Du visar för närvarande Bologna – Kulturen sitter i väggarna

Bologna – Kulturen sitter i väggarna

En handfull städer har i år titeln Europas Kulturhuvudstad. Bologna är en av dem. Men egentligen är det en onödig utmärkelse. Bologna har nämligen alltid varit en huvudstad för kultur.

Det känns i luften när man kommer dit. Men det är inte den där högtidliga formen av kultur som gör att man känner sig ängslig och osäker. Nej, det är en vänlig kultur som finns överallt: på museer och restauranger, byggnader och torg, i sång och musik, på kaféer och akademier.

Kulturen sitter sedan länge i väggarna. Och det är inte så konstigt eftersom Bologna är en riktigt gammal, men ändå pigg stad. Den grundades för mer än tvåtusenfyrahundra år sedan av etruskerna och har sedan 1000-talet ett universitet. Det är Europas äldsta universitet och ett av de främsta inom medicin och juridik. I slutet av 1600-talet bildades en Vetenskapsakademi i Bologna och sedan ett par hundra år tillbaka har staden också en förnämlig musikskola där Mozart en gång var elev. Lägg därtill en drygt 250 år gammal konstakademi, vackra kyrkor, intressanta konst- och arkeologimuseer, teatrar, en livfull opera, praktfull arkitektur och god mat allt detta och lite till gör Bologna till en tidlös kulturstad. Bologna är en promenadvänlig stad. Gatorna är breda och i centrum är många av trottoarerna byggda som arkader. Totalt finns det 35 km arkader, som ger svalkande skugga i solsken och skydd mot regn och rusk. Bästa sätt att se Bologna är att ha de två centrala, sammanliggande torgen Piazza Maggiore och Piazza del Nettunio som utgångspunkt. Runt torgen finns flera magnifika byggnader, t ex rådhuset som varit i bruk sedan 1200-talet för de styrande i staden. Där ligger också Basilioca di San Petronio från 1400-talet, som är en av världens största kyrkobyggnader. Några av grannhusen är välbevarade palats som har sju-åtta sekler bakom sig. Ett av palatsen bör man ta en extra titt på i dessa millennium-dagar; Palazzo d´Accursio är minnesmärke över den i Bologna födde påven Gregorius XIII som 1582 införde den tideräkning och almanacka som vi nu har.

En del av torgmiljön domineras av en stor fontän som föreställer havsguden Neptun, som man kan betrakta i lugn och ro när man kopplar av en stund på ett av de många kaféer som kantar torgen.

Pisa är känt för ett lutande torn. Bologna har två! De byggdes i slutet av 1400-talet av två rivaliserande köpmän som ville visa vem som var störst, bäst och rikast. Han som vann hette Asinelli och hans torn är 97 m högt och har en lutning på drygt en meter från lodlinjen. Från toppen har man snygg utsikt över en stor del av staden. Det finns ingen hiss, det är 498 trappsteg upp (och lika många ner, vilket känns i knäna). Öppet 9.00 – 17.00. Rivalen hette Garisenda, hans torn blev till slut endast 48 m högt, men har en lutning som är hela 2.4 meter. De båda tornen, som ligger invid varandra, kallas för Due Torri och står ett par kvarter från Piazza Maggiore.

På Via Independenza, som är en av de stora gator som utgår från Piazza Maggiore, ligger Bolognas katedral San Pietro, som började byggas redan år 910 och fick sin nuvarande form i slutet av 1700-talet. Den är i ståtlig barockstil. När man sett så mycket kultur att man är trött till både kropp och själ är det dags att pigga upp sig med mer kultur. Mat är nämligen kultur i Bologna! Härifrån kommer världens mest kända spagettirätt: pasta bolognese. Måste ätas minst en gång under besöket i Bologna. Salami uppfanns i Bologna liksom mortadella. Från trakterna runt stan kommer den lufttorkade skinkan prosciutto och osten den äkta parmesanosten Parmigiano Reggiano. Kalv, skinka och tryffel ingår i den mattradition som gjort Bologna av italienarna själva anses vara landets mat-huvudstad. Vilka ställen skall man gå på för att få bra mat? Börja med att titta i kvarteren kring Piazza Maggiore, där är det tätt mellan krogarna. Matsedlarna kan alltid läsas utifrån gatan. Titta in genom fönstret eller dörren, känn av stämningen, lita på er egen intuition. Ibland kan det också löna sig att be personalen på hotellet om tips, alla bologneserare har ett par favoritkrogar. Om shopping skall räknas till kultur eller ej är den resandes ensak. Två av de största affärsgatorna i centrum är Via Indipendenza och Via Ugo Bassi. I centrum ligger också Galleria Cavour, som har ett flertal eleganta modebutiker. Många butiker finns också på Via Clavature (som går från torgen i centrum) och närliggande tvärgator. Livfull shopping är det också kring Piazza dell´VIII Agosto, där det även är marknad varje fredag-lördag.

Fakta om Bologna

Bologna är en knutpunkt för motorvägar och järnvägar. Med tåg tar det en timma till Florens, två timmar till Milano och Venedig, tre till Rom.

Invånare: 415.000 (med förorter och grannkommuner har Stor-Bologna nästan 1 milj. invånare)

Bologna är en mycket stor mässtad med många internationella evenemang varje år.

Flygplatsen heter Marconi och ligger 6 km från centrum.