Vegetariskt på väg in på finkrogen

Viking Line gör första helt vegetariska menyn

Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Viking Line har sedan lång tid varit bra att möta behovet av gluten-och laktosfria produkter, utan att kunden ens behöver särskilt fråga efter dem. En av Stockholms lokala nyhetstidningar, Mitt i, ställe häromveckan frågan om vegetarianer och köttätare kan samsas på samma krog, på lika villkor. Svaret efter att ha gått runt på Stockholms krogar var, ”sådär”. En luttrad kund svarade ”säger de att vegetariskt går att ordna vänder man ju i dörren”. Men på Viking Line går det utmärkt i april och maj, på samtliga fartyg. Den gröna á la cartemenyn om tre rätter och möjligt vinpaket, samsas med övriga menyer. Har ni olika åsikt i familjen är det som upplagt för ett test. På viking Line kan man ju inte heller lika lätt vända i dörren. Då är man på tunn is.

Veganbloggaren Gustav Johansson var med och valde ut från den tävling bland Viking Lines kockar som lade grunden för menyn Spring & Green. Han hade aldrig kryssat före och medger att han hade fördomar om maten ombord, men snabbt blev mycket imponerad av kvalitet och ambition hos köksmedarbetarna. Viking Line håller samma klass som de bästa finkrogarna i Stockholm, menar han.

Men nu är det ju inte bara veganer som ska övertygas om att ta Viking Line, utan även inbitna köttätare att pröva vegetariskt. Vi kan utlova ett äventyr i smaker.

Vad sägs om Rostad och picklad sparris med nässelpesto och citronskum samt rostade hasselnötter (Hanna Suonpää) eller Tofutataki med citron-sesamwasabi, glasnudlar och gurksallad (Joachim Sjöblom) som förrätt? Bara de där glasnudlarna kunde jag fortsatt länge med…

Huvudrätt kan vara Rågpolenta med västerbottenost, stuvad vårkål och mörk kumminsallad (Ilkka Laasio) eller Krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, aubergine, puré på valnöt m m (Jouni Ukkonen). Ja enda svårigheten är att veta vad du beställer. Men någon kruskakli blir det inte det vill jag lova.

Som dessert kanske Äppelparfait med vitchoklad och kraftigt kamomillsmakande flarn eller Mandelmjölkskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell (framträdande) och rostad mandel.

Till det finns en vinpaket som varmt rekommenderas. Fyra av fem viner är från det okända Jura och där förklarar man att 17 procent av produktionen nu är eko. Men de unga arvtagarna till vingårdarna i Jura ser det inte som en revolution. Tvärtom. Vi gör vinet som farfar och morfar gjorde. Ingen onödig gäst eller socker. Inga tillsatser lyfter tvärtom fruktighet och smak. Det handlar inte om renare, utan smakrikare. Den lokala druvan Savagnin gör inte det hela sämre. Dess hårda skal ger detta vita vin en kick av sälta- ett vin som vore perfekt för fisk och är det även vegetariskt. Inte heller den bubbliga Cremanten är som andra. Den lyfter med finess. Som alltid kan du köpa viner med dig direkt från bordet när nu går. Ett underbart rött spanskt till vinpaketet är värld sin egen historia för etiketten som visar en gris som äter pengar. Vinodlaren har dedicerat detta fylliga ekovin till de giriga bankirer som inte gav honom lån till produktionen av detsamma. En särskild eloge till Viking Line att ha valt ovanliga viner från nya distrikt som sannolikt aldrig når Systembolaget. Just jura är nu högvilt bland sommelier. Själv ska jag ge mig ut på jakt. Det får väl bli på Viking Line då.

Nu har allt detta samlats på Viking Lines fartyg i höga nord. Det är nästan så jag frestas låna rubriken ur ”Mitt i” som löd ”En rödgrön allians”.

Text: Jan Ohlsson

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.