeyrer är USA-inspirerad; New York Lager, St Hans Dubbel och Ravnsborg Röd hör till gästernas återkommande favoriter. Men här bryggs öl från alla länder. En stark mörk brygd med kaffesmak är en läckerbit som slår vilken caffe latte som helst. Många affärer står i kö för att få köpa flasköl, men tyvärr rinner hela årsproduktionen ned på stället, trots att lokalen är stor.
En drink till tvätten
The Laundromat Café, Elmegade 15, startades av en inflyttad islänning, som egentligen är snickare. Bardisken är utåt byggd med 4000 bokvolymer, som får lånas. Här finns också tvättmaskiner, som må hyras mot samma taxa som på Köpenhamns många övriga tvättomater. Ägaren Fredrik Weisshappel bubblar av idéer, om temabarer och möbeldesign och har haft egen designshow i isländsk TV. Här har han inte ens haft tid att trycka upp visitkorten. Köpenhamns trendsättare stormade in på invigningen och sedan dess finns fler tvättider än lediga barstolar.
Hotel Guldsmeden är desto mer familjärt. Ett glas vin eller en öl ingår alltid i incheckningsritualen. Här är vitt, sparsmakat och en obestämd 50-talskänsla. Berömt för sin frukost, med bröd från Emmerys och det känns som om ägarna bor här också. Prisat i New York Times som gjort sig lyriska över Vesterbro.
Mycket jäser, men inte brödet
Avskalat, rent och tillbaka till 50-talet förvaltar ändå generationen 25+, ett slags danskt arv av gästfrihet och uppkäftighet, inte illa parad med Vesterbros ursprung.
Ingen jäst, inget socker och inget fett i Emmerys berömda bröd. Här finns också vin, olja, kaffe, te, bombolas (t ex chokladingjutna apelsinskal), och glass, allt ekologiskt och mer eller mindre handplockat från världens alla hörn. Mjölk och fil som den smakade förr, egen müsli; 500 gram för 32DKK. Ägaren Per Brun basar annars över snart 200 anställda i tolv danska butiker, där Emmerys representerar dansk livsmedelsdesign; fjärran bacon och smörrebröd.
Vesterbro har fått nya kläd-och modebutiker och givetvis mycket konsthantverk.
Designer Zoo är exempel på åtta designers inom olika områden, som gör allt från keramik till lättmetallsoffa utan dynor. Chef är Karsten Lauritsen, möbeldesigner och inredningsarkitekt, men egentligen utbildad till frisör. Han menar sig bidra till en bättre värld med sin egen design och sitt cigarrum och sitt inredda hem presenterat i japanska Elle. Men hallå….
Här måste vi ta en sekunds tankepaus. Det nya är nog bra och tankeväckande, men också rysligt anspråksfullt. Minns att “kejsarens nya kläder”, även den var en dansk saga, författad av HC Andersen för ett sekel sedan. Det nya Köpenhamn vill ha en mer markerad del av den skandinaviska designkakan- mer individuell än på andra håll. Det är stark självmedvetenhet som strålar ut från Vesterbro, vars lägenhetspriser speglar självförtroendet.
Det
är här du ska synas vid +25. Vill du ha smörrebröd får du nog smyga in i någon
mörk gränd och dela med katten.
Ta istället marinerade kammusslor, fois gras och kryddglass på hotell Carlton,
där rummen förr hyrdes per timme av de prostituerade. De har nu flyttat flera
kvarter bort, passerar ibland som pittoreskt inslag bland de nu dyra
bostadsrätterna och den fina kvarterskrogen.
Känner du Köpenhamn sedan gammalt? Då har du inte varit i Vesterbro.
Men här finns nyheter för mer traditionell publik också. Ett nytt operahus tronar mittemot Amalienborg- skänkt av redar-och flyg “familjen” Maersk. Ta också en tur i stadens nya berg och dalbana, dvs T-banan med de förarlösa , vindsusande tågen; tunnel upp och ned under den danska huvudstaden. Cykel må medtagas.
Det nya Vesterbro gör dock Köpenhamn större, mångsidigare och yngre. Ströget är i bakvatten, som Västerlånggatan i Stockholm, “billiga tricks” för turister.
Vesterbro är viktigt om man vill fortsätta locka en yngre publik, som ett Skandinaviens lilla London. Hittills ser det ut att lyckas.
Tivoli fick 2006 världens högsta karusell och den med de mest rigorösa säkerhetsåtgärderna i världen. Himmelsskibet kallas den och är en klassisk svängkarusell och utsiktsattraktion i kombination. Tolv kedjemonterade stolar svingas nästan ljudlöst i luften i upp till 70 km/tim….på 80 meters höjd. Den kan också programmeras för långsammare färd, så du vågar öppna ögonen. Tivoli har öppet cirka 12 april-24 september. Köpenhamn hyllar renässansen 2006. Det sätter bl a rundetårn i fokus. Med sina 350 år är det det äldsta observatoriet i Europa. Här hålls utställningar och du kan, om du vill, gå den berömda spiraltrappan på utsidan. Den sägs svänga omvänt mot vad som var brukligt, vilket gör den ”läskigare” att gå i.
Som 1950-talet även det fått sin renässans är Vega korad till Köpenhamns bästa konsertscen, funky musikprofil, intim atmosfär och originalinredning från 1956 signerad Vilhelm Lauritzen.
Tycho Brahe Planetariet har funnits några år, men nu kompletterats med 3D på sin 1000 kvadratmeters filmduk. Du är i filmen.