Det var ingen bomb

En lögn som gick till historien

Haveriutredningens preliminära rapport tyder på att ryska och amerikanska säkerhetstjänsten och inte minst IS ljugit om 224 rysssars död över Sinaiöknen 2015. Det ryska planet hade ingen bomb ombord.

Det var troligen ingen bomb. Den 31 oktober 2015 försvann ryska charterbolagets Airbus A-321-200 på väg hem till St Petersburg från Sharm-el-Sheik med 217 solbrända ryssar och sju ryska besättningsmän. Planet hittades snart sönderslaget i Sinaiöknen. Ingen överlevde den våldsamma krasch där planet tycks ha brutits sönder i luften.

Misstankar om terror fanns tidigt. Samtidigt framträdde besättningar från Metrojet i rysk media och berättade att bolaget var illa skött och att speciellt olycksplanet ibland gjorde att de bad en extra bön när de skulle tjänstgöra ombord. Den kritiken kom på skam. Amerikanska CIA och inte minst ryska FSB slog snart fast att det var en terroristattack. President Putin tog det som intäkt att gå till hårdare attack i Syrien. Den egyptiska ekonomin och turistindustrin föll ihop som ett korthus. Själv vill jag på mitt lilla hörn envist sätta tilltro till bristen på bombbevis. Det var endast ryska FSB som slog fast att det var en bomb. utan att prestera ett enda bevis antogs detta för en sanning. Man hittade t o m en misstänkt flygplatsanställd som skulle pressats av IS att plantera en bomb ombord. Saken var klar för historieböckerna och få bombdåd har fått sådana ekonomiska och politiska konsekvenser.

Först nu, den 30 augusti 2016, kommer haveriutredningens preliminära rapport.,Alla delar, alla data har samlats in och planet pusslats ihop. Det finns inga spår av yttre påverkan säger haveriutredarna. Jag frestas ändå säga att det var ju det jag sade. Men fler har sagt det. Och det når inte ut. Tvärtom riktas misstankarna mot flygbolaget och dåligt underhåll. Metrojet hölls ett tag skadelöst av ryska regeringen, men förlorade till sist flygtillståndet. Var det ingen bomb är det en seger för envetna haveriutredare och sanningen. Men vad hjälper det nu. Putin fick möjligheten att gå in hårt i Syrien och Egyptens ekonomi krossades. IS har t o m tagit på sig dådet. Men mycket tyder på att det fanns ingen bomb.
 

Text: Jan Ohlsson

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Kom ihåg mig

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Kopiera ordet i rutan: