Från slott till oas

Krägga herrgård

För den som uppskattar kombinationen vacker natur–anrik kulturmiljö finns det gott fina utflyktsmål att välja på i Stockholmstrakten. Inte minst har en rad hotell och slott på senare år omvandlats till lockande oaser, inriktade på att välkomna stressade storstadsbor i lugn och sober miljö; ofta med lukullisk mat och väl tilltagna spaavdelningar.

Ett av dessa etablissemang, men kanske ett av de mindre kända, är Krägga herrgård, cirka 45 minuters resa nordväst om Stockholm och beläget alldeles vid stranden av Mälaren, vid Ekolsundsviken.

Platsen är långt vackrare än vad kanske namnet ger sken av. Och knappt har man passerat den långa herrgårdsallén förrän man känner det stora lugn som vilar över den parkliknande strandtomten, med den pampiga huvudbyggnaden i centrum. Krägga herrgård omges av 100 hektar tystnad och skönhet, med underbara stigar genom bullerbyaktiga lövängar för den som söker vila från vardag och storstadsbrus.

Eva Green

Foto: Eva GreenMatsalen i Krägga herrgård.

Nuvarande byggnad i nyklassicistisk stil från tidigt 1800-tal har en lång och spännande historia. Förste ägaren lär vara 1300-talsriddaren Birger Ulfson, drottning till heliga Birgitta. Sedan 1985 fungerar Krägga som konferens- och weekendhotell – men lämpar sig också för den som bara vill komma hit och äta middag – eller julbord, framåt adventstid.

Vill man sjunka till ro och verkligen ta del av den unika miljön bör man satsa på en weekendvistelse. Själv provade jag en s.k. skaldjursweekend. Efter ankomst och inkvartering (de flesta rum har utsikt över den närbelägna, egna stranden) bjuds man på champagne i någon av de nedre salarna. Därefter, innan kvällens middag, bör man absolut passa på att besöka spaavdelningen, bestående av jacuzzi vid strandkanten och en vedeldad bastu ett stycke ut på bryggan – där man genom att öppna en lucka i golvet enkelt kan ta sig ett dopp eller en simtur, om man nu inte vill bada direkt från bryggan eller stranden förstås.

Det vilar en lite romantisk air över hela stället, låt vara att möbleringen inte konsekvent är gjord i tidstypisk stil och det estetiska intrycket därför något skevar. Men vackra rum, utomordentlig mat med kunnig betjäning och rofyllda matsalar med lite gammaldags stämning, och inte minst omgivningen med bad, vilsam sjöutsikt och lockande promenadstigar, gör ändå att helhetsintrycket blir mycket positivt.

Text: Björn Gustavsson

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.