Från en copy-cat av Ryanair till Europas fjärde största lågprisflygbolag, satsar nu WizzAir på att ta ifrån Ryanair ledartröjan vad gäller lägst kostnader. Det ska ske bl a med hjälp av 100 Airbus A-321Neo med plats för 239 passagerare.
WizzAir är det flygbolag som lagt sig närmast Ryanair. De landar på ”billiga” flygplatser långt från huvudmålet. De tar betalt för allt extra, i högre grad än Ryanair, men undgår den kritik som Ryanair fått för det. Trots att de har östeuropeiska besättningar finns inget av den forna kommunismens brist på serviceanda. De saknar Ryanairs beskäftiga arrogans och tjänar många PR-poäng på detta. Istället för smaklös inredning har de eleganta läderfåtöljer. Men deras bagageregler är t ex strikta och egna. Ingen tillåter mindre handbagage än de.
Ingenstans spelar lågprisbolag större roll
Framförallt är de rustade för europeisk framtida masstransport i en värld där folk har mindre pengar, studenter och arbetare måste utomlands för att jobba, äldre kan resa mer, men med mindre pengar. Östeuropa har lärt dem vända på slantarna och ändå komma med en gnutta glädje och framtidshopp. Det dömer inte ut de andra. Men med 110 A-321Neo är WizzAir favorittippad i lågprisflygets andra lopp. WizzAir har option på 90 till.
Men än så länge jobbar WizzAir med sale-lease back och äger alltså inte sina flygplan, vilket gör att de jämfört med Ryanair och Norwegian missar en viktig intäktskälla. Det kan komma att ändras med A-321Neo säger ledningen.
Kan bli värsta rivalen till fler
Norwegians värsta rival om Europa är dock inte SAS och inte Ryanair. Det kommer att bli WizzAir i kombination med de traditionella storbolagens nya lågprisdöttrar, som BA:s Vueling och Lufthansas Eurowings.
Airbus A-321Neo förändrar lågprisflygets spelplan. Från en nästan enhetlig 189 stolars marknad, erbjuds nu 239 stolar. I USA hänger JetBlue på, med en order på 35. Spanska Vueling går ut försiktigt med fem. Fler lär komma. Charterflygbolagen är redan med på resan, se bara på Thomas Cook Scandinavia och Novair. Finnair tror också på färre avgångar med större flygplan.
WizzAir grundades 2003 och har idag 63 Airbus A-320, med order på 40 ytterligare, samt tre Airbus A-321. Bolaget är från Pest, dvs registrerat i Pest-delen av Budapest och CEO och styrelseordförande är József Várandi, tidigare chef för ungerska Malév, ett bolag som sänktes av EU:s något vingliga politik kring statsstöd. Att ogilla EU och Bryssel har Várandi säkert gemensamt med Ryanairs Michael O´Leary.
WizzAir ägs i USA
Men den yttersta makten ligger hos störste ägaren Indigo Partners, ett riskkapitalbolag från Phoenix USA. De är högst aktiva ägare, investerar nästan bara i transportbranschen och driver själva lågprisflygbolaget Frontier i Denver som, mycket riktigt, själva beställt 19 Airbus A-321. Myntets baksida är att Indigo är mästare på att hitta små och nya avgifter på precis allt. Men de vet hur man tjänar pengar. Och de har tillgång till kapital. Frontier och WizzAir har mycket gemensamt. Indigo Partners har, trots avslag en gång, återupptagit förhandlingarna med polska regeringen om att ta över förlusttyngda LOT. Polen är idag ett starkt fäste för Ryanair. Det skulle dessutom ge WizzAir en långdistansdivision om de klarar de fackliga problem som lär följa. Men de lyckades med Frontier.
Under tiden öppnar man ännu en bas utanför EU, i Kutaisi i Georgien.
Om något år kommer WizzAir att gå om Ryanair, som det flygbolag i Europa som har lägst kostnader, lovar Várandi. Ryanair har ändrat strategi , eller tvingats, genom att lågprisrivalen EasyJet varit mer vinstrik och framgångsrik i att erövra affärspassagerare, genom högre serviceprofil och att landa på centralare, men dyrare flygplatser. Ryanairs svar mot WizzAir är att gå in på flera av WizzAirs linjer i direktkonkurrens, t ex Stockholm-Gdansk. Visserligen steg Ryanairs vinst även 2015, men lägre än väntat. Antalet passagerare i lågsäsongsmånaden januari steg dock med 25 procent, färre flygplan än vanligt var i vintervila. Men WizzAir ökade också, 21 procent. Strategibytet kostar. Problem med flygskatter och ett evigt hoppande mellan destinationer som läggs ned till följd av skatter och avgifter kostar också. Dessa problem är färre i öst och WizzAir fortsätter utöka. I Ukraina fick de dock ge sig, sedan regeringen valde skydda Ukraina International och WizzAir fick packa ihop sitt dotterbolag.
Ökar stadigt från Sverige
Från Sverige visar WizzAir stadig tillväxt i det tysta. I vinter gäller tolv destinationer från Stockholm/Skavsta och sex från Göteborg/ Landvetter, samtliga mot Central- och Östeuropa. Från t ex Vilnius flyger man 24 destinationer i Central- och Väst-, samt södra Europa.
Kampen står nu mellan WizzAir, med ny bas i t ex rumänska Timisoara och Ryanair som är starka i öst och vill stärka sin position. Det är dåliga nyheter för statliga Tarom och privata rumänska lågprisbolaget Blue Air med 15 blandade Boeing 737.
Här kan 18 procent fler passagerare per flygplan till priset av ännu en kabinbesättning, men inte så mycket mer bränsle, bli avgörande för biljettpriset, till fördel för den som kan gissa rätt konjunkturvåg. Men i öst kan även en dålig konjunktur innebära fler flygresor för arbete utomlands, i väst innebär den i regel motsatsen.