Efter en flera kilometer lång vandring genom den svagt sluttande bergsklyftan, med underliga grottöppningar och fragment av halvt bortvittrade statyer, når vi en rosafärgad öppning. Det visar sig vara solens återsken i sandstenen, som färgar Al-Khaznehs Skattkammare rosa, hjälpt av sandstoft som de hästar och kameler, som kommit med de första turisterna, virvlat upp.
Vi är i den berömda öppningen till gravstaden Petra. Den s k skattkammaren är egentligen en 43 meter hög gravplats åt en Nabataeansk kung kring Kristi födelse. Den enda skatt som hittats här är dagens turister. Ända till en schweizisk äventyrare, förklädd till arab, fick beduinerna att visa honom Petra, var detta nekropolis dolt för yttervärlden. Petra är en stad, en stor stad, för de döda. Här lär finnas 500 grottor. Många med kapitäl och kolonner och fragment av statyer i många nivåer. Här finns kungagravar, som en grupp katedralsfasader, uthuggna direkt i klippan och t o m en amfiteater för 7000 personer. Den blir lätt en vandring på en mil. Beduinerna som arbetar här med kaffeserveringar och souvenirer har dock 350 hästar till sitt förfogande för att underlätta din vandring en bit- bäst i så fall på hemväg, eftersom det är uppför. Några hästar drar små vagnar. Här finns också gott om kameler och åsnetaxi och lunchrestauranger längst in. Som de allra flesta hade jag någon gång läst och sett bilder på Petra, men haft svårt förstå hur stort det är. Och grandiost vackert. Är det en sevärdhet som gäller i Jordanien så är det Petra. På håll är det som Grand Canyon.
XSanden är rödare än någon annanstans
Men det finns mycket mer. Och det gör att Jordanien nu på allvar vill bli ett turistland för svenskar. Förutsättningarna är de bästa. Behändig storlek på landet. Här finns Röda Havet och Döda havet. Mycket historia och en öken, ofta så röd att sanden faktiskt av beduiner använts som ersättning för henna! Ving satsar inför 2013 .Apollo finns här sedan förut. Landning sker i Aqaba, vid röda havets strand, mittemot Eilat och inte så långt från Petra och den röda öknen. Flygtiden från Stockholm är fem timmar och fem minuter.
Jordanien har, på något märkligt sätt, hållit sig i fredlig balans, omgiven av krig och flyktingproblem. Kung Hussein var på sin tid en skicklig och karismatisk ledare. Men mycket ligger nog i folksjälen. Om du stiger in i en affär kommer naturligtvis ägaren och frågar vad du vill ha. Men du får ofta titta ifred. Och alla inleder inte själva en högröstad prutning eller följer efter dig i rockskörten med varan i viftande hand. Det här tillbakalutade stilen tilltalar den skandinaviska folksjälen. Det fungerar inte alltid, men tillräckligt ofta. Människor är vänliga och det vilar ett slags lugn över det lilla landet.
Huvudstaden Amman är mycket arabisk, kuperad och belägen på kullar, mellan vilka en gång flöt vilda forsar. Här finns framförallt Citadellet med sina romerska ruiner, sitt museum och den stora amfiteatern som ligger nedanför vid den nu uttorkade floden.
XX Shopping och stränder med rev
Härifrån går en motorväg till hamnstaden Aqaba, drygt 300 kilometer bort. Aqaba är grannstad till israeliska Eilat och tullfritt område. Det ger riktigt låga priser på annars rätt dyra alkoholhaltiga drycker, men har också gett upphov till omfattande handel med guld, kläder, väskor och annat i stora butiksområden lämpade för kvällsshoppingen. Flera resorts för kända hotellkedjor, t ex Mövenpick, ligger centralt vid havet med fina poolområden och egen strand. Utanför ligger fartyg på svaj i väntan på kajplats, men vattnet är rent med underbar sälta. Någon direkt offentlig strand finns inte i stan. Däremot världens i särklass mäktigaste flaggstång på 127 meter med en smattrande sidenflagga som mäter 60X 40 meter. Har ni inte hört siden smattra förut så….
South Beach, cirka 15 minuter med taxi från Aqaba city, hyser en lång sandstrand med fina korallrev utanför. Här kommer fler hotell att byggas och här ligger dykcentret. Reven är barnvänliga och kräver inte båt. Glasbottenbåtar är det dock gott om…Ytterligare en kvart söderut och du är i Saudi Arabien.
Aqaba är som sagt en hamnstad och motorvägen mot Amman som en amerikansk road-movie. Ett lämmeltåg av långtradare med kulörta lyktor och motorhuv (!) på väg mot Irak, Syrien, Turkiet via små dammiga byar med verkstäder och fik i den ibland här monotona öknen. Här går också den en gång så viktiga enkelspåriga järnväg som förbinder Europa med Jordanien och t o m Saudi. Det tragiska är att på ånglokstiden fick den då rätt bördiga och gröna trakten släppa till alla träd till bränsle åt tågen och idag är trakten en ren öken……
X Visdomens sju pelare
Inte långt norr om Aqaba ligger dock Wadi Rum en bit in från motorvägen. Det var här Lawrence av Arabien, denne mystiske hjälte, funderade ut hjältedåd för att hjälpa araberna att bli fria från främst fransmän, men sedermera även engelsmännen. Hans skrev en bok ”The seven pillars of wisdom”, vilket är ett vackert berg just här. Härifrån far man in bland klippor på upp till 1800 meter som står mitt i den sand som i solnedgången blir långt rödare än himlen. Tystnaden och stjärnornas myriader som kryper fram någon timme efter solnedgången lämnat trakten i som en blått silverdis mot markens röda matta, gör att många stannar härute på tältsafari för att uppleva skådespelet omvänt om morgonen. Kallt men romantiskt.
Härifrån är det ungefär tre timmars körning till Döda havets norra del. Första delen går genom öken och nära vackra höga berg. Efter ett lite monotonare parti blir det grönt kring Döda Havets södra del. Här odlas frukt, tomater, äggplanta, banan, gurka m m. Det är världens lägst belägna plats och det märks på färden utför, nedför 400 meter under havsytan.
XX Ett hav av hälsa och flyt
Hälsohavet känns oljigt och är omöjligt att simma i. Salthalten är 30% och vattentemperaturen runt 25. Du flyter med knäna uppdragna och händerna bakom nacken. Bara känslan är värd resan.
Ovanför Döda havet, ligger Mount Nebo, i vars närhet Moses dog efter att ha skådat ut över Det Förlovade Landet. Här ligger staden Madaba, men en fornhistorisk mosaikkarta i den grekisk ortodoxa St George kyrkan som byggts ovanpå. Norr om Amman och Döda havet ligger Jerash, den största samlingen romerska ruiner utanför Italien. Nära Umm Quays ligger termalkällorna Al himma öppna för bad sedan romersk tid.
Matkulturen i Jordanien är arabisk. Det betyder delikat meza, smörgåsbord med röror, humus, kokta och stuvade grönsaker allt att smeta på färskt mjukt stenugnsbakat pitabröd efter behag. Och så glödgrillat lamm och kyckling och t o m ibland grillad silver snapper ur Medelhavet. Du blir mätt flera gånger om, men behagligt hälsosamt. Goda desserter och viktigt för matsmältningen; arabiskt sött kaffe….
Bröllop är stora och påkostade. Övervägande delen arrangerade äktenskap. I vår guides fall hade hans syster spanat in en vacker kvinna och följt henne till dörren. Modern tog sedan kontakt och hon och systern fick träffa den tilltänkta, se hennes skönhet, fina hår, välskötta tänder och vackra ben (!) .Innan arrangemanget kunde fullföljas måste dock brudgummens familj erlägger 30 000- 60 000 SEK till bruden , som bidrag till kläder och hemgift till henne. Hon får sedan träffa sin tilltänkta. Bruden, som har slöja, kan efter det mötet gör tummen ned om hon inte finner behag i mannen. Mannen å sin sida kan gifta sig fyra gånger. Inte många har råd.. Men om kärlek inte uppstår när paret blivit ”varma i kläderna” finns möjlighet till skilsmässa. Men den kostar mer i ersättning till bruden än att ta en ny fru, så månggifte kan ibland uppstå ur penningknipa…
”Palestinasjalen” på mannen ger f ö vissa ledtrådar om status och tillgänglighet. I norra Jordanien och bland palestinier är det svart-vita rutor som gäller. I södra delen är det röd-vita rutor. Vit schal betyder vald hövding eller fin familj, dvs schejk. Sjalen hålls fast av svarta band. Sitter de rakt över hjässan är mannen gift. Sitter de käckt på svaj är mannen ungkarl eller på jakt. Varning utfärdas.