Du visar för närvarande Visby – En vackert belägen muromgärdad medeltidsstad

Visby – En vackert belägen muromgärdad medeltidsstad

Är en muromgärdad medeltidsstad vackert belägen i gnistrande solnedgångsriktning mot väst på Gotland, många stockholmares sommarparadis. På senare år har Gotland också blivit ett resmål om vintern p g a julmarknad i främst Visby, men även ute på landsbygden.

Våren är den allra vackraste tiden med miljoner blommor vitsippor, adonis, blåsippor, vårlök i alla ängen. Gotland har ofta en klar torr vår och en lite längre, varmare höst än fastlandet. Visby har flera medeltida källarkrogar och fina hotell, även vintertid som Wisby Hotell, med en medeltida pool och Strand. Om sommaren är det fullt folkliv och många ungdomar som samlas vid Norderstrand, badet och lite längre ut vid Tofta, innestranden. Visby har en berömd medeltidsvecka i början av augusti av mycket hög kvalité med marknader, tornerspel och Valdemar Atterdags intåg i staden med många hästar och riddare. Även annars finns Clematis, medeltidskrogen som en upplevelse av medeltida mat och bordsskick.…År 2006 är det ett speciellt vikingaår på Gotland.

Många barn lockas till äventyrsbadet Kneippbyn med svindlande havsutsikt. Lite längre ut kan du ha picknick med Gotlands bästa utsikt på Högklint.

Hyr gärna bil och åk runt, men du klarar det inte på en dag. Ön är ungefär 200 kilometer lång, men bara 35-45 kilometer bred och har drygt 50 000 invånare, varav drygt hälften i Visby.

Stränder på Fårö i norr, t ex Sudersand. I öst finns Östergarnslandet med Sandviken och en av öns bästa krogar, Hamnkrogen i Hervik, omgiven av bländande naturscenerier. I Ljugarn och på Fårö finns raukar och stränder.

Även södra delen; Sudret, har inbjudande delar och vackra småvägar ut på faludden eller ned mot Hoburgsgubben eller innanför stranden mittemot stora och Lilla Karlsö, båda med rikt fågelliv och ett av landets mest spektakulära vandrarhem på stora Karlsö.

Gotland har liksom stannat kvar i sin storhetstid som inföll på 1200-talet och en bit in på 1300-talet, då ön gjorde sig rik på Hansahandeln. Men rikedomen grundlades redan under vikingatiden och därför är det på tiden att 2006 blir vikingaår på Gotland. Sedan kom pesten och så danskarna. Det s k Valdemar Atterdags brandskattning av Visby 1361 var dock inget annat än ett krig mellan Visby borgare, varav många tyskättade och den då mycket rika landsbygdsbefolkningen. I ett stort slag, som gjorde ett stort hål i stadsmuren och som ännu kan beskådas, dog tusentals bondekrigare, sedan den danske kungen beslutat sig för att stödja Visby stad. Vad bönderna ville var handelsfrihet ut från de små lanthamnarna. Men Visby ville ha monopol.

Motsättningen finns i generna än idag. Visby har en nationell flagga, Bondestaten än annan. Många familjer på Gotland kan också räkna sina anor i rakt nedstigande led till 1200-talet.

Dansk kom sedan ön att bli till 1645, en tid dock styrd av fribrytande pirater under kungligt danskt beskydd.

I stort är Ringmuren obruten. Staden har aldrig bombats eller varit i krig sedan slottet sprängdes på 1200-talet, så allt är äkta vara. Strandgatan, som då låg vid stranden, har kvar sina köpmanshus, ofta från 1200-talet. Ett av de större blev för några år sedan renoverat till hyreslägenheter. Man hade dessutom skrapat fram de medeltida vägg-och takmålningarna. Alla var överväldigade, utom en hyresgäst som ville måla över väggarna i sovrummet sitt. Givetvis fick han nej. Men en viss förståelse gavs han vid Länsantikvariens inspektion. Sovrummet var fullt bemålat med djävlar. Han fick sätta uåå skyddande spaljéer.

Stora Torget kan vara en lämplig utgångspunkt. Här finns kyrkoruinen S:t Nikolaus, där det ibland är konserter.

Här öppnar bageriet redan efter 5-tiden på morgonen, så du kan få färskt bröd. Här finns krogarna Gutekällaren och Munkkällaren, som dock nyss stängt efter en sannolikt livfull natt. Domkyrkan näst intill är den enda kyrka som idag inte är ruin. Fönstren är mycket sevärda med sina glasmålningar, i koret t o m moderna, vackra glasmålningar. S:t Hans kyrkoruin på väg mot hamnen hyser ett konditori under öppen himmel. Strandgatan hyser Burmeisterska huset; en av få korsvirkesgårdar från 1600-talet. Almedalen var tidigare den inre hamnen, idag en vacker park. Här finns också Fornsalen, flera exempel på de gotländska sirliga bildstenarna, den vackra, men historiskt sett falska målningen av Valdemar Atterdags brandskattning samt några av de många silver- och guldskatter som grävts upp och ännu hittas i kaninhål och åkrar på Gotland. Kruttornet och den vackra strandpromenaden för dig längs stadsmuren, bort mot Norreport. Genom Kärleksporten kan du smita in och snart vara i den vackra Botaniska trädgården. Med cykel är det en fantastisk färd längs havet bort mot Nordrestrand, Snäckgärdsbaden och via en mindre omväg uppemot Briussund till Krusmyntagården- en kryddträdgård och restaurang med kanonläge vid havet eller ’ända till Lummelunda Bruk med sin vackra park där lökdoften från ramslöken står stark. Här kan kalkstensgrottorna och norra Europas största vattenhjul besökas.

På flera håll på ön kan du hyra ett annat populärt fortskaffningsmedel; häst, såväl fjordhäst som islandshäst är populära; liksom Gotlands egen ras gotlandsrusset.

Runt Gotland finns fina vägar för bilfärder med egen eller hyrd bil. Bland de bästa är Stenkusten från Kappelshamn och Storugns längs havet- men en bra karta behövs- upp till Groddagården, en av många vackra gamla gårdar på ön. Här finns också 99 landsbygdskyrkor från 1200-och 1300-talet. Dalhem, Fröjel, Lau, Öja, Gardaoch Fide kan tas som exempel på några sinsemellan olika men ack så vackra.

Fårö i norr nås med gratis vägfärja. Här dominerar barrskog. Men se de många vackra raukarna, pampiga sandstränderna och fyren. Nu finns t o m ett Ingmar Bergmanspår att följa. Jo han bor här.

Överallt på gårdarna syns får. Gutefåret är en egen ras som går ute året om och får en kraftig päls som ger fina skinn till rimliga priser.

Lamm hör också till det gotländska bordets delikatesser, liksom kaipsoppa – ett slags lokal mild löksoppa, lammskalle, saffranspannkaka, med salmbärssylt (ett slags bär som påminner om korsat björnbär och hallon), fisk som lax och delikatessen piggvar. På ön drivs också upp kronhjort och vildsvin som hamnar på restaurangborden. Men det finns varken rådjur eller älg. Det största rovdjur du kan möta är räv. Och öns karaktärsdjur; kaninen. Fågelskådare har mycket att hämta längs Östergarn eller Faludden i flyttfågelstider.

Utanför Lau ligger Närsholmen; en halvö så märklig att den jämförs med en afrikansk savann. Karaktärsväxten är dock enträd.

Söder om Ljugarn och Hemse tar lövskogen och näktergalen vid. Sudret är vackert med bad, ett spa och restauranger, hantverk och konstnärer sommartid samt gamla medeltida gårdar av vilka några blivit museum som Bottarvegården och Petes.