Mariehamn upplevs av många som en rätt sömnig stad. Det är den.
Den måste nästan vara världens tystaste huvudstad. Så ska du till Åland kan du gott titta på resten av öriket, nästan frestad att säga, istället.
Till råga på allt stänger affärerna tidigt och allting blir då just så dött att det enda som finns att lyssna till på huvudgatan är fåglarna som drillar i träden.
Men Mariehamn har ändå ett par sevärdheter i sig.
Mariebad är det nya äventyrs- och spabadet i andra änden av stan, räknat från färjehamnen.
Invid färjehamnen kan du inte missa Pommern; den sista av de gamla stålbarkar som finns kvar. Den seglade främst på den s k vetetraden till Australien, som var lönsam per segel ända fram till andra världskriget och grundlade Ålands storhet som sjönation.
Intill ligger sjöfartsmuseum och med den sjöfartstradition Åland har är det ett mycket intressant museum med många vackra sparade interiörer, detaljer, modeller och historier t o m en äkta sjörövarflagga samt en intressant museishop. Museet rekommenderas gammal som ung.
Svenskare än Sverige. Ändå finskt. Med stark vilja jobbar sig Åland allt självständigare. Med ny konkurrens om turisterna behövs nya grepp; romantisk weekend, ytterskärgården och eget öl är några.
I Stockholm är det nästan omöjligt att komma ut i ytterskärgården utan egen båt.
I Åland kan du t o m ta med bilen till de yttersta skären, för en blygsam peng. Ändå är skärgårdsöarna som Brändö , Sottunga och Kökar Ålands minst välkända sevärdheter.
Ingen annanstans i Östersjön förenas de kalspolade, mjuka hällarna, liknande Bohusläns, med de leende, blomsterrika ängarna som t ex på Kökar.
Hit kommer bilfärjan flera gånger om dagen. Fyra däck hög ger den från soldäck ett unikt fågelperspektiv över ett vimmel av klippor, skär, sjömärken och sjöfågel. Det är ett perspektiv som du annars bara skulle fått från masten på en segelbåt och hur många seglare brukar sitta där?
Resan från Långvik till Kökar tar dryga två timmar, rakt ut i det hav som här är en kalops av öar. Själva resan är en unik upplevelse i sig, genom bitvis trånga farleder och tvära böjar mellan grynnor och kobbars myller på ett tillsynes oändligt hav.
Det finns många färjeleder och de sträcker sig med tre variationer ända till Finland, fem timmar bort och många tar denna omständligare, men billigare och vackrare väg. Det gäller särskilt husbilister, mc-turister och cyklister, för vilka Åland i stort är ett drömresmål. Den lilla “örepubliken” har otroligt nog 912 km allmän väg. Dessutom är det riktiga glidarvägar, som att förflyttas några decennium bakåt, till bilsemesterns förlovade land; med bilen i naturen.
Kökar är en egen kommun med drygt 300 invånare.
Hade Åland hört till Sverige hade den idag säkert varit avfolkad.
Engla Maria och andra damer
Kökar är känt sedan tidig medeltid för sin säljakt. Här fanns länge ett franciskanerkloster.En av munkarna ligger begravd i den vackra kyrkan från 1784 med två votivskepp och predikstol i hoppets blå färg,. Kyrkogården erbjuder en märklig samling romantiska kvinnonamn på sina välputsade gravstenar. Eller vad sägs om; Erika Fransilia, Anna Mandelina, Anna Loma, Naima, Alexandra Eufemia, Julia Safira, Maria Xenia, Engla Maria eller Elsa Apollonia.
Från Karlby Gästhamn, med öns bästa om än långtifrån enda inkvartering, går sälsafari och utfärder till än mindre kobbar och skär.
Vatten, välstädat, välbeställt, vikar, vass , vindlande vägar, viskande.
Så kan Åland sammanfattas på bokstaven v.
Åland är en del av Finland. Men med mer gemensamt med Sverige. Ändå inte.
Åland är det näst mest svensktalande området i världen. Sverige kommer trea. Etta är en kommun i österbottniska Finland.
Svenska är officiellt språk. Annonsering och reklamblad på finska får t ex inte distribueras.
För brukade man säga att var 50:e ålänning var miljonär. De syns sällan. Ibland åker de t o m moped. En ålänning är inte lättimponerad. Men unnar gärna sin granne framgång.
Varför inte. Arbetslösheten är noll.
Det är ett tryggt samhälle, som just därför ibland kan få en tråkighetsstämpel över sig. Som t ex i världens tystaste huvudstad, Mariehamn. Här stänger t o m livsmedelsbutikerna klockan 17 på vardagar. Hur de hinner handla är en gåta.
Den misslyckade rånaren
Inte är de lättskrämda heller.
Laglydigheten är hög. För ett par år sedan försökte sig ändå en notorisk finsk återfallsförbrytare på ett bankrån. Han gick in på Ålandsbankens kontor och meddelade att han var beväpnad och detta var ett rån.
Den ampra kassörskan såg på honom med stålblick och förklarade att här pratade man svenska och att hon inte förstod vad han sade.
Därnäst
knackade en kund rånaren på axeln och påpekade att han inte tagit nummerlapp
och måste ställa sig sist i kön.
Den förvirrade rånaren lommade ut på gatan.
Och vart skulle han ta vägen i detta land av öar och vakande ögon.
Han greps en stund senare, odramatiskt, på gatan.
Så har Ålandsbanken heller aldrig förlorat pengar, inte ens under värsta lågkonjunktur. Varken på rån eller lån.
Ålänningarnas rötter i skärgården gör sparsamhet till livets främsta ledstjärna. Inte undra på att Ingvar Kamprad, IKEAS:s grundare fortsatt investerar i Ålandsbankens aktier.
Några av Ålands sevärdheter är så självklara att det är lätt att missa dem. Sjöfartsmuseet är en pärla av modeller, föremål och hela Ålands tjärdoftande historia. Pommern är verkligen den sista fyrmastade barken på vetetraden; England-Australien på 90 dagar med 27 mans besättning- segelfartygens state-of-the-art med 3500 kvadratmeter segel för 60 000 säckar vete. Lönsamt till sista angöring 1939.
Åländskt moment 22
Åland vill ha fler invånare. Men invandringen från Sverige bromsas av Ålands skyddsregler, främst hembygdsrätten.
Den senare ska skydda åländsk mark från spekulation och uppköp och hålla skärgården levande. Det betyder extremt låga hus- och markpriser och ingen fastighetsskatt.
Men en invandrad svensk kan inte köpa havsnära tomt förrän efter fem års bosättning och finskt medborgarskap.
I gengäld bevaras en levande skärgård- i teorin.
Rika ålänningar köper upp hemman och gårdar för en spottstyver och rustar upp dem, för uthyrning eller som “sparbössa”. De låga priserna gör också att gårdar ibland lämnas öde vid arvskiften. De lönar sig inte att lösa ut släkten.
Regeln blir ett moment 22. För de som vill flytta hit lockas ju just av de fria vidderna och alla tomma arealer stränder. Åland består av 6500 öar och endast 60 är bebodda.
Satsar på maten
Thomas Sundblom har sina rötter på Föglö, men är född och uppvuxen i Sverige där han jobbat med mat-och dryck hela livet.
Det är nu andra året han och hustrun Kasia, driver Föglö Värdshus.
Det är byggt som bageri och konditori, men var svårt förfallet när vi tog över. Vi har gjort det mesta själv och det var ett stort ombyggnadsjobb.
Nu hyr de ut rum och driver restaurangen som en liten gourmetkrog och därtill serveras bl a 45 sorters öl. Däribland förstås Ålands egen stolthet; Stallhagen Pale Lager som erövrat flera internationella priser. Här ordnas också whiskyprovningar. Thomas jobbar vintertid med ett whiskyföretag. Men Föglö håller öppet året om.
-Vi försöker hitta nya nischer, som romantik weekend, även vintertid. Det är något helt nytt härute.
Som en bygdens utflyttade son möts han både av respekt och viss avundsjuka.
Det fanns väl en och annan som sade att det där stället kommer de aldrig att öppna för de har visst aldrig fått några bidrag. Men vi sökte aldrig några. Jag sålde min livsmedelsaffär i Stockholms skärgård och investerade här. Själva bor vi i släktens sommarhus en bit härifrån och en kusin brukar fortfarande släktgården på Föglö.
Före Mariehamn var Degerby på Föglö Ålands största samhälle. Idag är det en idyll med flera pampiga jugendvillor bevarade. Ön är full av vikar, sund och småöar, alla med broar eller linfärja; en liten arkipelag i sig som lockar många cykel-, bil och mc-turister
Thomas och Kasia engagerar sig i det lokala turistförbundet och gör all marknadsföring själva.
Jag lärde mig redan som handlare att man måste ta även de små tillfällena att koppla av och inte låta sig stressas av sådant man för stunden inte kan göra något åt. Det är viktigt. För det är bara vi två. Och det är mycket att göra.
Tomas Hellén, marknadschef på Ålands Turistförbund menar att mångsyssleriet, tryggheten i sig själv och sparsamheten är typiskt åländska drag.
– Det är skärgårdsbon i oss. Där finns också nyckeln till entrepenörsskapet. Men visst finns en risk för att ungdomen flyr. Men oftast är de borta 7-8 år och kommer tillbaks, ålänningens hembygdskänsla är stark. En tids bortavaro gör oss också mer uppfinningsrika.
Åland på flaska
Föglös stora son var Haddon Sundblom. Han designade i sin exil den klassiska Coca-Colaflaskan. Eller kanske finns ännu en, om än tveksam kändis, dold i historien. Familjen Peron härstammar verkligen härifrån, men utvandrade i fattigdom till Argentina. Att deras store son skulle varit Juan Peron förtäljer envisa rykten. Men det gick inte ihop med generalens macho-image och tystades ned, förtäljer historien, som även vet berätta att Evita Peron kände till det hela. I så fall Ålands ende diktator. Kanske tur han inte återvände och byggde upp Bomarsunds fästning igen.
Kastellholms Slott har fått flera nyrenoverade interiörer invigda. Här kan man ana hur det egentligen var att bo i dessa kalla stenpalats, som byggdes in med tjocka hus-i-huset-interiörer. Karl Knutson Bonde, Svante Sture och Erik XIV, den senare fängslad här, visste hur det var. Intill finns Snigelfarmen, där du kan provsmaka med vitt bröd och ett glas cider eller köpa med dig. Mariehamns nya inomhusbad, Mariebad, är det vatten som ska rädda Åland undan dåliga somrar. Det är mycket vackert beläget och erbjuder nu också indisk huvudmassage, fotmassage och massageterapi. Ålands turismpris 2004 gick till Eckerös Golfbana, nu med en 18-hålsslinga. Ålands andra två golfbanor; Slottsbanan och Kungsbanan ligger nära Kastellholms slott.