Belgrad har lite namnet emot sig. Men det betyder den Vita Staden och ligger vid korsvägen, på Balkans yttersta utpost mot ett hav som inte längre finns. Livligt och med nattöppen famn, som Berlin. Ständigt öppet för förändringar. Inte så konstigt kanske i en stad som bytt herre 60 gånger, bränts ned 44. Det är ett klart omtyckt ställe som omvärlden slagits om i 1000 slag under 9000 år.
Nu står slaget kring hamnstaden Belgrad. Det Pannoniska Havet är uttorkat sedan länge. Där var Belgrad. Budapest och Wien strandstäder, om de funnits, för tio miljoner år sedan. Kvar är bördigt slättland, en kornbod. Men för bara 100 år sedan var Belgrad ändå en stor hamnstad med stor flodbåtstrafik där Donau och sava rinner samman. Här bytte man mellan flodbåtar och Orientexpressen. Här byggdes det pampiga Hotel Moskva, idag rustat till sin forna glans och här finns den hamnnära Centralstationen och mitt i smeten fick Agatha Christie idén till Mordet på Orientexpressen. Belgrad kallades Lilla Wien och flodbåtarna dåtidens flyg. Här byggdes sirligt och vackert. Men flodbåtar blev hopplöst långsamma. Och centrum flyttade.
Kvar vid floden blev ruffig charm. Ett Belgrads Montmartre. Flodbåtsterminalen ser igen anlöp av nära 550 flodbåtskryssare. Men magasin, palats och själva flodbåtsterminalen är idag hem åt nattklubbar för alla smak-och musikinriktningar, som inte öppnar före midnatt och restauranger och stänger förrän gästerna vimlar till först morgonöppna bageri för kaffe, nybakat och en morgonrök. Rufft och rustikt, bedagad charm. Här finns fast förtöjda flodbåtar med musik av alla slag och fiskkrogar i gamla styrmans- och skepparhus.
Här finns också Mikser House (www.house.mikser.rs). Det är ett showroom för Balkandesign, köp allt från en t-shirt i tetrapak till kläder och möbler, ett wi-fi café, en bar och en mötesplats. Alla hyllor och möbler har hjul. Om natten blir det en rockklubb. Uppkopplad och fri wi-fi är lika vanligt som viktigt i en stad så länge isolerad. Nu går man från uppkopplad till hopkopplad. Märk ordet ”Balkandesign”, inte självklart efter Balkankrigen på 90-talet. Men Mikser House är en liten smältugn.
MR En stad med puls dygnet runt
-Här möts kroatiskt med makedonskt och bosniskt med grekiskt. Det är ju också Balkan, säger man Hamnen har blivit en mötesplats för Balkan, fast flodsbåten är digital, designad och musikalisk. Den nya generationen är trött på isolering och motsättningar. Belgrad vill vara korsväg igen.
Mycket svenskt, visar det sig, undrar jag om det inte finns en motsättning. Vägg i vägg ligger Belgrade Waterfront Gallery (www.belgradewaterfront.com) i ett överdådigt palats, upprustat inuti. Här står vackra värdinnor uppradade kring en stilig stormodell av nya bostadsområden med skyskrapor kring och bokstavligen i Donau. Värdinnorna flyr diskret för kameran. Var har jag sett detta förut? Jo i Dubai. De futuristiska framtidsmodellerna. Staden i stål och glas. Hus i vattnet. Rätt tänkt visar det sig. Överdådet finansieras från Arabemiraten, som även rustat om landets flygbolag. Här byggs alltså för de rika att få luft och ljus. Eller lugn och rp? Eller inhägnade bostäder med vakter? Hur ska det gå med rockklubbar som behöver fritt ljud till gryningen och låga hyror?
På Mikser House skrattar man åt mina motsättningsteorier. Svensk sade du? Vi ser inga motsättningar. Det finns plats för alla. Alla generationer. Alla tider på dygnet. Du känner inte Balkan. Detta är ingen motsättning. Det är framåtskridande.
MR Smittsam dans
Alla generationer kommer att fortsätta dansa på bordet på Reka, menar man. En restaurang i idyllen längre ut på kajerna, med gamla 1800-talshus och fiskekrogar. Fast till Reka kommer alla sedan ett decennium för att lyssna på covers och dricka till de dansar. Bord får beställas veckor i förväg. De håller stilen. Oemotståndligt medryckande t o m för en tondöv surkart. Men inte det rockigaste förstås. Allt har sin adress, sin hamnplats.
Som Ada, en fyra kilometer avsnörd del av floden Sava här 200 meter bred. Runt blir det åtta kilometer, cykel, jogga, vandra, rullskridskor, bada på sommaren, vandra i skogen på ena sidan ned mot den fria floden. Men här ryms också 70 krogar och caféer, de flesta öppna året runt, snudd på dygnet runt. Hit kommer man även med frosten om vintern till öppna eldstäder och kockar som rostar lamm eller nötkött under vedeldad kol, traditionellt. Några drinkar, glödvin eller hett plommonbrännvin i kopp följs av skinka, marinerad paprika, inlagda grönsaker och färskt bröd med hemgjord kajma, ett slags avskummat gräddsmör och ajvarröra som är rostad-skalad-strimlad och långsamfräst paprika med matolja och salt, som kan hettas upp med rostad aubergine, chilipeppar och vitlök. Mycket personligt gjord. Så lamm och rödvin. En rundligt värmande vinterlunch.
MR Belgrad mycket för pengarna
Priserna är dessutom högst överkomliga. Här behöver du ofta inte söka ekomat. Den är för det mesta hemlagad på hemodlade råvaror. Kommer du ut i Serbiens många småstäder kan du festa till. Vad sägs om 85 euro för förrättssmörgåsbord, varmrätt, stor efterrätt, flera glas vin, kaffe och kvittenbrännvin innan. För sex personer…
Men det är en annan historia.
Bra hotell var länge en trång sektor i Belgrad. Nu växer de som svamp. Metropol med sitt centrala läge och bra konferensutrymmen är en klassiker som fått ett modernt och leende inkråm. 88 Rooms Hotel är en charmig och prisvärd modernist med fyra stjärnor och frukostrum med en verklig vy och takterrass med Donauglimt. Vänlig och chosefri service. Square Nine är med i Leading Hotels of the World, Peit Piaff med tre stjärnor ligger nära Skadarskegatan där zigenarmusiken (det förbjudna z-ordet) flödat sedan 1850-talet i samma hus (därav z-ordet). Snart öppnar ett Marriott intill hjärtpunkten i staden Republic Square.
Redan Belgrad är en hamnstad, med många angöringsplatser.
Varför inte svenska företag gör fler affärer med det vibrerande Serbien på uppgång är en gåta. Gulfstaterna har förstått värdet i att Serbien snart blir EU-medlem vars hamn kommer att fyllas.