Du visar för närvarande Lyxkryssning till överkomligt pris
Hamnen i Portofino, Italien

Lyxkryssning till överkomligt pris

Hamnen i Portofino, Italien [Foto: Bo Sjösten]
Du vaknar av att solen lyser in genom balkongdörren. Medan du har sovit din skönhetssömn i den gudomligt bekväma dubbelsängen har kapten Metropolis tyst och försiktigt guidat fartyget in i ännu en pittoresk Medelhavshamn.
Allt du behöver göra nu är att vänta på frukost på sängen, levererad av din egen butler, för att sedan avnjuta den på din egen balkong med en ständigt varierande utsikt över det blåa Medelhavet och den nya, spännande staden du ska utforska senare på dagen.
Låter det för bra för att vara sant? Kanske tycker du det, men det här är en semester som faktiskt är överkomlig för många svenskar, i samma prisklass om en resa till Thailand eller Kanarieöarna.

Azamara Quest på redden utanför Sardinien. [Foto: Bo Sjösten]
Vår kryssning
Kryssningstips testade en 14 dagars kryssning i Medelhavet med Azamara Cruises, ett relativt nytt kryssningsrederi ägt av Royal Caribbean. Azamara har två relativt små kryssningsfartyg, Quest och Journey. Båda tar ca 700 passagerare, och har en besättning på 400, vilket gör det möjligt att erbjuda förstklassig personlig service med färre än två passagerare per besättningsperson.
Resrutt
Vi började vår kryssning i Rom. Sedan vidare till Korsika, Portofino, Livorno (Florens/Pisa), Cannes (3 dagar, mitt under filmfestivalen), Marseilles, Sete, Barcelona (2 dagar), Menorca, Tunis, och sedan tillbaka till Rom.
Om Azamara
Azamara marknadsförs som ett eget rederi, men är i mångt och mycket en arm av Celebrity Cruises, som i sin tur ägs av Royal Caribbean International (som också äger Royal Caribbean Cruise Lines och Pullmantur Cruises). Celebrity Cruises är det lite lyxigare av RCI:s rederier, och Azamara är kanske ytterligare ett steg upp.
Azamara är lite lyxigare, med lite personligare service än Celebrity. Ett sätt att se på Azamara är som ett rederi som provar ”nya vatten”, som sedan anammas av Celebrity om de är framgångsrika.
Azamara Quest byggdes år 2000 åt dåvarande Renaissance Cruises som R Seven. När Renaissance gick i konkurs köptes hon av Pullmantur och blev Blue Moon. När RCI köpte Pullmantur fick man Quest och systerfartyget Journey. Azamara tog över henne i november 2007.
Hytten
Vår hytt var en “Deluxe Ocean View”, en hytt med egen balkong. Hytten var ganska rymlig, ca 20 kvadratmeter inklusive balkong. Hytten hade en stor dubbelsäng (med ett urval av kuddar att välja mellan), soffa, och skrivbord med telefon och egen röstbrevlåda. Dessutom fanns en platt-TV där man förutom att titta på TV också kunde beställa room service och mycket annat. TV-utbudet var stort, med en hel del komediserier och dokumentärer i gratisutbudet, som man kunde se och pausa när som helst. Även satellit-TV fanns, inklusive CNN för den som vill hålla sig up-to-date.

En av de definitiva höjdpunkterna var den gudomliga sängen. [Foto: Bo Sjösten]
Toaletten och duschen var en liten besvikelse, ganska trång, i alla fall i relation till övriga utrymmen. Men fullt användbar, och med bra ventilation.
Klädsel
På en del kryssningsfartyg kräver man att folk klär upp sig till middagen, och ofta har man ”formella kvällar” då man måste ha smoking, eller åtminstone mörk kostym och slips. Kanske är detta för att passagerarna ska känna sig lite ”lyxigare”
Men ombord på Azamara behöver du aldrig klä upp dig, om du inte vill. Den riktiga lyxen ligger i att slippa klädkraven, att veta att medpassagerarna ändå vet hur man klär sig trevligt. Man har inga formella middagar där det behövs smoking, eller ens kavaj. Det enda kraven är inga jeans eller shorts till middagsbordet. De flesta hade ändå kavaj till middagen, åtminstone i de finare restaurangerna. Men slipsar såg vi inte många. Atmosfären var avslappnad, men med stil.
Pooldäck och aktiviteter
Pooldäcket på Azamara spelar en central roll. Här ligger Windows Cafe, där frukost, lunch och middag serveras i bufféstil. Här finns också Pool Grill, som lagar dig en hamburgar eller ett grillspett under de korta mellanrummen mellan de andra restaurangernas öppettider. Och här finns poolbaren, som serverar drinkar och snacks vid disk eller direkt till din solstol.

Pooldäck i kvällsbelysning. [Foto: Bo Sjösten]
På tal om solstolar – här har Azamara satsat på det bästa. Stolar i ädelträ med riktiga ”madrasser” klädda i tyg. Ovanpå madrasserna ligger nya vita rena badlakan, som byts flera gånger om dagen. Och ovanpå badlakanen hittar du ytterligare ett badlakan, hoprullat och redo att användas när du kommer upp ur poolen eller en av de två bubbelbaden.
Återigen märktes fördelarna av ett mindre fartyg – det fanns alltid en ledig solstol, alltid i ett fint läge med utsikt antingen över havet eller in mot poolen. Och du kunde alltid välja att sitta ute i solen, eller inne under tak i skuggan. På regniga dagar kunde du söka dig in i någon av hörnorna som hade något som kan beskrivas som en blandning av solstolar och soffgrupper. Eller bara ligga och slöläsa med din partner i en av dubbelsolstolarna.
Drawing Room
Regniga dagar spenderas med fördel i “The Drawing Room”, eller fartygets bibliotek. Här hittar man en utmärkt samling böcker, majoriteten på engelska. Det finns även kartor och sjökort, samt en mängd olika resehandböcker och guider. Inga komplicerade utlåningsprocedurer, utan bara att ta med sig de böcker man vill till hytten eller på utflykten.
I biblioteket finns också ett antal brädspel, och flera soffgrupper där man kunde sitta och läsa eller spela ett parti bridge med sina nyfunna vänner.
Maten
All mat ombord ingår i priset. Likaså ingår room service dygnet runt. Room-servicemenyn kan vid första anblicken verka lite begränsad (bara en 20-30 val), men när restaurangerna är öppna kan du få allt de erbjuder serverat på rummet.
Frukost
Du har tre val till frukosten:
• Room service. Beställ senast kl 01.00 och din butler kommer och serverar på morgonen vid den tidpunkt du angivit.
• I huvudmatsalen får du service vid bordet. Menyn innehåller allt du kan tänka dig. Talar du med brittisk accent blir du kanske erbjuden en typisk engelsk frukost.
• I Windows Café kan du välja från en riklig frukostbuffé, och välja att sitta inne eller ute. På en del andra, större kryssningsfartyg kan det bli lite slafsigt runt buffen, men inte här. Rent och städat, med gott om personal som fyller på och städar upp minsta spill omedelbart. Kaffe serveras vid bordet, men du kan också brygga ditt eget till valfri styrka vid en maskin som maler nya bönor till varje kopp. Vill du ha apelsin eller grapefruitjuice så färskpressas den framför dina ögon, eller också kan du välja en smoothie. Pannkakor, våfflor, och omeletter ligger inte i buffen, de beställer du vid en särskild disk så tillagas de just för dig.
Lunch
Lunch serveras som buffé i Windows Café fram till kl 1530. Du kan också välja att äta från grillen på pooldäck som är öppen ända fram till middagen. Här kan du få hamburgare, pasta, eller grillspett med alla tillbehör.
Middag
Till middagen kan du välja på fyra olika restauranger. Till huvudmatsalen kan du gå utan att ha någon bokad tid eller bord. Du bara dyker upp när det passar, och får omedelbart ett bord. Du kan välja ett bord för två, eller att dela bord med några andra.

Man behöver inte beställa bord i stora matsalen, bara att dyka upp. Man kan dela bord om man vill, eller få ett bord för två. [Foto: Bo Sjösten]
Det finns två specialrestauranger ombord, Prime C och Aqualina. Här får du äta gratis två eller fler gånger, beroende på vilken sorts kryssningspaket du bokat. Du måste reservera bord i förväg, bäst är att boka direkt efter ombordstigning för resten av resan, eftersom de mest attraktiva tiderna snabbt går åt.
Prime C är har som namnet antyder kött som specialitet, medan Aqualina serverar mestadels seafood. Men båda restaurangerna har naturligtvis andra val tillgängliga.
Du kan också äta middagsbuffé i Breeza. Här kan du välja att sitta inne eller ute på akterdäck. Valen inkluderar allt från sushi till wokade rätter, tillagade just för dig med de ingredienser du specificerat. Ett rejält steg bättre en vad du är van vid från en buffé.
Underhållning
Varje kväll erbjöds en ny show. Underhållningen varierade, allt från klassisk pianokonsert till storbandsmusik och jonglörer. Underhållningen höll genomgående god klass trots en ganska liten lokal. Vår Cruise Director Kevin gjorde verkligen sitt bästa för att engagera publiken, något som han lyckades förvånansvärt bra med, kanske för att en i stort sett amerikansk publik är mera lättarbetad?
Informationsblad
Varje kväll fick vi ett informationsblad om morgondagens aktiviteter. Dessutom fick vi en tvåsidig guide med historia och sevärdheter i nästa hamn. För den som ville dyka djupare i historien om trakten hölls också föreläsningar i teatern varje eftermiddag.
Utflykter
Skillnaden mellan en Medelhavskryssning och en kryssning i Västindien ligger mycket i vad man gör i de olika hamnarna. På en Västindienkryssning är den vanligaste aktiviteten i hamn att ligga på stranden eller att shoppa. Men på en Medelhavskryssning är hamnarna en stor del av upplevelsen. Många av de hamnar som besöks är intressanta i sig, som Portofino eller Bonafacio, men i en del andra ligger de intressanta områdena en bit från hamnen, som i Livorno där sevärdheterna finns i Pisa och Florens. Här kommer utflyktsprogrammet in i bilden.

Staden Sete på franska sydkusten är en utmärkt bas för utflykter i Provence. [Foto: Bo Sjösten]
Azamara har ett digert utflyktsprogram. Utflykterna kan förköpas vid bokningen, eller ombord så sent som kvällen innan i mån av plats. Utflykterna är typiskt antingen heldag eller halvdag, och går oftast med buss direkt från landgången.
Azamara har inga egna utflyktsbussar eller guider, utan kontrakterar med lokala bolag i den hamn som besöks.
Kvaliteten på utflykterna var bra, om än något ojämn. De lokala guiderna talade bra engelska, ofta med en charmerande brytning men inte svåra att förstå. Utflyktsmålen var väl utvalda och intressanta. Det som brast en smula var ibland kvaliteten på bussarna, samt att man ofta kände sig lite stressad. Men det är man kanske alltid när man åker på en gruppbussresa?
Vår rekommendation är en blandning av utflykter och egna upptäcktsfärder. Bika utflykter till de platser som är svårnådda med lokalbuss/tåg/taxi, och utforska själv de hamnar där du kan nå sevärdheterna till fots eller med en kort resa med lokala transportmedel. Att köpa en tågbiljett från Livorno till Florens är enkelt och okomplicerat, men att nå medeltidsstaden Carcassonne från hamnen i Sete är ingen barnlek.
Kanske det mest frustrerande med utflyktsprogrammet var att relativt många utflykter blev inställda pga dålig bokning, ofta så sent som kvällen innan.
Fördel med liten båt
Azamara Quest med sina 700 passagerare räknas idag som ett ganska litet fartyg, jämfört med de allt större fartygen från RCCL och MSC, som tar uppemot 4000 passagerare. Trenden är dessutom mot allt större fartyg.

Med Azamara Quest fick vi alltid bra hamnplatser. Här precis vid inloppet till den inre hamnen i Marseille, gångavstånd till allt. [Foto: Bo Sjösten]
Att resa med ett mindre fartyg har många fördelar:
Check-in: Inga köer vid incheckningen. Allt gick mycket smidigt, vi var installerade i hytten 10 minuter efter ankomst till hamnen.
Passbåt: I en del hamnar låg vi på redden, och passbåtar tog oss iland. Vi behövde aldrig vänta mer än 5 minuter på att komma ombord.
Mindre hamnar: Azamara Quest kunde gå in i flera hamnar där de stora fartygen helt enkelt inte fick plats, och fick ligga långt från staden i en mera kommersiell hamn. Ett exempel är Marseille, där Quest låg precis intill den gamla fiskehamnen, mitt i stan. Man fick ha kikare för att kunna se de andra kryssningsfartygen i den kommersiella hamnen utanför staden. I Portofino låg vi visserligen på redden, men passbåten tog bara 5 minuter in till staden. Passagerare från de stora fartygen anlände först till lunch, med färja från Genua!
Bästa hamnplatserna: Även när hamnarna tog emot både stora och små fartyg verkade vi alltid ha de bästa platserna. I Barcelona t ex, bara 3 minuters promenad från Las Ramblas.
Vem ska åka?
Eftersom Azamara är ett amerikanskt rederi så var merparten av passagerarna amerikaner och kanadensare, men det fanns också en del européer, och ett litet inslag av passagerare från övriga världen. Medelåldern på den här typen av kryssning är relativt hög, men det betyder inte att det inte finns unga par med som livar upp stämningen. Vi hade t ex en grupp som var på bröllopsresa som definitivt livade upp stämningen i nattklubben fram på nattkröken. På en Medelhavskryssning spenderar man mycket tid i land, så vilka medpassagerarna är har mindre betydelse än på en Atlantkryssning eller en kustresa med Hurtigruten.
Att resa ensam är inte att rekommendera, det fanns få aktiviteter för singlar förutom en singles-mixer första dagen. Bäst är att resa som par, kanske allra roligast att resa tillsammans med ett annat par för att stimulera konversationen runt middagsbordet.
Några barnfamiljer fanns med ombord, men om sanningen ska fram så såg barnen ganska uttråkade ut. De stora mega-kryssningsfartygen är ett mycket bättre val för barnfamiljen.
Bästa tiden att åka
Redan i mitten på maj började det bli gott om turister på en del ställen som Florens. Och på en kryssnings som denna är det inte sol och bad som är huvudsysselsättningen (även om det naturligtvis var badväder på många håll redan i maj). Så höst och vår är att rekommendera, undvik turistmassorna under sommaren. Men å andra sidan är en kryssning kanske det bästa sättet att resa för den som vill åka under sommaren – då kan man dra sig tillbaka från turistmassorna till den relativt lugna atmosfären ombord.

Monte Carlo var ett av de många utflyktsmål som erbjöds. [Foto: Bo Sjösten]
Kostnad
När du checkar in får du en rumsnyckel i form av ett kreditkort. Den fungerar också som betalningmedel ombord, allt du köper läggs på notan som du betalar när kryssningen är över. Du kan inte använda kontanter ombord.
Kryssningspris
Det är förvånansvärt prisvärt att kryssa i Medelhavet. En lyxkryssning som denna kostade ca 1600 SEK per person och dag för en hytt med egen balkong, och då ingår all mat och underhållning i priset. En insideshytt kan du naturligtvis få billigare, men vi rekommenderar definitivt att du väljer en hytt med balkong.
Om du jämför priset med vad du skulle få betala för hotell, bilhyra, och tre mål mat om dagen på franska eller italienska Rivieran så inser du snabbt vilket fantastiskt alternativ en kryssning är. För att inte tala om all stress du slipper ombord jämfört med att byta hotell var och varannan dag och tacklas med de sydländska bilisterna.
Varför är det så prisvärt att kryssa med Azamara? Del av förklaringen är den låga dollarkursen. Azamara är ett amerikanskt rederi, så priserna på kryssningen är omräknade från dollar. Och allt ombord är prissatt i dollar, inklusive utflykterna. Detta gäller naturligtvis även för andra amerikanska kryssningsrederier.
En annan orsak till att Azamara är extra prisvärt är att man är ett nytt varumärke. Man sätter helt enkelt priserna lite lägre i början för att bygga upp ett klientel. Ta chansen att kryssa med oss medan det fortfarande är billigt, sa kapten Metropolis. Vi håller med.
Dricks
Dricks betalar du som en fast avgift på $12.50 per person och dag, och den läggs automatiskt på din nota som du betalar när kryssningen är över. Om du tycker att du får extra bra service kan du naturligtvis lägga till lite tips på vinnotan.

Service med ett leende var genomgående ombord på Quest. Dessutom var samtliga Margaritas till mig. [Foto: Bo Sjösten]
Drycker
Alla drycker utom alkohol ingår i priset. Drinkar kostar mellan 6 och 10 dollar. En flaska vin kostar från 25 dollar och uppåt. En serviceavgift på 18% läggs automatiskt på varje order.
Om du beställer en flaska vin till maten och får vin över kan kyparen korka om flaskan och spara den åt dig till nästa måltid.
Kategorier
Kryssningar delas ofta upp i kategorier: massmarknad, premium, eller lyx. Mellan premium och lyx hittar man ”deluxe”, och enligt vår mening är det här Azamara har sin niche.
Vad saknas då för att det ska vara lyx? Inte mycket, bara en del småsaker. Kanske kunde servicen vara mer ”osynlig”. På Azamara är servicen mycket bra, men ibland lite för bra. Man blev tidvis avbruten i sona konversationer av kypare som kom fram och undrade om allt var till belåtenhet.
En annan smådetalj: För att klassas som lyx bör allt vara inkluderat i priset, även alkohol. På det viset slipper man irritationen med att skriva på notor och räkna ut hur mycket dricks sommelieren ska ha.
Lyxkryssning?
Var det då en riktig lyxkryssning? Visst var maten utsökt, sängarna gudomliga, badrockarna första klass. Och servicen var utmärkt hela tiden, inklusive vår personliga butler som passade upp oss. Men kanske det mest lyxiga av allt var att vi aldrig behövde vänta på något. Allt fanns hela tiden tillgängligt. Inga reservationer i matsalen, bara att dyka upp och vi fick bord direkt. Inga köer vid buffén. Alltid solstolar lediga runt poolen. Inga köer i receptionen. Det gick bra att komma i sista minuten till teatern och ändå få bra platser. Det fanns alltid en skyttelbåt utan köer så fort du ville i land de dagar vi låg för ankar.
Att slippa vänta. Att slippa planera sin dag. Att bara bli omhändertagen på bästa sätt i alla situationer. Det var den riktiga lyxen.