Du visar för närvarande Aten – Dubbelspel i ringarna

Aten – Dubbelspel i ringarna

Alla vägar bär till Aten. Det är sant inte bara i samband med OS.

Rom är inte självklart det nav kring vilket Italien kretsar. Det är däremot Aten för Grekland. Här bor drygt fyra miljoner invånare. Landets halva befolkning bor i närområdet.

Men det har inte alltid varit så. Trots att staden har funnits i 5000 år hade den som huvudstad 1834 t ex bara ungefär 4000 invånare.
Nav kring vilket allt kretsar ? Nåja. Nav kring vilket allt stod still skulle också varit en riktig beteckning. Aten är ökänt för sina trafikstockningar, för att inte ha en enda rät gata och för att även luften står still som ett 40 gradiga lock under vilket allt kokar om sommaren. Särskilt kokar denna sommar.

När vi besöker Grekland om sommaren kanske det mest är övärlden vi tänker på. Den ser välmående och välbefolkad ut. Men så är det egentligen inte. Med halva befolkningen i Aten har Grekland klassiska glesbygdsproblem. Av 2000 öar är bara 170 befolkade och många av de greker vi möter där är sommargäster. Affärsidkare, diskjockeys, servitörer, hotellägare. De driver rörelse i Aten på vintern och flyttar ut på sommaren.

Grekerna flyr Atens lindringslösa hetta och kvävande avgaser.

Men Aten är på väg att bli en bättre stad.

Tunnelbanan, med vilken du om några år t o m kan åka och bada i några av Atens populära playa-förorter, har minskat köerna. Den är också ett enda stort konstmuseum, över 30 000 arkeologiska fynd har gjorts bara i första etappen.

Den gamla flygplatsen, som ligger som en propp mellan den egentliga staden, kustens stränder och förorter, är nedlagd och ska delvis göras till park.

Lagom till OS har Aten också fått gågator, i en skyddande rondell runt hela det historiska centrum och den 90 meter höga Akropolisklippan. De har fått ny stenläggning och omges av planteringar med timjan, rosmarin och olivträd. En helt ny upplevelse!

Den mer ursprungliga stadsdelen Monastiraki rustas nu. Risken är att en del av den bohemiska charmen förloras i nya hyresnivåer.

Men Aten är en ung stad och nattlivet hett och sent.

Världens största uteservering

Stadsdelen Plaka har blivit en enda stor restaurang. Det var inte meningen. Men greker är experter på att tänja och böja på regler och politiska intentioner till sin egen fördel. Det ligger odiskutabelt i folksjälen. Grekland är byråkratiskt, en byråkrati som alla ägnar stor energi att komma runt. För nationen är det en tillgång. Få har fått ut så mycket konstigt ur EU. Ta bara jordbruksstödet till tobaksodling, vars kvalitet är bland de sämsta i världen. Tobaken alltså, inte stödet.

Vilka tror ni betalat turismens uppbyggnad? Med EU-stöd har vatten renats, hotell och vägar byggts. När vi väl betalt det en gång tar de ut “samma priser som hemma” med hjälp av euro. Så betalar vi samma sak två gånger. Grekland har ju inte samma BNP-nivå som vi rika. Så de får fortsatt bidrag, trots att levnadsstandarden höjts dramatiskt. Men det har skett genom att 40% av all produktion är svart eller grå, i synnerhet i “servicesektorn”. Tro dock inte att det är ett land utan kvitton. Greker älskar kvitton. Gärna maskinstämplade med extra manuella stämplar på. Ju fler kvitton desto mindre redovisning…

Många redovisar först på Cypern, som snart blir EU:s eget lilla skatteparadis. Dubbelspel är en grekisk konstart.
Greklands politik präglas av stolthet, tvära kast och motsägelser.

Hotet från alla andra

Den lilla, lilla republiken Makedonien ses som ett hot.

Namnet Makedonien finns nämligen även på det nordligaste grekiska landskapet. Alltså är Makedonien grekiskt.

Men egentligen var det så att kung Filip II, som kom från Makedonien som erövrade Aten och därmed Grekland och inte tvärtom. Alexander den store var också makedonier. Och dagens befolkning i grekiska Makedonien är till stor del av slavisk härkomst. Men som alltid. Allt som är fel kommer från Albanien, vilket är liktydigt med alla grannländer. Där bor skurkarna. I Grekland finns bara hjältar. Men säg inte det här till en grek. Ni kan få spö.

Säg inte heller att Turkiets store frihetshjälte Kemal Atatürk var född i Thessaloniki, Greklands andra stad, under den 400 år långa turkiska ockupationen av Grekland.

Säg det inte ens sinsemellan på skandinaviska.

För det är högst troligt att Greklands näste premiärminister talar ditt språk. Pasok-ledaren George Papandreou pluggade vid Stockholms universitet och jobbade som städare och diskare för att få pengar. Han pratar flytande svenska. Såväl pappa som farfar har tidigare haft jobbet som premiärministrar. Fint är det, men inte finast. En riktig grek ska vara redare. Det är allra finast. Grekland har en av världens största handelsflottor.

Arvfienden har alltid varit Turkiet. Som nu eventuellt häver ockupationen av norra delen av Cypern. Ockupationen orsakades egentligen av att militärdiktaturen i Aten ville bli av med den folkkära och högst grekisk ortodoxa ärkebiskop Makarios som styrde hela ön. Som vanligt blev det trassel.

Men de olympiska ringarna ska ju ena, inte söndra och splittra. De sitter f ö ännu på stjärtfenan på det grekiska flygbolaget Olympic, som alltid gått med brakförlust. Det har subventionerats med miljarder av först Grekland och sedan EU. När personalen nu till sist gick med på drastiska nedskärningar löd fackets budskap; okey då, bara ingen förlorar jobbet.

Ack, sådan är den grekiska mentaliteten.

Anthony Quinn, som spelade Zorba på film, hade egentligen inget grekiskt påbrå. Men han tolkade rollen väl.