Du visar för närvarande SAS nya medeldistansflygplan?

SAS nya medeldistansflygplan?

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Insider
  • Inlägget ändrades senast:10 september, 2020

Men vem ska flyga det?

SAS har länge signalerat att nya medeldistansflygplan kan vara på väg in. Bombardier har sagt sig ha ett letter of intent för köp av 31 CS-serien Bombardier, sannolikt CS-300, men vill inte uppge till vem. När check-in.dk ställt frågan till SAS ville man inte kommentera. Sannolik anledning är att dessa 31 nya flygplan, om i SAS, skulle kunna flygas av underleverantörer.

Idag flygs nära 40 av 161 flygplan av Nordica, City-Jet, Flybe och Cimber. De utgörs av CRJ-900 och ATR-72-600. SAS intention kan vara att ersätta delar eller samtliga dessa med CS-Serien, samtidigt som de blir attraktiva i regional charter över helgerna. Men det kan också vara så att de 15 Boeing 737-600 som återstår att ersätta på sikt kan bytas mot CS-serien och de flygs idag av SAS egna piloter.

I vilket fall blir CS-Serien ett populärt flygplan i norra Europa. Air Baltic har beslutat ersätta sina Bombardier Q-400 med fler CS och BRA har återtagit sin order. Det här ger en helt annan komfortkänsla än CRJ-900. Fler flygbolag som kan vara intresserade är LOT och estniska Nordica, samt Finnair.

Om nu SAS ändå är beställare, är det en öppen fråga om det blir SAS skandinaviska piloter, eller piloter från det nya SAS Irland som ska flyga det? Det är en fråga känslig nog att hemlighålla – eller använda i förhandlingar, nu när SAS Irland visar sig vara på väg att även flyga interskandinavisk trafik, något som förvpånar pilotföreningarna.

Så CS-300 eller ej, det kan bli heta pilotförhandlingar framöver.