Du visar för närvarande Slovenien har allt – Mycket på liten yta ett trumfkort

Slovenien har allt – Mycket på liten yta ett trumfkort

Svenskar älskar öar. Om detta varit en ö, hade det redan gått flera svenska charterflygplan hit i veckan, året om. Nu är Slovenien inte en ö. Men kanske kan det ses som en ö i ett hav av länder.

Om man tar och stoppar in de variabler vi oftast anser vara värda en resa; sol, bad, skidåkning, spa, vin, natur och vackra platser så har Slovenien allt detta inom som allra mest tre timmars körtid. Det är det längsta avstånd du kan få ur lilla Slovenien om man drar en diagonal genom landet.

Adria Airways öppnar non-stop Arlanda-Ljubljana den 30 mars och avser flyga året runt. Det blir avgångar tisdag, torsdag, fredag och söndag med CRJ 900, största versionen regionaljet med plats för 86.

– Vi är ett litet flygbolag med en väldig framåtanda under vår nya unga ledning, säger Ante Cvitan, skandinavisk GSA som sedan flera år varit on-line från Köpenhamn. Han gläder sig särskilt åt svensk trafik, eftersom han bott 40 år i Hälsingborg, med rötter från Kroatien, har han i över trettio år jobbat med Slovenien.  Nu blir han dessutom on-line från Oslo i juni. Adria var välkänt redan på Jugoslavientiden och har en modern flygflotta även med bl a A-320.

Slovenien gjorde en workshop i Stockholm i höstas som sprudlade av energi (inte alla workshops gör det).

– Mycket på liten yta är vårt trumfkort, det var många representanter eniga om.

Slovenien undgick Balkankriget och ekonomin har blomstrat. Men det är fortfarande betydligt billigare än Sverige. Hotellpriser på runt 80 euro rummet med frukost gäller för riktigt bra hotell, restaurangpriserna nedemot halva priset och spahotell 25-30% billigare än i Sverige för lyx och skönhetsvarianten.

I östra delen av landet ligger en rad termal-spaanläggningar och två av landets tre vindistrikt i natursköna omgivningar med slott och gamla medeltidsstäder.

Det tredje vindistriktet ligger vid den 46 km långa Adriatiska kusten med historiska pärlor som Piran med arkitektoniska influenser från Turkiet, Italien och Österrike, intill badorten Portoroz och blott 80 kilometer från kroatiska Pula och ett par ynka mil från italienska Trieste.

Här finns också tiotalet golfbanor, flera med slott och snötäckta berg i fonden.

Huvudstaden Ljubljana med 275 000 invånare ligger centralt mitt i landet och kunde varit en slumrande idyll med arkitektur i barock och art noveau och en stämning mellan Centraleuropa och Medelhavet. Men det är också en ung universitetsstad med 50 000 studenter. När min egen son, då 21, gjorde en lång luffartur i hela Östeuropa för ett par år sedan ansåg han just Ljubljana vara bästa fyndet och det borgar väl för även yngre turister med krav på viss puls. Tacka studenterna för det.

För dem finns också en lång rad skidorter längs hela västra och norra gränsen. Kranjska Gora, Pohorje nära Maribor hör till dem som varit värdar för världscuptävlingar. Här finns också mycket familjevänliga backalternativ och högklassiga hotell.

Juliska alperna, Sloveniens egna, blir en tillgång även på sommaren med bl a nationalparken Triglay. Sjön Bled, med sin klosterö och bergen bakom, är en av världens mest fotograferade. Den smaragdgröna floden Soca River lockar med vild kajakpaddling och i landet finns en hel del äventyrsturism. Landet är fyllt av vandringsleder, vyer med snötäckta berg långt in mot maj månad, fågelskådning, alpmiljöer, byar och en underjordisk värld vid droppstensgrottorna i Postojna med drygt fem kilometer iordninggjord vandringsled under jord.

Det finns 16 spa-hotell, med såväl skönhet som äventyrsbad, stora poolområden och många specialprogram och info även på svenska.

Närheten mellan diverse attraktioner samt hög hotellstandard, kulinariskt kök med italienska influenser och egen vinproduktion gör att man också satsar hårt på incentive- och konferensmarknaden samt även enskilda alternativ som bondgårdssemestrar. Promotionmaterialet är väl utformat och en hel del finns också på svenska. Att det lilla landet tycks ha enats om en gemensam satsning på turism, utan regional splittring, är också en fördel. Här finns ”mediterran livsstil men nordeuropeisk effektivitet” om ni förstår…

Det välskötta landet med närmast ”baltisk framåtanda” har också fått euro som en förenklande faktor (och förhoppningsvis inte alltför fördyrande…).